Normal

Norgesglasset 04.06.07

Mobbingen øker - Universitet mot fattigdom - Vår daglige Beatles: "Rain" - Trøst barnet - Marianne Meløy kåserer - Barn påvirker voksne - Norske oppfinnelser: Tannpirkeren - 10 millioner til villsauforsking - Feriepenger på vei

Hør: Norgesglasset 04.06.07

Mobbingen øker

 

Mobbing

Stadig flere elever blir mobbet. (Illustrasjon)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hver morgen våkner nesten førti tusen barn opp og frykter, med god grunn at de skal mobbes på skolen. Ferske tall fra Elveundersøkelsen 2007 forteller om en økning av elever som forteller at de blir mobbet. Reporter Vibeke Schjem Professor Erlig Roland jobber ved Senter for adferdsforskning , han er ekspert på mobbing han reagerer på den negative utviklingen og synes økningen med 6-7000 flere barn som mobbes er mye.

Universitet mot fattigdom

Dei siste 5 åra har Norge brukt 350 millionar kroner på å utvikle universitet og akademikarar i fattige land. Sidan 1991 har NUFU, Nasjonalt program for utvikling, forskning og utdanning, støtta samarbeidsprosjekt mellom norske og utanlandske universitet i utviklingsland. Meir enn 1000 forskarar frå over 20 land har delteke i 275 ulike prosjekt.

Men er det god u-hjelp? Og vil dette bidra til at menneska i desse landa får det betre? Dette var spørsmål som blei diskutert då eit femtitals professorar frå mottakarlanda møtte sine norske kolleger til konferanse i Bergen i dag.

Vår daglige Beatles:

"Rain"

Da singlen "Paperback Writer" kom ut i slutten av mai 1966, var det mange som mente at B-siden var bedre. "Rain" ble innspilt under opptakene til Revolver, men bare utgitt som B-side på singelen "Paperback Writer". Låta var den første låta som inneholdt baklengs vokal.

Trøst barnet

 

Trine Klette

- La barnet gråte ferdig når det er lei seg, oppfordrer Trine Klette.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Lær deg til å trøste barnet når det er lei seg, og la det gråte seg ferdig uten å prøve å avlede oppmerksomheten. Trine Klette har tatt doktorgrad på betydningen av trøst i barndommen ved å følge 300 barn og deres mødre fra barna er nyfødt og i fire år. De mødrene som ble trøstet selv er flinkest til å trøste, sier hun. Ved programleder Ann Jones og reporter Sjur Sætre.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "De danske dasker".

Barn påvirker voksne

Stadig flere holdningskampanjer skal få barn til å påvirke voksne. Sjøfartsdirektorarer håper f.eks. at barn kan få voksne til å bruke redningsvest gjennom kampanjen "Vis Sjøvett", i følge Adresseavisen. - Dette er uheldig. Barna våre må slippe å ta ansvar for de voksne, sier psykolog Lisbeth Brudal til programleder Ann Jones. Hør også reporter Kjetil Lillesæter fortelle om ulike holdningskampanjer, som skal få barn til å påvirke voksne.

Norske oppfinnelser:

Tannpirkeren

Tannpirkeren er norsk - i allefall tannpirkeren som fungerte. Tannlege Rolf Barman i Bergen hadde lenge irritert seg over at tannpirkeren var for tykk til å gjøre nytten mellom tennene. I tillegg var den firkantet og i 1965 tok han kontakt med en tusenkustner i Bergen som hjalp han med å utvikle en maskin som kunne frese ut riktig form og tykkelse. Det handler om norske oppfinnelser i Norgesglasset fremover. Serien er fra 1999.

10 millioner til villsauforsking

Lyngheiene langs vår langstrakte kyst er trua av gjengroing. Villsauen er en god hjelper for å holde lyngheiene i hevd. Nå skal det forskes mer på jobben villsauen gjør. Universitetet i Bergen skal bruke ti millioner kroner på å få flere til å begynne med villsau på kysten.

Feriepenger på vei

I snitt får hver av oss utbetalt 40.000 kroner i feriepenger i juni. Dette viser beregninger CreditInform har hentet ut fra sine kundedatabaser og tall fra Statistisk Sentralbyrå. Økningen er på 5,7 prosent,  noe som overgår lønnsveksten de siste 12 månedene. Gjennomsnittslønna har gått jevnt opp for de fleste, og arbeidsledigheten ligger lavt. Også innføring av 5. ferieuke betyr høyere ferielønnsutbetalinger.

CreditInform som har samlet sammen disse tallene mener mange som sliter med betalingsanmerkninger vil benytte anledningen til å betale ned gammel forbruksgjeld når de får ekstra stor feriepengeutbetaling og få ryggen fri. Informasjonsleder Hans-Petter Lintho legger til at trygdede, arbeidsledige og pensjonister ikke får feriepenger. Det er arbeidstakere som har nedjustert lønn de andre månedene, som nå får ekstra utbetalinger i juni. Han minner om at arbeidstakere skal ha feriepenger også av overtid og tillegg, - ikke bare fastlønna. Ann Jones intervjuer.

Hør: Norgesglasset 04.06.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen