NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.09.07

Data ut, sykling inn - Smaken av Norge - på tur - Vår daglige Beatles: When I'm Sixty-Four - Demokratiet i Athen, - pøbelvelde eller rettferdighet for alle? - Marianne Meløy kåserer - Sjørøverhavn i Bamble - Voksne med ADHD - Unge og valg - Kloster ved verdens ende: Del 1

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 03.09.07

Data ut, sykling inn

For 40 år siden var legoklosser skummelt, i dag er datamaskinen den store trusselen for barna, mener mange. Men ny forskning avliver myten; barn liker best å sykle. Lila Marie Moberg, lektor ved Høgskulen i Volda, har i to år observert datavanene til barnehagebarn og er selv overrasket over resultatet. Studiet "Barn og kommunikasjon. Om små barns bruk og utforsking av digitale verktøy." kommer i bokform neste år. Reporter: Camilla Tjønn Thingvoll.

Smaken av Norge på tur:

Tunnbrød med fiskefyll

Tunnbrød er et spesielt svensk brød som ligner litt på usøtet lefse. Sammen med Siw-Ellinor Aagard fra Lierne Fisk lager radiokokken 3 ulike "tunnbrødstrutar" med røkt og gravet fisk. Her kan man bruke lompe eller lefse isteden.

Vår daglige Beatles:

When I'm Sixty-Four

Ein av dei mest kjente sangane til The Beatles var opprinnelig laga som ei kriseløysing då bandet spelte i Hamburg tidlig på 60-tallet.

Demokratiet i Athen, - pøbelvelde eller rettferdighet for alle?

Loddtrekningsmaskin

Ved å bruke loddtrekningsmaskiner som denne kunne borgarane i Athen stemme direkte over ulike saker i folkeforsamlinga.

Foto: Universitetet i Bergen

Spør du ein nordmann om Norge er eit demokrati, vil han svare ja. Men kva hadde ein fri borgar frå det gamle Athen sagt om Norge anno 2007?

I år 507 f.Kr. innførte Athenarane demokrati som styresett. Aristokratane, den rike eliten som tidlegare sat med makta, måtte no dele den med 30 000 frie borgarar. Athenarane valde ikkje representantar til å styre landet for seg, slik me gjer i Norge i dag. Der samlast tusenvis av borgarar i folkeforsamlinga for å avgjere politiske saker ved direkte avstamming.

Men styreforma i Athen var frykta og forakta, både i samtida og i ettertida. I dag meiner ein at i eit direkte demokrati har individet for mykje makt og for lite beskyttelse.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Gamle ektepar i politikken"

Sjørøverhavn i Bamble

Sjørøverhavn med undervanns trebarrikade og kruttkjeller på land er oppdaget i Bamle i Telemark. Det første gang det er funnet tresperringer under vann i Norge.

Nordmenn aktive sjørøvere fram til 1814. Programleder Arild Opheim intervjuer lokalhistoriker Arne Flaatten.

Voksne med ADHD

Mange voksne har ADHD uten å vite det. Til Adresseavisen forteller Wenche Marie Svensson hvordan det indre kaoset ble borte da hun i en alder av 46 år fikk diagnose og medisin. - Voksne med uoppdaget ADHD kan få store problemer både i arbeidslivet og privatlivet, sier Peter Arnesen ved Sørlandet Kompetansesenter.

Unge og valg

Om ei veke er det lokalvalg, og i dag og i morra er det skulevalg, for over 160.000 elever. No fortel ein ny undresøkelse gjort av Visendi, at dei unge velger bort valget. Så mange som 72 prosent av dei unge, seier at dei er lite engasjert i årets lokalvalg. Arild Opheim intervjuer valgforsker Bernt Aardal.

Kloster ved verdens ende: Del 1

Klosteret på Tautra

Klosterruinen på Tautra. For 800 år siden levde det cistercienser-munker her.

Foto: Giverholt, Irmelin / SCANPIX

Hva har Trondheim, Bergen og Oslo til felles? Bortsett fra at de alle er store nyer, har de også noen av landets best bevarte kloster-ruiner i nærheten av seg. I en ny serie i Norgegslasset får du vite hvem munkene som bodde i disse klosterene faktisk var, hvordan de levde, og hvordan de fant vegen til verdens ende som de selv kalte Norge. Prest Karl Gervin har tatt med seg reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo til klosteret på Tautra, som feierer 800-års jubileum.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 03.09.07

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK