NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.07.08

Sommerbibliotek - Dei fulgte etter isen - Dagen i dag 2. Juli - One-Hit Wonder - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Norskkurs - Dyre hytter, ubetalelige minner - Sommerjobb ga skattesmell - NRK 75 år

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 03.07.08

Sommerbibliotek

Biblioteket i Stavanger jakter på ikke-brukeren, og sørger for at du får et ekte bokbad i sommervarmen.

Dei fulgte etter isen

Korleis levde dei aller fyrste nordmennene? Etter den siste istida såg landet vårt heilt anleis ut enn i dag - på menyen stod sel og sjøfugl, og nokre mil unna kunne ein sjå innlandsisen ligge som eit lokk over landet. Men kven var desse pionèrane? Kvar kom dei frå - og kvifor kom dei? Nokre av svara blir no gravd fram frå molda i skogen utanfor Larvik. Reporter er Gøril Grov Sørdal.

Dagen i dag

2. Juli

Dagen i dag i 1962 vart det satt sluttstrek for ein av etterkrigstidas blodigaste kolonikrigar. Då vart Algerie formelt sjølvstendig etter ein krig som kosta omlag ein million mennesker livet. Tron Soot-Ryen fortel historia ved hjelp av arkivklipp.

One-Hit Wonder:

“Mmm Mmm Mmm Mmm”

Blant popmusikkens "One-hit wonders" finner vi noen som har merkelige, til dels uforståelige titler. Det er en av disse som står på menyen i dagens episode, hvor Atle og Bård forteller historien bak den ene store slageren til Crash Test Dummies.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Kverulantene”.

Norskkurs

Hva har Tarjei Vesaas og Kaizers Orkestra til felles? De får unge mennesker verden over til å studere norsk. Reporter Merete Glorvigen har mer.

Dyre hytter, ubetalelige minner

Selv om renta går opp, er stadig flere av oss villig til å betale for egen hytte. I følge statistisk sentralbyrå koster en hytte i snitt 1,2 millioner. Dersom du er fire uker på hytta i løpet av året, vil ukesprisen bli ca. 22 000 kroner. Og mindre enn halvparten av oss, ER så mye som fire uker på hytta. Men de pengene vil vi helst ikke tenke på.

Sommerjobb ga skattesmell

En feil hos Skatteetaten har ført til at 2300 ungdom mellom 13 og 16 år har fått tilbakebetalt alt de betalte i skatt i 2007. Nå må skatteetaten beregne skatten på nytt, og kreve inn pengene igjen.

- Det er klart at det blir veldig spesielt i og med at det er skatteytere helt ned til 13-årsalderen som får til gode penger som de egentlig ikke skal ha. Det er veldig uheldig, og bare å beklage, sier Jan Magnus, avdelingsdirektør i rettsforeningen i Skatteetaten. Han håper at folk forstår at det kan skje feil hos Skatteetaten som hos andre, og sier at de som får problem med å tilbakebetale pengene må ta kontakt med sin lokale skatteoppkrever for å få til en tilbakebetalingsordning tilpasset den enkelte person.

- Det er klart at her må vi strekke oss langt for å få til en smidig ordning som alle parter kan leve med, sier han.

NRK 75 år

Vi skal tilbake til året 1952, da språkstriden stod på som verst. Bokmålsbrukarar og nynorsktilhengarar stod mot kvarandre i ein tøff strid om korleis det norske språket skulle vere. Det fekk også Birgit Gjernes merke då ho vart tilsett som den første noynorske hallodama i NRK.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.