NRK Meny
Normal

Norgesglasset 02.03.07

Flere vil bestemme barnets kjønn - Helt i utlandet, glemt i Norge - Vår daglige Beatles: "I'm Happy Just To Dance With You" - Spesialnumre kan bli dyre - I morgon vert månen slukt

Hør: Norgesglasset 02.03.07

Flere vil bestemme barnets kjønn

Å velge kjønn på sitt ufødte barn ved hjelp av bioteknologi, høyrest kanskje ut som science fiction for mange av oss. Likevel er det akkurat det et økende antall norske par gjør. Ekspertane er skeptiske, og fleire klinikkar i utlandet opererer ulovlig, og befinner seg i ei bioteknologisk gråsone. Reporter: Marion Solheim.

Helt i utlandet - glemt i Norge

Statuen av ham står ved siden av Fritjof Nansen og Kong Olav ved Skimuseet i Holmenkollen fordi han har vært så viktig for skisporten her i landet. Men få kjenner til Henrik Angell; mannen som er nasjoalhelt både i Montenegro og i Frankrike.

Hør historien om denne mannen fra Luster i Sogn som var høyere norsk offiser, men som endte opp med å verve seg som soldat for Frankrike. Forfatter og journalist Roy Andersen har skrevet bok om Henrik Angell. Ved reporter Sjur Sætre.

Vår daglige Beatles:

"I'm Happy Just To Dance With You"

John Lennon sa ofte at George Harrison lærte alt om låtskriving av han. I starten av karrieren, skrev han låter spesielt for George.

Spesialnumre kan bli dyre

Mobiltelefon og 820-nummer
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Hvis du ringer et nummer som ser litt annerledes ut enn de nummerene du er vant til å ringe, lønner det seg å være på vakt. Og særlig hvis du bruker mobiltelefonen kan samtalen bli ubehagelig dyr. Reporter: Lea Cossais.

I morgon vert månen slukt

 

Måne
Foto: Steinar Vikås

 

Kjempeulven Månegarm jagar guden måne over nattehimmelen. I morgon kveld vil beistet endeleg nå att byttet sitt, og månen vert raud av blod. Slik vart måneformørkelsar forklart i norrøn mytologi, og myten om at eit dyr sluker månen eller sola finn me att i store deler av verda.

Dei to himmellegema har vore svært viktige for menneske sidan me starta med jordbruk og fekk behov for ein kalendar. I Kina vart sola slukt av ein drage, i Sentral-Amerika var syndaren ein jaguar, medan det var to demonar som åt seg mette i India.

Så pass opp, - i morgon kveld får Månegarm seg eit festmåltid...

Hør: Norgesglasset 02.03.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix