Hopp til innhold

Norgesglasset 02.08.07

Sykemeldt møter arbeidsgiver - Arkivsommer badenymfe - Underbuksens historie - Tre i Norge del 4 - Kjersti Berge kåserer - Medisiner og U-land - Drømmeyrker - De glemte bankpengene - Sommerfenomen Makrell

Hør: Norgesglasset 02.08.07

Sykemeldt møter arbeidsgiver

Når vi først blir syke og sykemeldte, som hender selv det beste, hvordan skal vi da komme oss raskest mulig tilbake på jobb? Fra første mars i år ble det gjort endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdeloven. Endringene går ut på at det stilles høyere krav til arbeidsgiver når det kommer til dialog, tilrettelegging og oppfølging av den sykemeldte. Disse endringene ble gjort, for å forsøke å få ned det høye sykefraværet i Norge. Kristian Vetlesen, leder i Norsk arbeidsmedisinsk forening, og bedriftslege i Orkla Brands, mener at denne loven som skal redusere sykefraværet virker mot sin hensikt. Han mener det fokuseres for lite på hvorfor den ansatte ble syk. I følge en levekårsundersøkelse gjort av SSB oppgir så mange som femti prosent at fraværet skyldes arbeidsplassen. Og Kristian Vetlesen mener årsaken til den ansattes fravær er et viktig element i denne debatten.

Arkivsommer:

Badenymfe

I denne reportasjen fra 1938 hører du forfatter Hartvik Kiran som flørtende rapporterer fra en badestrand i Oslo.

Underbuksens historie

Ny trend i 1952- korte underbukser!

Ny trend i 1952- korte underbukser!

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Underbuksen - alle har en - om de er enten trange, slappe, sexy eller bare en tråd som stikker over bukselinningen, så er de der - helt innerst mot kroppen. Men sånn har det ikke alltid vært. Kirsten Røvig Håberg er førstelektor i kunst, design og formgiving på Høgskolen i Oslo - hun vet godt hvor lang undertøyshistorien er

Tre i Norge del 4

De var fasinert av Lillehammer, forfatterne av reiseskildringa "Tre i Norge ved to av dem".

Skippern, Esau og John, kaller de seg i boka, de tre engelske herrene som i 1880 reiste fra Kristiania til Gjende i Jotunheimen. På en svært så humoristisk måte skildrer de møtet sitt med de innfødte og med den norske naturen. Reporter Sjurt Sætre reiser denne sommeren i fotspora til de tre og i dag går ferden fra Lillehammer og oppover dalen.

Kåseri

Kjersti Berge kåserer: "Ørefik".

Medisiner og U-land

Mellom 1975 og 2004 kom det 1556 nye legemiddel på markedet. Berre 20 av desse var laga for å kurere tropiske sjukdomar, kunne vi lese i avisa Vårt Land i dag.

Legemiddelindustrien brukar svimlande summar på sjukdommar den rike delen av verdens befolkning slit med - overvekt, potensproblem og sosial fobi. Langt mindre blir brukt på forskning på dei sjukdommane flest dør av. Henrik Glette i Leger uten grenser forklarar kvifor.

Drømmeyrker

Svenske menn ønsker å bli eventyrere, viser undersøkelse. Skolen ødelegger våre drømmer her i Norge, hevder polfarer og forlegger Erling Kagge. Reporter: Bjørn Vang.

De glemte bankpengene

I England jakter nå banker på kunder som har glemt at de har kontoer der det fortsatt står penger. Til sammen skal det dreie seg om 14,1 milliarder pund, eller oversatt til norsk, 169 milliarder kroner. Disse glemte skattene inkluderer både uavhentede lotterigevinster, sparekontore og en rekke andre spareformer. Men finnes det også slike glemte, eller sovende kontoer i Norge?

-Sannsynligheten for at du har en glemt konto er stor, siden vi i dag bytter bank oftere enn noen gang tidligere, forteller Leif Osland i FNH til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sommerfenomen:

Makrell

Yrkesfiskere fisker makrell seinere på året enn hobbyfiskere. Dette skyldes at makrellen er feitere i september-oktober, og gir derfor mer penger i kassa. Makrellen svømmer i stim, og det anbefales at man bruker et snøre med flere kroker hvis man går etter den. Makrellen i trøndelag er feitere enn makrellen man får på sørlandet. De bør derfor tilberedes forskjellig. Den feite bør man koke, den tynne kan man steike.

Hør: Norgesglasset 02.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober