NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner - Vennskap del 2: Menn og kvinner - Fotoskolen: Lysbruk - HC Hanssen kåserer - Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre - Geografiforvirring - Svartebørs - Opprop mot biebæsj

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Ungdom og alkoholvaner

Ungdom drikker, mer og mer. De stjeler alkoholen hjemme, og blir påvirket av foreldrenes alkoholvaner. Dette kan vi lese i en ny rapport som SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning, offentliggjorde i dag.

Ingeborg Rossow er forskningsleder ved SIRUS, du har jobbet med og samlet inn de dataene som er brukt i denne rapporten, og du har forsket på ungdom og alkohol og forebygging.

Vennskap del 2:

Menn og kvinner

Gutter gjør sammen, jenter er sammen. Det er stor forskjell på hvordan jenter og gutter omgåes i et vennskapsforhold sier sosiolog Marit Slagsvoll. Når en blir eldre kan en godt ha venner av motsatt kjønn, men det kan true eventuelle parforhold, sier sexolog Bente Træen.

Fotoskolen:

Lysbruk

Med hjelp fra fotograf Lasse Berre skal Norgesglasset framover gi deg enkle tips om hvordan du kan ta finare feriebilder i sommar. I dag får du tips om bruk av lys. Reporter Ellen Borge Kristoffersen.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: Sommerbonde

Farlig med piggfrie vinterdekk på sommerføre

Det mener Jan Engebretsen i Norges Automobilforbund, som forteller om lengre bremselengde. Han får støtte fra Gøran Sæthre hos Dekkmann i Bodø, som sier piggfrie vinterdekk gir dårlig veigrep på sommerføre. Kunde Kjell Sørgjerd bruker bare sommerdekk på denne årstida. Reporter: Bjørn Vang.

Geografiforvirring

Geografi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hvor er Kinnarodden og Odden, og hvorfor valfarter vi ikke dit? På torsdag kommer dronning Sonja til Lindesnes for å åpne Sprangereidkanalen. Dette er ikke bare en kanal, den kan gjøre at Lindesnes fyr blir adskilt fra fastlandsnorge. Dermed blir det diskutert om Lindesnes forblir det sørligste punktet på fastlandet. Kanskje vi må rydde opp i geografikunnskapane. For hva er egentlig det sydligste og nordligste punktet i landet? Er Knivskjellodden det nordligste og Lindesnes det sørligste?

Svartebørs

Denne uka ble det forbudt å selge billetter til idretts- og konsertarrangement på svartebørs. Politiets fellesforbund tror det kommer til å bli vanskelig å kontrollere om folk følger denne nye loven. Nå gjenstår det bare å se om forbudet får noen innvirkning på svartebørsen her i landet.

Opprop mot biebæsj

Mange bier sliter med løs mage i vår- og sommerperioden. Dette har beboerne på Skåthaugen i Ålesund fått erfare og har skrevet under på et opprop som de har gitt til kommunelegen for å slutt på griseriet. Målet er at de skal få birøkterne til å holde bier et annet sted enn i nabolaget deres når bienes mage er på det dårligste. - Birøkt hører ikke hjemme i et tettbygd nabolag, sier en av beboerne på Skåthaugen, Hogne Worren.

Hør: Norgesglasset 03.07.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • The Kids gjør comeback

  Popgruppa The Kids gjør comeback i januar 2019, 40 år etter oppstarten i 1979. Bandet med Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne i spissen hadde sin største hit med «Forelska i lærer'n». Nå skal de spille konsert igjen under Åre Live.

  Nylig gjenforente The Kids gjesta Nitimen fredag.
  Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK
 • Gir ut bok om DAB-prosessen

  Knapt ett år etter at DAB tok over for det riksdekkende FM-nettet, gir PAX forlag ut en bok om prosessen. Boka er skrevet av journalist og forfatter Thor Viksveen, og tar ifølge forlaget for seg hvordan NRK og P4 tok grep om prosessen fra første dag, og om politikere som ikke skjønte hva de var med på. (NTB)

  DAB radio.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Aamot-statuetten til Iram Haq

  Regissør, skuespiller og manusforfatter Iram Haq (42) er tildelt Film & Kinos ærespris: Aamot-statuetten. Prisen er bransjeorganisasjonens høyeste utmerkelse innen norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

  Iram Haq
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix