NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.08.07

Byjeepsabotasje - Elva Ganges truet - Hva er en vegetarianer? - Tre i Norge del 5 - Båtvett med Sildakongen: Sjømerker - Smal og svinget vei er bra? - Hjelpearbeider i 10 minutter - Sommerfenomen: Paraplydrinken - Radio Røynda: Radio

Byjeepsabotasje

SUV

SUV-er er bensinslukende monstere, raser miljøbevegelsen.

Foto: Mark Lennihan / AP

De rager over alle andre og har navn som Volvo XC90, Toyota RAV4, Honda CRv og Range Rover. SUV-er eller byjeeper er bensinslukende monstere, raser miljøbevegelsen. Men bileierne hører ikke på det øret og er strålende fornøyde med bilene sine. Derfor har noen av Sveriges miljøaktivister gått et skritt lenger i kampen for miljøet. Tenk deg at du selv eier en en slik byjeep og kommer ut døren en tidlig morgen, du har dårlig tid og så finner du dekkene tomme for luft og under vinsusviskeren ligger det et brev fra asfaltjungelens indianere.

Elva Ganges truet

Hovedkilden til elva Ganges i India, Gangtoribreen, smelter bort på grunn av klimaendringene. FN's klimarapport forteller at hele breen kan smelte vekk i løpet av 25 år, dersom varmen fortsetter. Dette vil ha store konsekvenser for milliarder av mennesker. Ikke bare de som blir uten rent vann, men også alle hinduistene. For hinduister er elva hellig. Alle hinduister vil bade i elva en gang i løpet av livet, forteller Mahindran Kanagaratnam, leder i Trondheim Hinduforening. Elva er det eneste som for en hinduist kan rense karmaen og gi deg et nytt liv, sier Kanagaratnam. Han ber for at elva ikke skal tørke ut og håper vi klarer å snu endringene i klimaet. Reporter Julie Worsøe-Walla.

Hva er en vegetarianer?

Ikke alle vet hva som er forskjellen på en vegetarianer og en veganer. Vegetarianeren spiser ikke kjøtt, mens veganeren holder seg unna alt som involverer animalske produkter, inkludert klær. Folk velger å droppe kjøttet både av religiøse, idealistiske og helsemessige grunner. - Jeg har fylt 50 år og aldri hatt noen annen sykdom enn en liten forkjølelse i ny og ne, forteller kjøkkensjef ved Vegeta vertshus i Oslo, Are Røgler.

Tre i Norge del 5

I 1880 dro tre engelske herrer fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen. I boka "Tre i Norge ved to av dem" beskriver de møtet med de innfødte og med norsk natur på en humoristisk måte. Reporterer Sjur Sætre følger i sommer deler av reiseruta, og i dag har han kommet til Helvete.

Båtvett med Sildakongen:

Sjømerker

Grønne og røde stakar, skilt og merker. Akkurat som i trafikken på land er der mange merker til sjøs som båtfolket skal forholde seg til.

Smal og svinget vei er bra?

Smal og svinget vei er bra, hevder yrkessjåfør, men møter motbør fra NAF og Trygg Trafikk. Heller ikke yrkessjåfør Jon Arve Hansen i Bodø er ikkje enig med trønderkollega Joachim Segtnan, som mener man blir mer skjerpet i trafikken om veiene er mer svingete.

Hjelpearbeider i 10 minutter

Utenfor Nationalteateret i Oslo står det en trailer, inne i traileren opplever du verken Ibsen eller Shakespeare. I denne traileren det en opplevelse av en litt annen art. Traileren tilhører Leger uten grenser, og har siden juni kjørt Norge på kryss og tvers, med utstillingen som lar deg oppleve en feltarbeiders virkelighet på ti minutter. Denne utstillingen "Oppdrag: Redde liv", har også du som ikke bor i Oslo muligheten til å oppleve. Allerede neste uke befinner traileren fra Leger uten grenser seg i på torget i Trondheim, og etter noen dager der bærer turen videre nordover. For å finne ut om den kommer til der du bor, er det bare å gå inn på www.legerutengrenser.no og ta en titt på reiseruten.

Sommerfenomen:

Paraplydrinken

Monica Berg

Hvorfor er paraplydrinken blitt harry? Monica Berg ved H. Butlers Bartenderskole i Oslo mener det finnes bedre alternativ i dag.

Foto: Astrid Engen / NRK

Den var en stor schlager på 80-tallet og ble levert i flott bekledning. Likevel blir mange litt småkvalme når de tenker tilbake på den. Paraplydrinken har blitt harry. Men hva er en paraplydrink og hvorfor ble den borte? Kursleder Monica Berg ved H. Butlers Bartenderskole i Oslo gir oss en innføring. Reporter er Astrid Engen.

Radio Røynda:

Radio

Finn Tokvam og Vetle-Ivar

Finn Tokvam og Vetle-Ivar i Radio Røynda.

Foto: Merete Høidal

Sjølv om det er ferie i Radio Røynda, brukar dei to i bladstova mykje tid på å høyra på andre radioprogram. Redaktør Finn Tokvam har stilt inn på Reiseradioen, men medhjelpar Vetle-Ivar er uhyre skeptisk, og saknar gamle dagar.

 Norgesglasset NRK P1