NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.06.08

Gateadresse for alle - Sanseløs - Dagen i dag 4. Juni - Barn som forbrukere - Kroppsøving - Kampen mot dei små blindpassasjerane - Smaken av Norge - Blind psykolog - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Gateadresse for alle

35 prosent av norges hus og hytter synes ikke på gps-kartene. De elektroniske kartene som navigasjonsutstyret i mange biler benytter viser bare bygninger med gateadresse. For at særlig utrykningskjøretøyer skal finne raskt frem ønsker myndighetene nå at alle hytter og hus får en gateadresse. Det sier informasjonssjef i Statens Kartverk, Åge Hadler.

Sanseløs

I dagens episode av serien vår Sanseløs skal du høre at hjernen glemmer hvordan den skal høre, om du går for lenge med en hørselsskade. Reporter er Julie Worsøe-Walla.

Dagen i dag

4. Juni

Ein junidag for 19 år sidan stiller ein einsleg, ubevæpna kinesar seg i vegen for ei kolonne stridsvogner i Beijing. Han veit han risikerer livet, - det siste halvanna døgnet har hæren drepe tusenvis av demonstrerande studentar. Kanskje er det akkurat dette som gir han mot?

Barn som forbrukere

Det blir stadig mer reklame rundt oss, og barn er en av de viktigste gruppene å nå ut til. Er oppveksten til dagens barn farget av Barbie, Pokemon og Kaptein Sabeltann? Et forskningsprosjekt ved NTNU og Norsk senter for barneforskning har tatt for seg temaet. Repoerter er Rune Håkonsen.

Kroppsøving

Er det rart at mange ungdommer er for lite fysisk aktive, spør kåsør Tron Soot-Ryen. De som ikke er flinke ydmykes i gymtimen og jages ut av idrettslagene.

Kampen mot dei små blindpassasjerane

Brunsneglen frå Iberia kan få selskap - Den New Zealandske flatormen og den søramerikanske Minèrfluga står på grensa vår og vil inn! Men Hageselskapet og Mattilsynet har ammunisjonen klar - i dag kjem plakaten som åtvarar oss mot å frakte inn hissige blindpassasjerer i planter og mold.

Smaken av Norge

Å lage urtete er en klassiker. Men man trenger ikke kjøpe dyre tørkede blader. Urtete kan lages av ferske vekster. Både av blåbærris, bjørkeskutt, bringebærblad, enkelte gressorter og mye annet. Nyttevekstekspert Jan Kofoed viser hva som er mulig.

Blind psykolog

"Eg stiller med 10 poeng ekstra i møte med mine pasientar" - det seier Mette Caroline Müller. I ein alder av 21 fekk ho beskjed om at ho kom til å bli blind for alltid.

I dag er ho psykolog, men meinar at handikappet skapar ein større forståelse mellom ho og pasienten.

Postkort fra livet

Dagens "Postkort fra livet" heter "Gullminne" og det er sendt inn av Liv-Marit Vermedal, Lysekloster.

Norgesglasset NRK P1