NRK Meny
Normal

Norgesglasset 03.03.08

Mannsrollen - Tollbeslag - Dagen i dag 3. Mars - Kaffefilteret jubilerer - Marianne Meløy kåserer - La ungdom ha sex heime - Amerikanske presidenter: George Washington - Frem fra glemselen - Mannspanelet kommentar

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 03.03.08

Mannsrollen

Mannsidealet har endret seg mye på et par hundre år. På attenhundretalet var idealet Fridtjof Nansen som gikk over Grønland, mens på nittitalet begynte menn å sminke seg og gå i skjørt.

3. mars overrakte Mannspanelet sitt sluttdokument til den nyslåtte barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfelt. Siden august i fjor har en gruppe utvalgte menn diskutert hvilken rolle mannen skal spille i likestillingskampen. Målet for Mannspanelet er at anbefalingen i sluttdokumentet skal bli lyttet til når regjeringen i løpet av 2008 skal legge frem en stortingsmelding om menn og likestilling.

Tollbeslag

Litt av hvert kan dukke opp når tollerne sjekker bagasjen vår etter reiser. Noen reisende lar seg friste til å ta med noe eksotisk hjem. Noe av dette er utrydningstruede plante- og dyrearter, forteller kontorsjef ved Tollvesenet i Oslo, Paul Ask. Seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning har sluttet å la seg overraske over alt vi prøver å ta med seg hjem fra reiser.

Dagen i dag

3. Mars

I 1971 var den mest dramatiske regjeringskrise i nyere norsk historie. En lekkasje av et regjeringsdokument i Dagbladet førte til Borten-regjeringens fall. Men det var ikke Per Borten som hadde lekket. Tron Soot-Ryen forteller historien.

Kaffefilteret jubilerer

Kaffefilteret fyller 100 år i år. Det var en tysk husmor ved navn Melitta Bentz som stod bak oppfinnelsen.

- Hun irriterte seg nok grønn over at hun fikk kaffegrut i munnen når hun satt og koste seg med kaffen. Det førte til at hun begynte å eksperimentere med å finne en annen metode å lage kaffe på, forteller Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffe Informasjon.

Til slutt fant hun ut at å filtrere kokt vann gjennom finmalt kaffe og et papirfilter i en blikkboks med hull i ga best kaffe, og oppfinnelsen har holdt mål lenge.

- Fra hun tok patent på papirfilteret har det ikke utviklet seg mye. Selv en oppfinnelse fra over 100 år tilbake er like god i dag, konkluderer Lynes.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Gammelhund”

La ungdom ha sex heime

Det mener Bente Træen, professor ved Psykologisk inst ved Universitetet i Tromsø. Foreldre bør la de unge overnatte mer hos hverandre, for da vil bruken av kondom øke, sier hun. Træen får støtte fra elever ved Bodø vg skole. Rep: Bjørn Vang og Pål Plassen.

Amerikanske presidenter:

George Washington

George Washington var den amerikanske republikkens far og er en av USAs aller største presidenter. Det sier professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo. Nå har han skrevet bok om alle de 42 amerikanske presidentene. De nærmeste ukene kan du bli nærmere kjent med mange av USAs presidenter. Hvis du hører på Norgesglasset. Ole Moen og reporter Sjur Sætre begynner med George Washington den aller første presidenten i USA. Han var president fra 1789 til 1797.

Frem fra glemselen

I serien "Frem fra glemselen" får du høre om en hest som ble solgt som oppskjær for mange år siden; "Vesleblakken".

Mannspanelet kommentar

Tron Soot-Ryen kommenterer om rapporten fra Mannspanelet.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 03.03.08

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).