NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.11.06

Kjærlighetens bakgater del 10: Bedratt, sint og bedrøvet - hvordan gripe det an? - Norsk ungdom fromme som lam - Skal vi reise på utveksling til bygda? - Fjellhall til salgs

Kjærlighetens bakgater del 10:

Bedratt, sint og bedrøvet - hvordan gripe det an?

- Det finnes en ballanse mellom å slippe sorgen og sinnet løs og å prøve ta kontroll over følelsene, så det ikke går ut over evnen til å fungere i jobben eller ta hånd om barna, sier psykolog ved Universitetet i Bergen og familieterapeut Frode Thuen. Å skrive ned følelsene kan gi oversikt over de kaotiske og påtrengende tankene. En annen metode kan være å sette av fast grubletid, og forsøke å avgrense de vonde tankene til den tiden.

- Hvor lang tid det tar å legge bak seg utroskap varierer, men vi snakker oftest om måneder og år. Den første, lammende perioden der en føler en mister fotfestet i livet varer vanligvis mellom noen uker til et par måneder. Hvis den varer mye lenger uten bedring bør man kanskje søke hjelp, mener Frode Thuen.

Norsk ungdom fromme som lam

Ungdom i Oslo har blitt snillere; mindre kriminalitet og rusbruk enn før. Det forteller Tormod Øia ved Norsk inst for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Han har sammenlignet tall for 1996 og 2006, og forbedringen er tydelig og oppsiktsvekkende, mener Øia. Unge med innvandrerbakgrunn begår flere alvorlige kriminelle handlinger enn etnisk norsk ungdom, og jenter drikker mest. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Skal vi reise på utveksling til bygda?

Nå trenger du ikke lenger å reise på utveksling bare til utlandet. Hvis det går som Senterungdommen ønsker, skal byungdom få reise på utveklsing til bygda og omvendt. Ved å oppholde seg ei uke eller to på et annet sted, bo hjemme hos en familie og være med på aktivitetene til ungdommen der, skal fordommene bli færre. Leder i Senterungdommen, Erlend Fuglum, håper forslaget kan bli en realitet. Ungdom Norgesglasset har snakket med, er positive til forslaget. Reporter er Astrid Engen.

Fjellhall til salgs

Er du en av de som ikke synes utsikt er så viktig? Da kan du jo legge inn et bud på en av Sivilforsvarets fjellhaller. Fordi de ikke lengre brukes, ønsker Sivilforsvaret å selge 190 gamle fjellhaller. Årsaken er at disse ikke lengre blir brukt fordi trusselbildet er et helt annet enn for 50 år siden. Alle har muligheten til å kjøpe, og prisene varierer fra flere millioner til 1 krone. Reporter Agnete Daae-Qvale ble med sivilforsvarsinspektør Trond Svingen på visning i en av hallene, som ligger like utenfor Trondheim sentrum. Men hva skal man egentlig med en stor fjellhule, som lukter mugg og ikke har mulighet for å ta inn dagslys?

Hør: Norgesglasset 03.11.06

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter