Norgesglasset 02.02.07

Jukselappen - Mikrofon i klasserommet - Vår daglige Beatles: "Till There Was You" - Utstopping av kjæledyret - Mild vinter - hvor trygg er isen?

Hør: Norgesglasset 02.02.07

Jukselappen

Stene Jakobsen
Foto: Sjur Sætre / NRK

Jukset du da du tok sertifikat? Var det virkelig deg som kjørte opp eller tok teoriprøven, eller sendte du noen andre i ditt navn? Frekkheten kjenner ingen grenser, forteller faggruppeleder Stene Jakobsen ved vegvesenets Stor-Oslodistrikt. Det skjer hele tiden, og senest på mandag ble en mann avvist på Risløkka Trafikkstasjon i Oslo. Han prøvde å ta førerprøven for en kompis. Han stilte med bankkortet til kandidaten på førerprøven. Ved reporter Sjur Sætre.

Mikrofon i klasserommet

Om noen år kan det være vanlig at lærere bruker mikrofon når de snakker til klassen. På en barneskole i Oslo har man allerede begynt å bruke mikrofon i undervisningen. Hensikten med mikrofon er at ordene til læreren blir lettere å oppfatte, og erfaringer fra USA og Australia viser at den tydelige stemmen demper bakgrunnsstøyen i klasserommet. Høgskolelektor Arne Vik ved Høgskolen i Sør-Trøndelag mener mikrofonen vil bli fast inventar i alle klasserom.

Vår daglige Beatles:

"Till There Was You"

Til og med dronningmoren likte The Beatles. Mye av grunnen var at gruppen spilte sanger som "Till There Was You". "Till There Was You" ble skrevet av Meredith Willson til musikalen The Music Man, som også ble film, og covret av The Beatles på plata With The Beatles.

Utstopping av kjæledyret

Når kjæledyret ditt dør, kan du velge om du skal begrave det i jorda, eller kanskje få det kremert. Men for dem som ikke klarer å gi slipp på dyret, kan også vurdere om de vil stoppe det ut . Særlig i USA har utstopping av små hunder, marsvin og katter blitt god butikk, og dyreeierene får hunden tilbake igjen foran peisen på ubestemt tid. Men i Norge er ikke dette blitt en stor hit enda, her foretrekker vi heller elg på veggen enn hund eller katt på gulvet.

Mild vinter - hvor trygg er isen?

Skal du ut i naturen i helga? Kanskje en tur ut på et islagt vann, mens klimaet vårt ennå gir oss vintre med islagte vann.. Da kan det være lurt å høre etter nå. For mild vinter over store deler av landet har forsinket isleggingen betydelig. Reporter Thor Henry Bjor har målt isen på Bogstadvannet i Oslo sammen med Randi Pytte Asvall fra Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE. Vil du lese mer om isforholdene der du bor så klikk deg inn på  www.nve.no/ismelding .

Hør: Norgesglasset 02.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Ny Woodstock-festival i august

  Hiphop-artisten Jay-Z er blant trekkplastrene når den legendariske Woodstock-festivalen «gjenopplives» etter 50 år. Sommerens konsert skal hete Bethel Woods og blir arrangert 16. til 18. august i Watkins Glen i New York,

  John Fogerty og logo for Woodstock 2019
  Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS
 • Disney overtar 21st Century Fox

  Walt Disney overtar onsdag Rupert Murdochs 21st Century Fox for 71 milliarder dollar. Disney-overtakelsen kan få store følger og 5000 Fox-ansatte kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.