NRK Meny
Normal

Norgesglasset 02.01.07

Trafikkstatistikk 2006 - Vår daglige Beatles: "Love Me Do" - Då nyttår var i mars... - HC Hanssen kåserer - Klimakvoter til salgs - Skremsel om aktiv dødshjelp i Norge? - Normalen ikke lenger normal - Fjorårets beste og verste utsagn

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 02.01.07

Trafikkstatistikk 2006

Har du hatt en fin jul? For noen har jula vært tøff å komme igjennom. Som for Anne Borgersen i Drammen. Hun er blant de mange som mistet noen av sine kjære i trafikken i 2006. Bestemora på 71 år hadde 5 barnebarn inntil i for tre måneder siden. Reporter Thor Henry Bjor har også snakket med Seksjonsleder Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet og direktør i Trygg Trafikk, Kari Sandberg.

Vår daglige Beatles:

"Love Me Do"

The Beatles - Love Me Do
Foto: EMI / Apple Corps

Det ligger en historie bak alle Beatles-melodiene, og kjærligheten er sentral i mange av sangene. Det er den også i den første Beatles-sangen "Love Me Do". Se også www.nrk.no/beatles .

Då nyttår var i mars...

Den gregorianske kalendaren me brukar i dag er basert på den julianske kalendaren, som igjen er basert på den romerske. og det gamle romerske året starta om våren, då bøndene kunne plante åkrane sine etter den kalde vinteren. Den fyrste månaden i den romerske kalenderen var mars, og det viser framleis att i kalendaren vår i dag. September betyr nemleg 'den sjuande månaden', oktober betyr 'den åttande månaden' osv.

Og visste du at månaden juli heitte Quintilis innan år 44 f.Kr.? Den fekk namn etter den same mannen som har æra for at me i dag feirar nyttår i januar, Julius Cæsar.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Gode forsetter".

Klimakvoter til salgs

Regjeringen har bestemt at de vil kjøpe såkalte klimakvoter for all den CO2 som slipper ut fordi statsansatte reiser med fly. Det betyr at de bruker penger på tiltak som skal redusere utslippene av klimagasser i andre land. Men hvordan virker det? Det forklarer Tron Soot-Ryen.

Skremsel om aktiv dødshjelp i Norge?

- Eg er redd for at einsame, eldre menneske om nokre år vil føle seg pressa til å avslutte livet gjennom aktiv dødshjelp. Når ingen treng deg lenger, kan det vere lett tenkje: "Det er like greitt at eg får medisinsk hjelp til å avslutte livet", seier legen Pål Gulbrandsen. - Motstandarane av aktiv dødshjelp driv med skremselspropaganda, meiner Levi Fragell i foreininga "Retten til ein verdig død". Granskingar i Norge og Norden viser at to av tre spurte seier ja til aktiv dødshjelp. Ein av tre sjukepleiarar gjer det same.

Normalen ikke lenger normal

Gjennomsnittstemperaturen vi opplever følger ikke lenger den såkalte Normalen som meteorologene refererer til. Klimaforskar Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt forteller at Normalen er uttrykk for gjennomsnittstemperaturen på et bestemt sted i 30 år. Normalen i dag er basert på perioden mellom 1961og 1990. Perioden er brukt over hele verden, og er fastsatt av Verdens Meterologiorganisasjon, som ligger under FN.

- 2006 var et usedvanlig varmt og vått år i Norge, og 2007 vil også ligge 1-2 grader over normalen, sier Benestad.

I 2020 vil vi få en ny og oppdatert normal, dersom ikke meteorologiorganisasjonen bestemmer seg for å justere den tidligere. Inntil da fungerer normalen til å synliggjøre klimaendringene.

 

Fjorårets beste og verste utsagn

Hvem kom med det mest meningsløse utsagnet i 2006? Nyttår betyr som regel en oppsummering av fjoråret, også når det gjelder hva mer eller mindre kjente personer har sagt. Foreningen for Statement-Bank har samlet og vurdert det som har blitt skrevet og sagt i 2006, og en jury har kårets fjorårets beste og verste utsagn. Jon Sæverud Haddal driver utsagnsdatabasen, og oppsummerer fjoråret sammen med reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 02.01.07

Norgesglasset NRK P1