Normal

Norgesglasset 02.05.08

Unødvendig steril ved menssmerter - Dagen i dag 2. Mai - Fotball for hukommelsen

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Unødvendig steril ved menssmerter

Sjukehus fjerner livmor og steriliserer kvinner uten at det er nødvendig. Alternativ behandling for sterke menstruasjonssmerter finnes, men du må sjølv be om å få denne behandlinga.

Dersom du har store menstruasjonsplager, får du tilbud om eit kirurgisk inngrep der livmora di vert fjerna, du blir steril og kan få komplikasjoner som blodpropp og skade på urinleiar.

I seks år har det vore eit alternativ her i Norge der du kan verte kvitt plagene ved eit to millimeterssnitt i lysken, uten fare for komplikasjoner og du kan framleis få barn etterpå. Men vil du ha tilbod om denne behandlinga, må du kjenne til den sjølv. Reporter er Anne Line Abotnes.

Dagen i dag

2. Mai

Paris 1968

Paris 1968

Foto: - / AFP

Studentopprøret i Parios ble utløst den 2. mai 1968 da kontoret til filologenes studentorganisasjon på Sorbonne-universitetet ble satt i brann av den ekstreme høyrebevegelsen Occident. Det kom til studentaksjoner på universitetsområdet som etter hvert flyttet seg ut i gatene. Det hele toppet seg natt til 10. mai, "barrikadenatten", med voldsomme gatekamper mellom politi og studenter og flere hundre ble skadet på begge sider.

I dagene som fulgte var det store massedemonstrasjoner i gatene mot regimet. President Charles De Gaulle ble svekket og måtte gå av i april 1969. Reporter Kjetil Lillesæter forteller om studentopprøret i Paris

Fotball for hukommelsen

nteressen for Engelsk fotball er enorm her i landet til tross for at det er mange år siden premier league ble betal-TV.

Stadig flere nordmenn lar livene sine styre i større eller mindre grad av sitt engelske lags prestasjoner. Til glede for mange og til ergrelse for noen.

Men visste du at man kan få bedre oversikt over sitt eget liv som fotballsupporter? Reporter er Ragnhild Lund Ansnes.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.