NRK Meny
Normal

Norgesglasset 02.01.08

Barn om det nye året - Skimakerne: Krakket - Miljøbevissthet - Finn Dag Steiro kåserer - Kamp om gullskatt - Voksne med lesevansker - Potetens historie: Moderpoteten - Nyttårsløfte

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 02.01.08

Barn om det nye året

Fyrverkeri

Hva mener barn om det nye året?

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Skjebnen bestemmer mye, men menneskene kan påvirke det som skal skje i det nye året, melder tredjeklassingene ved Saltvern. Reporter er Bjørn Vang.

Skimakerne:

Krakket

I mellomkrigstida var det hele 80 norske skifabrikker. I dag er det kun tre igjen. Hva var det som gjorde at så mange måtte legge ned? Reporter er Stein S. Eide.

Miljøbevissthet

Vi har akkurat gått inn i et nytt år, og noen har kanskje til og med lovet seg selv og andre at de skal bli mer miljøbevisste fra nå av. Daglig leder Tone Gravaas i Grønn hverdag mener i følge Dagsavisen at det massive fokuset på miljø og klima i året som gikk vil føre til at vi endrer adferden vår. Men kommer vi til å gjøre det?

Forskningssjef Eivind Stø ved Statens institutt for forbruksforskning sier at nordmenns miljøbevisthet var på topp i begynnelsen av 1990 årene og at folk ble gradvis sløvere etter det, men at vi nå er på vei opp igjen. Han har forsket på forbrukeradferd i en mannsalder. Ved reporter Sjur Sætre.

Kåseri

Finn Dag Steiro kåserer: "Godt nyttår!"

Kamp om gullskatt

"Det var et ran!" det mener lokalhistoriker Harald Barbala i Lebesby om at sunnmøringen Lars Ask kjøpte gullsmykker fra vikingtid for en kasse sild og ti kr fra en sjøsame i Laksefjord i 1930.Nå vil han og Svanhild Kaasen ved Gamvik museum ha gullet tilbake.Ole M.Ellefsen ved Ålesund museum lover ei løsning. Reporter er Bjørn Vang.

Voksne med lesevansker

Over 400.000 voksne nordmenn har store problemer med å lese og skrive, i følge Lesesenteret i Stavanger. - Jeg er spesielt bekymret for de unge, sier Egil Gabrielsen og peker på at det stilles stadig større krav til lese- og skriveferdigheter i arbeidslivet. Men det går an å få hjelp: - Noen av elevene våre sier de har fått livet tilbake, forteller Tone Sørvoll ved Senter for voksenopplæring i Trondheim. Reporter: Ann Jones.

Potetens historie:

Moderpoteten

Gulløye

2008 er potetens år i følge FN.

Foto: Arild Moe

Hun har flest barn i hele verden, og alle sammen smaker like godt. FN har bestemt at 2008 er potetens år, under slagordet "en gjemt skatt". Historien om vårt forhold til poteten startet for mer enn 7000 år siden, da vi oppdaget alle poteters mor, nemlig urpoteten. Potethistoriker Tom Johansen fra UMB, og reporter Agnete Daae-Qvale Holememo oppsummerer potetens første år som mat.

Nyttårsløfte

Vi prøver, men får det som regel ikkje til. Nyttårsløfte går i vasken om vi ikkje nøye planlegg minst ein månad før nyåret, seier psykolog Per Steinar Melås til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 02.01.08

Kulturstrøm