NRK Meny
Normal

Norgesglasset 02.04.07

 Hvordan gjøre kjedelige ting spennende - Smaken av Norge: Sitronfromasj - Vår daglige Beatles: "Every Little Thing" - Unge jazzentusiaster - Marianne Meløy kåserer - Folk mener ledere bør ligne heltene våre - Nancy Drew er tilbake - Unyttige kjøkkengjenstander - Kraftig prisoppgang på Opplysningen 1881 - Reisekongen

Hør: Norgesglasset 02.04.07

Hvordan gjøre kjedelige ting spennende

Kjeder du deg i påsken? Hvorfor ikke sette deg ned å lese en litteraturanmeldelse? Det hjelper kanskje ikke så mye for kjedsomheten, men hvis du prøver det samme i sommerferien, kan det hende det blir skikkelig moro. Denne sommeren får ungdommer fra 16 til 19 år i oppdrag å lage litteraturanmeldelser spennende. "Littkrit" heter prosjektet, som har sitt utspring i Aurland kommune. Der kan ungdom ha sommerjobb som bokanmelder. Petter von Krogh er prosjektleder.

Smaken av Norge:

Sitronfromasj

Det har blitt alt for vanlig å overlate dessertlaging til ferdige pakker og pulver. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er tilbake med forslag til desserter og dessertsauser som virkelig smaker ekte. For det er ikke så vanskelig å lage gelé, pudding og fromasj selv. Og ikke minst dessertsausene som blir helt annerledes og mye mer smakfulle enn de ferdig kjøpte. Sitronfromasj er en klassiker. Her kan man bruke samme oppskrift, men andre smaker, om man vil.

Vår daglige Beatles:

"Every Little Thing"

Paul McCartney skrev en kjærlighetslåt til Jane Asher som han overlot til sin makker John Lennon å synge.

Unge jazzentusiaster

Mange syns jazz er en sær og lite tilgjengelig musikksjanger, men hvert år søker over 200 studenter om plass på jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Reporter Helen Hillevi Ruud har snakket med musikkstudentene André Roligheten og Jon Rune Strøm om hvorfor jazz appellerer til dem. Saksofonist og lærer John Pål Inderberg tror det er det spontane og uforutsigbare som gjør sjangeren populær. Han forteller at det kommer folk i alle aldre på konsertene, og at publikum gjennom frispillet blir tatt med på en spennende reise som kan gå i alle retninger.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Tromsø 2018"

Folk mener ledere bør ligne heltene våre

Forskning gjort av Jan Ketil Arnulf ved Handelshøgskolen BI, viser at folk mener ledere bør ligne heltene våre. Undersøkelsen omfatter nærmere åttehundre spurte, og Arnulf mener folk har alt for store forventninger til ledere. Reporter: Bjørn Vang.

Nancy Drew er tilbake

Hun hadde en helt spsesiell evne til å havne i midt opp mysterier, Frøken Detektiv, eller Nacny Drew som hun egentlig heter. Nå har de to aller første historiene om den lyshåra og kjappe 16-åringen blitt gitt ut på nytt, i tillegg til to helt splitter nye. Men løser hun mysteriene lettere nå som hun har byttet blusen med en hettegenser og fått seg datamaskin og mobiltelefon? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Unyttige kjøkkengjenstander

 

Brødmaskin
Foto: Teknisk museum

Har du turt å telle antall gjenstander på kjøkkenet ditt? Hvor mange av dem bruker du daglig? Vi ser på unyttige kjøkkenhjelpemiddel gjennom tidene. Konservator Dag Andreassen ved Teknisk museum tar lytterne med på en tur blant gjenstander de kanskje har, men aldri bruker, på kjøkkenet. Reporter er Astrid Engen.

Kraftig prisoppgang på Opplysningen 1881
Telenor øker prisen for å ringe Opplysningen 1881. Fra 1 juni må du betale 17 kroner og 34 øre per minutt. I tillegg kommer en startpris på 6. kroner.

- Dette er en hårreisende høy pris. Det vil gå utover økonomien til eldre mennesker som ikke er vant til å lete fram telefonnummer via internett, mener Astrid Karlsen (80) i Oslo.

Telenor avviser kritikken.

- Vi øker prisen for å kunne bedre kvaliteten på opplysningstjenesten vår. Kundene skal få raskere svar og bedre service. Dette vil øke kostnadene til Telenor, blant annet på grunn av internopplæring av ansatte ved Opplysningen 1881, Derfor må vi øke prisen når folk ringer til oss, sier kommunikasjonsdirektør Karen Johanne Strømstad.

Hun legger heller ikke skjul på at Opplysningen 1881 ønsker å være en lønnsom virksomhet innen Telenor-konsernet. I fjor hadde Opplysningstjenesten til Telenor ca 100 000 henvendelser i døgnet.

Reisekongen

Jan Liberg har kjørt afrika rundt i en 65-modell Volvo Amazon, reist veden rundt med et danseorkester, møtt Mor Teresa i Calcutta, Augusto Pinochet i Chile og og vært i alle verdens sjølstendige stater. Den første utenlandsturen hans var med faren til Danmark på førti tallet. Siden har det blitt mange timer i bil og buss. I en Volvo Amazon kjørte han og kona mange ganger gjennom Europa. I 1971 kjørte de på rundtur i Afrika. På turen kjørte de 88000 km og besøkte over 50 land. Noen år senere ble Liberg kontaktet av musikkgruppa Hansa, som trengte en erfaren sjåfør. Sammen reiste de til Sør-Amerika og Stillehavsøyene i flere år.

Den reiseglade bonden og organisten fra Elverum sier det er tilfeldig at han har vært i alle statene i hele verden og at han ikke bevisst har samlet på flest mulig land.

- Jeg har lært enormt mye om ulike kulturer og at vi mennesker er veldig forskjellig utenpå, men inni er vi ganske like , avslutter han.

Hør: Norgesglasset 02.04.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller