Hopp til innhold

Norgesglasset 02.07.07

Giftsommer - Venn og vennskap (1) - Bisarre Beatles: "I Want To Hold Your Hand" - Utrydda dyr: Sabelkatten Dinofelis - Pynt maten med blomster - Marianne Meløy kåserer - Menn ønsker kvinnelige leger - Flere unge trenger hjelp - Nesebjørnen formerer seg - Mer merking i farlige fjell

Hør: Norgesglasset 02.07.07

Giftsommer

Bør du bekymre deg for gift i sommer? 100 000 barn i Norge testes for miljøgifter gjennom den store mor- og barnundersøkelsen. Både forbudte stoffer og stoffer som fortsatt er lovlige kan påvirke kroppen og føre til større fare for kreft, misdannelser og andre sykdommer. Avdelingsleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet mener likevel ikke vi trenger å bekymre oss for gift i sommer. Reporter er Astrid Engen.

Venner del 1:

Venn og vennskap

På lørdag er det femti års jubileum for første møtet mellom John Lennon og Paul McCartney. Man kan kanskje påstå at dette er et av verdens mest kjente vennskap, og i alle fall et av de mest produktive og suksessfulle og også turbulente.

Aristoteles sier at en venn, det er en sjel som er i to kropper. Han deler også vennskap opp i nytte vennskap og vennskap som er basert på oppriktighet. I dag kan vi se på nyttevennskapet som det som vi så fint kalle nettverk. De vi ikke er personlige og private med, men som vi kjenner gjennom jobb eller felles venner. Aristoteles sier. Bare et vennskap som er basert på oppriktighet fortjener navnet vennskap. Reporter Vibeke Schjem snakket med journalist, Per Sunnes og Sosiolog Marit Slagsvold, som sammen med Birgitte Lange er forfatter av boken " Venner for harde livet".

Utrydda dyr:

Sabelkatten Dinofelis

Da mennesket fant opp kniven for omtrent 2,5 millioner år siden, var det særlig et dyr som fikk merke det nye skarpe redskapet. Sabelkatten Dinofelis var også åtselseter, og den hadde store tenner, men ble konkkurert ut av mennesket som brukte kniven for å få med seg mest av de døde skrottene. Zoolog Petter Bøckman og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo gir deg historien om det første dyret mennesket utrydda.

Pynt maten med blomster

Hvordan maten ser ut, og hvordan vi synes den smaker, det henger nøye sammen, mener Betsy Wuestman Samuelsen, en planteinteressert dame fra Os utenfor Bergen. Hun mener vi nordmenn ikke har skjønt at det som vokser i hagen vår kan bidra til å heve smaksopplevelsen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Potteplante".

Menn ønsker kvinnelige leger

Sosiolog Kari-Anne Bjørnerud fant i sin masteroppgave ut at, mange menn som får kreft forteller at de synes mannlige leger er for røffe og kjappe, og at de derfor foretrekker kvinnelige leger. Og sosiologen oppfordret legene til å bruke mer tid på sine mannlige pasienter. Kjønns-forsker Marianne Inez Lien. Fortalte til Norgesglassets lyttere hva som skjer når menn kommuniserer og hvordan dette kan bli bedre. 

Flere unge trenger hjelp

Hjemmetjeneste har økt kraftig fra 2005 til 2006, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Unge menn med psykiske lidelser er blant de gruppene som har bedt om hjelp i økende grad. En av årsakene til dette kan være opptrappingsplanen for psykisk helse som ble iverksatt på slutten av 90-tallet. Opptrappingsplanen har blitt fulgt opp i varierende grad fra kommune til kommune, men i løpet av 2008 satser man på at forskjellene har jevnet seg ut. Det tror i alle fall Ellinor Major, som er divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet.

Nesebjørnen formerer seg

En nesebjørn

Nesebjørnen er uønsket i norsk natur. (Illustrasjon)

Foto: Bengt Pettersson/Scanpix / SCANPIX

Den er ikke farlig for mennesker, veier omtrent 5 kilo, kommer opprinnelig fra sør-amerika og liker godt bananer og småfugler. Nesebjørnen, hører ikke naturlig hjemme i Norge. Men for fire år siden forgikk det en jakt på nettopp dette dyret, i Bergen, og nå må kommunen lade geværet på nytt, for nesebjørnene på rømmen rakk å formere seg før de ble skutt. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Mer merking i farlige fjell

Det ønsker Anne Marie Åmelfot Hjelle i Den Norske Turistforening. Ordfører Hugo Bjørnstad i Vågan vil merke Lofotfjellene bedre etter ny dødsulykke, og han får støtte fra klatrer Geir Rune Holm og redningsgruppeleder Tommy Dahl Olsen i Svolvær. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 02.07.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.