NRK Meny
Normal

Norgesglasset 04.03.08

Arbeidstilsynet til kamp mot sosial dumping - H-melk til ungene - Dagen i dag 4. Mars - HC Hanssen kåserer - Hvem tjener på offerbildet? - Amerikanske presidenter: Thomas Jefferson - Nordmenn drikker og tolererer mer - Dårlig dag

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 04.03.08

Arbeidstilsynet til kamp mot sosial dumping

-Det store omfanget av arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa gjør det mer nødvendig enn noengang å motarbeide sosial dumping slik at vi ikke ender opp med et A-og et B-lag i arbeidslivet.

Det sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet. Etter utvidelsen av EU for noen få år siden kommer det strømmer av villige arbeidsfolk til Norge. Arbeidstilsynet avdekker stadig uverdige forhold for disse arbeidstakerne. Ved reporter Sjur Sætre.

H-melk til ungene

Unger over 1 år bør ikkje drikke H-melk, skriv myndighetene i retningslinjer for barnehagar og skuler.

-Melkefettet er bra for immunforsvaret og ungar som drikk H-melk vil vere mett lenger og ete mindre usunn mat, sei Dag Bratlid, professor og overlege ved ungdomsklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim. Sammen med forskar Anna Haug, på Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås, har han gått ut med ei anbefaling om at barn bør drikke meir H-melk.

Dagen i dag

4. Mars

- Vi er større enn Jesus sa John Lennon til en avis dagen i dag. Det ble mer bråk enn Lennon kunne ane. Tron Soot-Ryen og Bård Ose forteller om det mest kjente Lennon-sitatet.

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ” De viktigste tingene”

Hvem tjener på offerbildet?

Hjelpeorganisasjoner tjener penger på bildet av Afrika som et fattig kontinent.

Fellesrådet for Afrika gikk nylig ut med kraftig kritikk mot TV2, der dei beskylde kanalen for å framstille Afrika som eit håpløst kontinent som kan reddast av idealistiske nordmenn. Samme kanal viste i går dokumentaren Sultbløffen, som beskylder både Jan Egeland og BBC om å bløffe om en sultkatastrofe.

Amerikanske presidenter:

Thomas Jefferson

Thomas Jefferson var den tredje i rekken av presidenter i USA. Han kom til makten i 1801 og var den som førte uavhengighetserklæringen i pennen. Thomas Jefferson var et universalgeni, en stor politiker og filosof, men også en mann som fant på mye rart. Det sier professor Ole Moen. I en ny bok tar han for seg alle de 42 presidentene i USAs historie. I Norgesglasset fremover kan du høre om noen av de mest sentrale. I dag er Thomas Jefferson tema for professor Ole Moen og reporter Sjur Sætre.

Nordmenn drikker og tolererer mer

Nordmenn drikker mer, og når alkoholforbruket øker, så skal det mer drikking til før vi kaller det alkoholforbruk. Det viser en ny undersøkelse fra Statens Institutt for Rusmiddelforskning. Vi drikker mer vin enn før, men det er fortsatt helgefylla som ligger i bunn, sier forsker Sturla Nordlund

- Til en viss grad kan vi si at vi har blitt mer kontinentale, siden vi drikker vin på ukedagene, men vanene er ellers lite påvirket. Vi drikker sjeldent vin til mat, og vi holder oss stort sett til den vante, norske, tradisjonelle stordrikkingen, forklarer forskeren.

Undersøkelsen har sammenlignet tall fra 1964, 1989 og 2006, og funnet ut at nordmenn har mer liberale holdninger til alkoholforbruk, i tillegg til at vi i snitt drikker mer enn før.

Dårlig dag

Det er forskjell på å ha en dårlig dag på jobben om du snakker i radio - eller styrer et passasjerfly.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 04.03.08

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom