Norgesglasset 03.04.07

Krokodilleslipp i Bergen - Smaken av Norge: Sjokoladepudding - Vår daglige Beatles: "I Don't Want To Spoil The Party" - Verdensatlas for blinde - HC Hanssen kåserer - Kortspilling i mattetimen - Lamming på web-TV - Open bok - Faste og påske

Hør: Norgesglasset 03.04.07

Krokodilleslepp i Bergen 

 

 

Krokodilleslepp
Foto: NRK

 

I dag flyttar to filippinske krokodillar inn i sin nye heim ved Akvariet i Bergen. Men akvariet får ikkje berre ein ny attraksjon, dei tek også på seg eit stort ansvar når dei tek imot paret. Filippinsk krokodille er nemleg ein av dei mest utrydningstruga dyreartane i verda. Krokodillane vert jakta på både for skinnet og kjøtet sin del, og det finst berre 150 eksemplar att i naturen. Saman med fleire andre europeiske akvarium skal Akvariet i Bergen prøve å avle fram mange små krokodillebarn, slik at arten kan overleve i framtida.

Smaken av Norge:

Sjokoladepudding

Det har blitt alt for vanlig å overlate dessertlaging til ferdige pakker og pulver. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er tilbake med forslag til desserter og dessertsauser som virkelig smaker ekte. For det er ikke så vanskelig å lage gelé, pudding og fromasj selv. Og ikke minst dessertsausene som blir helt annerledes og mye mer smakfulle enn de ferdig kjøpte. I dag lager de sjokoladepudding.

Vår daglige Beatles:

"I Don't Want to Spoil the Party"

The Beatles var invitert på fest, men John Lennon var irritert. I stedet for å gå på fest, skrev han ei låt og kalte den "I Don't Want to Spoil the Party".

Verdensatlas for blinde

 

 

Atlas for blinde
Foto: Media LT

 

Kunne du tenke deg å ha et kart der du kunne kjenne gress under fingrene når du kjente på savannen, sand når du kjente på Sahara og vann når fingeren din traff Nordsjøen? Verdensatlaset for blinde er ikke akkurat slik, men det går an å kjenne om du er over vann eller land. Du kan også høre fakta om alle verdens land. Trond Ausland i Media LT forklarer hvordan atlaset virker.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Snill som Øystein Automat".

Kortspilling i mattetimen

Den gode gamle kortstokken kan brukes til så mangt, også i mattematikkundervisningen. Svein Torkildsen har jobbet som lærer i 36 år, og ideen til å spille kort med elevene fikk han da han på nittitallet var lærer for en sjuende klasse som ikke synes at matte var så veldig interessant.

Kortstokken blir mer og mer populær blant både lærere og elever på alle klassetrinn. Torkildsen har positive erfaringer med å bruke ulike kortleker for å gjøre mattetimene både lærerike og interessante.

Lamming på web-TV

 

 

Sauer på web-TV
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

 

Kan reality- TV fra en sauefjøs der 150 drektige søyer er deltakerne bli vårens hit? Dette er uansett konseptet bak avisa Nationens nye web-TV, "Bææ Brother" på internett. 24 timer i døgnet kan du nemlig følge med direkte på hva som foregår i et sauefjøs på Hadeland, der årets lamming er høydepunktet. 

Open bok 

Tenk deg å kunne gå inn å pirke og forandre et bokmanus, få boka akkurat slik du vil ha den. Nå kan du gjøre akkurat det, i går åpnet Skald forlag Norges første åpne bokprosjekt på nettet, "Open bok". Forlagsredaktør Simone Stibbe forklarer hvordan du kan blir forfatter eller redaktør.

Faste og påske 

Nei til sex og mange matretter i sju uker før påske, forteller Torleif Tollefsen, troende ortodoks og amanuensis i filosofi ved Universitetet i Oslo. Katolikker og statskirkefolk er langt mer slepphendt enn de ortodokse med fastekravene, sier religionshistoriker Kari Vogt. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 03.04.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm