Norgesglasset 02.06.08

Frosken Frisk Frys - Nix internett - Dagen i dag 2. Juni - Liverpool: Frelse kona - Marianne Meløy kåserer - Artsobservasjoner på nett er en suksess - Villmannskjøring - Postkort fra livet - Smaken av Norge

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 02.06.08

Frosken Frisk Frys

Frossen frosk

Slik ble den frossne frosken funnet.

Foto: Ove Smedplass

Hobbyfotograf Ove Smedplass var på ein siste isfisketur i mai. Sola kom fram i korte glimt og gjorde at bakken var bar nokre plassar, mens andre stader låg det framleis snøfonner. Og bak ei snøfonn får Ove auge på ei lite vesen som sitt heilt i ro, sjølv når han er så nær at han kan ta borti det som viser seg å vere ein ganske stor frosk. Frosken er stivfrossen -men den pustar framleis.

-Siden amfibier er vekselvarme, kan dei overleve eit par dager i nesten frossen tilstand, fortel forsker Dag Dolmen ved NTNU.

-Dei meste ekstreme tilfella er ein sibirsk salamander som tåler -50 grader. Russiske forskara har gravd dei ut av permafrosten i Sibir.

Nix internett

Hvordan ville du klart hverdagen om internett plutselig forsvant? Hvor avhengig har vi blitt til epost, og nettavisene? Våre kolleger i P3s Osenbanden skal lage en helt nettfri radiosending i dag. Hvordan ville vi klart oss uten internettet?

Dagen i dag

2. Juni

Ho er overhode i meir enn 50 statar, dronning i 16 land og herskar over 130 millionar menneske. Det er litt av ein jobb å ta på seg for ei 27 år gammal kvinne, men no har ho levd med ansvaret i meir enn eit halvt århundre. Me skal tilbake til 2. juni 1953 og eit feststemt London - til den dagen Elizabeth Alexandra Mary blei krona til Elisabeth den Andre!

Liverpool: Frelse kona

At flertallet fotballsupportere er menn er det liten tvil om. Men nå tar stadig flere menn med seg kjæresten på fotballtur til England for at madammen skal forstå hva dette egentlig handler om. Og noen av dem håper kona skal bli fotballfrelst i samme slengen.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Svanesang”

Artsobservasjoner på nett er en suksess

For 3 uker siden ble nettstedet www.artsobservasjoner.no startet. Til nå har krypdyrvenner, fugletittere og blomsterentusiaster lagt inn over 100.000 observasjoner, skriver Aftenposten. En av dem er Henning Anker Johansen. Han forteller hvorfor til programleder Pål Plassen. Leder av SABIMA, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, Rune Aanderaa forklarer verdien av alle naturobservasjonene som til nå er lagt inn på nettstedet.

Villmannskjøring

Heile 106 menneske har mista livet på norske vegar hittil i år, noko som tilsvarar 50 prosent fleire enn på same tid i fjor. Samtidig viser tal frå Statens Vegvesen at at villmannskøyringa langs vegane aukar og råkøyrarane køyrer fortare enn før.

Forskar og førsteamuniensis i psykologi Pål Ulleberg ved Universitetet i Oslo trur at ein kambinasjon mellom kampanje og fartskontroll kan få ned farten.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Dagens postkort fra livet er signert Frithjof Heitmann og har fått tittelen Farlig Seilas.

Smaken av Norge

Strutseving er en bregne, og en av få spiselige bregnearter. Det er de første skuddene som er i en krøll før bregnen folder seg ut som er gode. Sammen med brennelse lager radiokokk Inge Johnsen og Jan Kofoed en potetform med laks og rikelig med grønt.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 02.06.08

Kulturstrøm

 • Stjerneskuddet Isah slet

  – Det kunne gå opp til fire dager hvor jeg ikke spiste fordi jeg ikke hadde råd, forteller Kaleb Isaac Ghebreiesus, kjent under artistnavnet Isah, til P3.

  Isah
  Foto: Tom Øverlie / NRK
 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn