NRK Meny
Normal

Norgesglasset 02.04.08

Ensomhet blant innvandrere - Saccosekken - Dagen i dag 2. April - CO2-utslip fra kyr - Toska-kofta - Eksperimentell arkeologi - Kampen om konfirmantene - Hva sparer vi til? - Postkort fra livet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Ensomhet blant innvandrere

Ensomhet er et stort problem for mange i minoritetsmiljøeene i Norge. Iranere, Irakere og tyrkere er mest ensomme. Dagavisen har hentet ut tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser at mennesker med innvandrerbakgrunn blir rammet av ensomhetsfølelse dobbelt så ofte som etniske nordmenn. Norge er ikke et lett samfunn å komme inn i. På T-banen er det helt stille. Det sier Ellen Kahrs leder for flyktningguiden i Oslo Røde Kors. Tidligere bystyremedlem i Oslo Athar Ali, er sosiom og leder for Norsk Innvandrerforum samtaler med programleder Pål Plassen.

Saccosekken 40 år!

Sacco-sekk

En svart sacco i skai

Uansett hvor stygg vi kan synes den er i dag, så var saccosekken et design-ikon på 70 tallet. I år feirer sacco-sekken 40 år, og hvert år kjøper vi omtrent 40 000 nye sekker. Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo og Åshild Adsen fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum dro til en møbelbutikk for å minnes saccosekkens historie.

Dagen i dag

2. April

Karl den store er et navn alle kjenner, men det er kanskje så som vet hvor stor han var. Den frankiske kongen ble etter tradisjonen født dagen i dag, og da han døde var det meste av Vest-og Sentral-Europa en del av hans rike. Tron Soot-Ryen forteller historien om kongen som er stamfar til alle europeiske kongehus.

CO2-utslip fra kyr

Matvanane til kyr skal endrast for å få ned utsleppet av klimagassar.

Rundt 4 prosent av Danmarks samla utslepp av klimagassar kjem i dag frå metan-prompande husdyr, og kyrne står for ein betydeleg del av dette.

I u-land er talet mykje høgare, og dei danske forskarane ved Universitetet i København håpar på eit resultat som kan kome verda til gode, fortel professor Jørgen Madsen til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Toska-kofta

Pressen er mer opptatt av kofta til terrortiltalte Bhatti enn av selve saken. Toskatrikset har virket igjen, sier kåsør Tron Soot-Ryen.

Eksperimentell arkeologi

En nordmann rekonstruerte et vikingskip og seilte det over Atlanteren på slutten av 1800-tallet. Det var starten på en lang rekke vågale seilaser med fartøyer fra fortiden. Denne uken arrangeres det internasjonal konferanse og filmfestival om eksperimentell maritim arkiologi. Reporter Thor Henry Bjor har snakket med arkeolog ved Kon-Tiki Museet, Reidar Solsvik.

Kampen om konfirmantene

Humanetisk forbund og Den norske kirke, gjer seg lekker for potensielle konfirmantar i desse tider. Er tilbud om naturleir og musical berre konkurranse dei i mellom, eller har det noko med konfirmasjon å gjere?

Hva sparer vi til?

Kvinner sparer mest til reise, menn setter heller sparepengene i aksjer, viser ny undersøkelse.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje: Tuva Tagseth / NRK

Gunn Henden frå Averøy i Møre og Romsdal har sendt oss dagens postkort fra livet som som handler om det å få innblikk i en helt annen verden gjennom det Anne Cath vestly fortalte på radioen.Livet i ei boligblokk i Oslo,slik det hørtes for en jentunge uti havgapet på Vestlandet.

Norgesglasset NRK P1