NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.03.08

Mannsrollen - Tollbeslag - Dagen i dag 3. Mars - Kaffefilteret jubilerer - Marianne Meløy kåserer - La ungdom ha sex heime - Amerikanske presidenter: George Washington - Frem fra glemselen - Mannspanelet kommentar

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 03.03.08

Mannsrollen

Mannsidealet har endret seg mye på et par hundre år. På attenhundretalet var idealet Fridtjof Nansen som gikk over Grønland, mens på nittitalet begynte menn å sminke seg og gå i skjørt.

3. mars overrakte Mannspanelet sitt sluttdokument til den nyslåtte barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfelt. Siden august i fjor har en gruppe utvalgte menn diskutert hvilken rolle mannen skal spille i likestillingskampen. Målet for Mannspanelet er at anbefalingen i sluttdokumentet skal bli lyttet til når regjeringen i løpet av 2008 skal legge frem en stortingsmelding om menn og likestilling.

Tollbeslag

Litt av hvert kan dukke opp når tollerne sjekker bagasjen vår etter reiser. Noen reisende lar seg friste til å ta med noe eksotisk hjem. Noe av dette er utrydningstruede plante- og dyrearter, forteller kontorsjef ved Tollvesenet i Oslo, Paul Ask. Seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning har sluttet å la seg overraske over alt vi prøver å ta med seg hjem fra reiser.

Dagen i dag

3. Mars

I 1971 var den mest dramatiske regjeringskrise i nyere norsk historie. En lekkasje av et regjeringsdokument i Dagbladet førte til Borten-regjeringens fall. Men det var ikke Per Borten som hadde lekket. Tron Soot-Ryen forteller historien.

Kaffefilteret jubilerer

Kaffefilteret fyller 100 år i år. Det var en tysk husmor ved navn Melitta Bentz som stod bak oppfinnelsen.

- Hun irriterte seg nok grønn over at hun fikk kaffegrut i munnen når hun satt og koste seg med kaffen. Det førte til at hun begynte å eksperimentere med å finne en annen metode å lage kaffe på, forteller Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffe Informasjon.

Til slutt fant hun ut at å filtrere kokt vann gjennom finmalt kaffe og et papirfilter i en blikkboks med hull i ga best kaffe, og oppfinnelsen har holdt mål lenge.

- Fra hun tok patent på papirfilteret har det ikke utviklet seg mye. Selv en oppfinnelse fra over 100 år tilbake er like god i dag, konkluderer Lynes.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Gammelhund”

La ungdom ha sex heime

Det mener Bente Træen, professor ved Psykologisk inst ved Universitetet i Tromsø. Foreldre bør la de unge overnatte mer hos hverandre, for da vil bruken av kondom øke, sier hun. Træen får støtte fra elever ved Bodø vg skole. Rep: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Amerikanske presidenter:

George Washington

George Washington var den amerikanske republikkens far og er en av USAs aller største presidenter. Det sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Nå har han skrevet bok om alle de 42 amerikanske presidentene. De nærmeste ukene kan du bli nærmere kjent med mange av USAs presidenter. Hvis du hører på Norgesglasset. Ole Moen og reporter Sjur Sætre begynner med George Washington den aller første presidenten i USA. Han var president fra 1789 til 1797.

Frem fra glemselen

I serien "Frem fra glemselen" får du høre om en hest som ble solgt som oppskjær for mange år siden; "Vesleblakken".

Mannspanelet kommentar

Tron Soot-Ryen kommenterer om rapporten fra Mannspanelet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 03.03.08