NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.10.06

Mødrene tek barna - Korleis skal ord uttales? - EU-kontroll gir ikke færre ulykker - Eldre og ensomhet - HC Hanssen kåserer - SOS 100 år! - Hytter større enn hus - De unge er eldst - Kattar dumpa i skogen

Mødrene tek barna

Ni av ti norske barn med skilte foreldre bur hos mora, i følgje ei ny undersøkjing. - Fedrene til desse barna har samværsrett med ungane, men bustadsadressa er altså hos mamma. Den viktigaste grunnen er at vi følgjer tradisjonelle kjønnsrollemønster ved samlivsbrudd, seier Per Kristian Dotterud ved "Ressurssenter for menn". I følgje rapporten "Får far lov?" føler mange menn at dei ikkje har kompetanse til å hovedomsorga for borna.

Korleis skal ord uttales?

Påske
Foto: Berit Roald / Scanpix

Nordmenn elsker å debattere språk, både hvordan ord skrives og uttales. - Forandringene går ikke an å stoppe, sier språkforsker Arne Kjell Foldvik i Trondheim. Han samler inn hvordan vi uttaler ord, og sier hver generasjon gjør forandringer i uttalen. Han mer det ikke er noe å hisse seg opp for om de unge i dag sier "schøtt" og "schylling". Reporter: Tron Soot-Ryen.

EU-kontroll gir ikke færre ulykker

Ein undersøkelse, gjort på oppdrag for Statens vegvesen vegdirektoratet, viser at EU-kontrollane ikkje reduserer tallet på trafikkulykker. Sigurd Olav Olsen i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen vegdirektoratet forteller om funn i en EU-kontrollundersøkelse.

Eldre og ensomhet

Eldre kvinne går tur alene.
Foto: Scanpix

Forbinder du eldre med ensomhet? Flere undersøkelser viser at eldre har større sosialt liv enn tidligere generasjoner. Mange av oss tror at eldre er mye for seg selv. Men trivselsundersøkelser fra Statistisk Sentralbyrå viser at de eldre er mer sosiale enn noen gang. Tre ganger så mange eldre kommer seg rundt med bil enn for 20 år siden, de finner seg kjærester og ikke minst har de mange flere sosiale steder og treffes enn tidligere. Reporter: Ruth Siri Espedal.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Stråler i porselen".

SOS 100 år!

Det er 100 år siden nødsignalet SOS ble innført! Det skjedde på en konferanse for trådløs telegrafi i Berlin 3.oktober 1906. Reporter Thor Henry Bjor har blant annet snakket med informasjonssjef ved Norsk Telemuseum, Laila Andersen. Husker du hvordan signalet lyder?

Hytter større enn hus

Hytteselger Tommy Ulriksen
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

 

Aldri før har nordmenn bygd så store hytter på fjellet som i dag. Faktisk så er hyttene nå større enn et gjennomsnittlig bolighus i areal. I utgangspunktet kan man tenke seg at forklaringen ligger i det økte forbruket og lysten på boblebad og store kjøkken. Men daglig leder i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, mener forklaringen er at kjempehyttene kompenserer for en boligdrøm som aldri ble noe av. Årsaken til dette er plassmangelen i byene forteller øye til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo. Hytteselger Tommy Ulriksen i trondheim forteller at hyttene nå aller helst skal være over 100 kvadratmeter.

De unge er eldst

Aldersforskning viser at samfunnets fokusering på å holde oss unge kan ha fått oss til å føle oss eldre enn det vi egentlig er. Nye tall fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring ( NOVA) viser at 56 prosent av 40-49-åringene melder om dårligere fysisk form. 38 prosent sier de har vanskeligere for å huske navn, 27 prosent mener arbeidsevnen er svekket. Er det frykten for å bli gammel som får oss til å føle oss eldre? Reporter: Merete Glorvigen.

Kattar dumpa i skogen

Ein mann frå Agder har fått ei bot på 6000 kroner for å ha dumpa ei kattemor og fire kattungar i skogen. Mannen er bøtelagt for å ha brote dyrevernlova. Kattane blei funne av Merete Sundberg som var på veg frå Søgne til Kristiansand. - Heilt forferdeleg at folk kan forlate kattar i skogen for å dø, seier ho. - Dumping av kattar ute i naturen er meir vanleg enn vi likar å tru, seier Jannicke Gram i Dyrebeskyttelsen Norge.

Norgesglasset NRK P1