Norgesglasset 03.05.07

Strid om Petter Dass - Gjeldsregister - bra eller dårlig? - Vår daglige Beatles: "We Can Work It Out" - Basilikum og begonia - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Hamar venter på Beyonce - Verdt sin vekt i gull: Sukker - Ryggplager og sykemelding - Kråkeflokk hakker i hjel lam

Hør: Norgesglasset 03.05.07

Strid om Petter Dass

Den nye boka om Petter Dass er et bomskudd, mener forskerne Nils Magne Knutsen, Einar Niemi og Narve Fulsås ved Universitetet i Tromsø, mens kollega Rune Blix Hagen forsvarer boka. Forfatter og lærer Kåre Hansen i Sandnessjøen mener Dass oppfordret til voldsbruk mot fattige. Reporter: Bjørn Vang.

Gjeldsregister - bra eller dårlig?

Dette er å skyte spurv med kanoner mener Datatilsynet om forslaget om å samle alle nordmenns lån i nytt register. Men gjeldsofferalliansen ønsker registeret velkommen. Noen av oss velger å lyve for å få låne penger av banken. Mens andre igjen ikke helt har oversikt, og låner stadig mer uten at de kan gjøre opp for seg.

Nå vurderer myndighetene å opprette et nasjonalt gjeldsregister med løpende oversikt over lånene våre.
Reproter Sjur Sætre møter rådigver Christine Ask Ottesen og seniorrådgiver Katrine Berg i Datatilsynet og leder Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen.

Vår daglige Beatles:

"We Can Work It Out"

Kjærlighetsforholdet mellom Paul McCartney og Jane Asher var til tider veldig turbulent. Det gikk bokstavelig talt på stumpene den dagen McCartney satte seg ned og skrev "We Can Work It Out".

Basilikum og begonia

Du kan gå for den litt raffinerte, som gjer deg littegrann rus med når du luktar på han. Eller du kan gå for den trauste som bestemor di kan alt om. Basilikum og begonia er to svært forskjellige ting, men begge kan trivast heima hjå deg. Me dreg til drivhuset på Stend vidaregåande skule, og får råd frå Kari Bøckman.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Hvilken despot er du?"

Hamar venter på Beyonce

Stine Skjerve, Ingvild Martinsen og Agnes Meyer gleder seg til konsert med Beyonce hjemme i Hamar.
Foto: Stein S Eide / NRK

Det er det største showet som har vært arrangert innendørs i Norge noensinne. I morgen , fredag , kommer den amerikanske superartisten Beonce til Hamar. Konserten i Vikingskipet er den eneste som den verdenskjente r & b artisten holder i Norge på sin europaturne. Hun kommer rett fra konsert i Stockholm torsdag og har med seg en egen stab på over et hundre personer og nesten 50 tonn med lydutstyr. 

Den amerikanske 25-åringen var tidligere med i den popuilære jentegruppa Destiny's Child,. Som soloartist har hun hittil solgt hele 140 millioner album. Foreløpig er det solgt 7500 billetter til konserten. Arrangørene håper på 9500 i skipet.
Stine Skjerve , Ingvild Martinsen og Agnes Meyer fra Hamar gleder seg til å se og høre stjernen på nært hold.

Verdt sin vekt i gull:

Sukker

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim. Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet? Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglasset.

Ryggplager og sykemelding

Ryggplager er nå en av de største fraværsgrunnene i norsk arbeidsliv. Så mange som åtti prosent av oss vil i løpet av livet oppleve ryggsmerter. Når ryggsmertene setter inn er det mange som blir redde for å bevege seg. De tror at hvis de beveger seg, vil det gjøre smertene verre. Men i virkeligheten fysisk aktivitet nøkkelen til å bli bedre. Reporter: Vibeke Schjem.

Kråkeflokk hakker i hjel lam

Lamming blir sett på som vårens vakreste eventyr, men i Bjarkøy i Troms har eventyret blitt mer blodig enn vanlig. Mens mora er i gang med fødselen sitter det en flokk sultne svarte fugler i tretoppene og venter. Til sammen 12 helt nyfødte lam har blitt hakket i hjel og spist opp av en flokk med ravner og kråker. Bonden selv måtte til slutt ta saken i egne hender for å få bukt med de blodige angrepene. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 03.05.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm