Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner - Vennskap del 2: Menn og kvinner - Fotoskolen: Lysbruk - HC Hanssen kåserer - Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre - Geografiforvirring - Svartebørs - Opprop mot biebæsj

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner

Ungdom drikker, mer og mer. De stjeler alkoholen hjemme, og blir påvirket av foreldrenes alkoholvaner. Dette kan vi lese i en ny rapport som SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning, offentliggjorde i dag.

Ingeborg Rossow er forskningsleder ved SIRUS, du har jobbet med og samlet inn de dataene som er brukt i denne rapporten, og du har forsket på ungdom og alkohol og forebygging.

Vennskap del 2:

Menn og kvinner

Gutter gjør sammen, jenter er sammen. Det er stor forskjell på hvordan jenter og gutter omgåes i et vennskapsforhold sier sosiolog Marit Slagsvoll. Når en blir eldre kan en godt ha venner av motsatt kjønn, men det kan true eventuelle parforhold, sier sexolog Bente Træen.

Fotoskolen:

Lysbruk

Med hjelp fra fotograf Lasse Berre skal Norgesglasset framover gi deg enkle tips om hvordan du kan ta finare feriebilder i sommar. I dag får du tips om bruk av lys. Reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: Sommerbonde

Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre

Det mener Jan Engebretsen i Norges Automobilforbund, som forteller om lengre bremselengde. Han får støtte fra Gøran Sæthre hos Dekkmann i Bodø, som sier piggfrie vinterdekk gir dårlig veigrep på sommerføre. Kunde Kjell Sørgjerd bruker bare sommerdekk på denne årstida. Reporter: Bjørn Vang.

Geografiforvirring

Geografi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hvor er Kinnarodden og Odden, og hvorfor valfarter vi ikke dit? På torsdag kommer dronning Sonja til Lindesnes for å åpne Sprangereidkanalen. Dette er ikke bare en kanal, den kan gjøre at Lindesnes fyr blir adskilt fra fastlandsnorge. Dermed blir det diskutert om Lindesnes forblir det sørligste punktet på fastlandet. Kanskje vi må rydde opp i geografikunnskapane. For hva er egentlig det sydligste og nordligste punktet i landet? Er Knivskjellodden det nordligste og Lindesnes det sørligste?

Svartebørs

Denne uka ble det forbudt å selge billetter til idretts- og konsertarrangement på svartebørs. Politiets fellesforbund tror det kommer til å bli vanskelig å kontrollere om folk følger denne nye loven. Nå gjenstår det bare å se om forbudet får noen innvirkning på svartebørsen her i landet.

Opprop mot biebæsj

Mange bier sliter med løs mage i vår- og sommerperioden. Dette har beboerne på Skåthaugen i Ålesund fått erfare og har skrevet under på et opprop som de har gitt til kommunelegen for å slutt på griseriet. Målet er at de skal få birøkterne til å holde bier et annet sted enn i nabolaget deres når bienes mage er på det dårligste. - Birøkt hører ikke hjemme i et tettbygd nabolag, sier en av beboerne på Skåthaugen, Hogne Worren.

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Kostyme som symbol i abortkamp

  Demonstranter kledd i røde kapper og hvite kyser viste i dag sin motstand på slottsplassen mot den nye regjeringens varslede endringer i abortloven. Kostymevalget er en referanse til Margaret Atwoods dystopiske roman «The Handmaid's Tale» som også har blitt TV-serie. Fortellingen handler om et totalitært samfunn hvor grupper av kvinner, «handmaids», iført røde kapper, er slaver i reproduksjonens tjeneste. Kostymet har blitt et symbol i kampen for kvinners rettigheter og mot innskrenking av abortloven verden over. USA, Irland, Argentina og Polen er andre land hvor kvinner har demonstrert kledd som «handmaids».

  Handmaids
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Skal gi liv til regjeringskvartalet

  Arkitektkontorene Tuvalu og Vi Oslo har fått oppdraget å skape løsninger som gjør at det nye regjeringskvartalet integreres i byen, skriver Arkitektnytt. Statsbyggs prosjektleder Jo Ulltveit-Moe sier i en pressemelding at målet er at nybyggene skal fungere godt for alle ulike brukere og bidra positivt til bylivet i området.

  Adapt
  Foto: Team Urbis
 • Slutt på pressemøte i Det kvite hus

  President Donald Trump har fortalt pressesekretær Sarah Sanders at det ikkje lenger er verdt bryet å halde jamlege pressekonferansar i Det kvite hus. Grunnen er at han misliker journalistanes dekning, og meiner pressa behandlar Sanders uforskamma.

  Laster Twitter-innhold