Hopp til innhold

Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner - Vennskap del 2: Menn og kvinner - Fotoskolen: Lysbruk - HC Hanssen kåserer - Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre - Geografiforvirring - Svartebørs - Opprop mot biebæsj

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner

Ungdom drikker, mer og mer. De stjeler alkoholen hjemme, og blir påvirket av foreldrenes alkoholvaner. Dette kan vi lese i en ny rapport som SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning, offentliggjorde i dag.

Ingeborg Rossow er forskningsleder ved SIRUS, du har jobbet med og samlet inn de dataene som er brukt i denne rapporten, og du har forsket på ungdom og alkohol og forebygging.

Vennskap del 2:

Menn og kvinner

Gutter gjør sammen, jenter er sammen. Det er stor forskjell på hvordan jenter og gutter omgåes i et vennskapsforhold sier sosiolog Marit Slagsvoll. Når en blir eldre kan en godt ha venner av motsatt kjønn, men det kan true eventuelle parforhold, sier sexolog Bente Træen.

Fotoskolen:

Lysbruk

Med hjelp fra fotograf Lasse Berre skal Norgesglasset framover gi deg enkle tips om hvordan du kan ta finare feriebilder i sommar. I dag får du tips om bruk av lys. Reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: Sommerbonde

Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre

Det mener Jan Engebretsen i Norges Automobilforbund, som forteller om lengre bremselengde. Han får støtte fra Gøran Sæthre hos Dekkmann i Bodø, som sier piggfrie vinterdekk gir dårlig veigrep på sommerføre. Kunde Kjell Sørgjerd bruker bare sommerdekk på denne årstida. Reporter: Bjørn Vang.

Geografiforvirring

Geografi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hvor er Kinnarodden og Odden, og hvorfor valfarter vi ikke dit? På torsdag kommer dronning Sonja til Lindesnes for å åpne Sprangereidkanalen. Dette er ikke bare en kanal, den kan gjøre at Lindesnes fyr blir adskilt fra fastlandsnorge. Dermed blir det diskutert om Lindesnes forblir det sørligste punktet på fastlandet. Kanskje vi må rydde opp i geografikunnskapane. For hva er egentlig det sydligste og nordligste punktet i landet? Er Knivskjellodden det nordligste og Lindesnes det sørligste?

Svartebørs

Denne uka ble det forbudt å selge billetter til idretts- og konsertarrangement på svartebørs. Politiets fellesforbund tror det kommer til å bli vanskelig å kontrollere om folk følger denne nye loven. Nå gjenstår det bare å se om forbudet får noen innvirkning på svartebørsen her i landet.

Opprop mot biebæsj

Mange bier sliter med løs mage i vår- og sommerperioden. Dette har beboerne på Skåthaugen i Ålesund fått erfare og har skrevet under på et opprop som de har gitt til kommunelegen for å slutt på griseriet. Målet er at de skal få birøkterne til å holde bier et annet sted enn i nabolaget deres når bienes mage er på det dårligste. - Birøkt hører ikke hjemme i et tettbygd nabolag, sier en av beboerne på Skåthaugen, Hogne Worren.

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)