NRK Meny
Normal

Norgesglasset 01.11.07

Reproduksjonsturisme - Vår daglige Beatles: "Cry Baby Cry" - Kronisk smerte - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Hodeskallene leveres tilbake til Neiden - Løgn og sannhet, del 1 - Vil fjerne forbod mot frøbyting - Flyvende meitemark

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 01.11.07

Reproduksjonsturisme

Et lite barn er født. Et under! Kanskje født av foreldre som i utgangspunktet ikke kunne få barn. I alle fall ikke her i landet. Men utenfor landets grenser finnes et stadig økende tilbud av ulike metoder. Og helt lett å orientere seg i jungelen av tilbydere er det ikke, forteller Arne Sunde, leder for fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital og Ingvild Brunborg Morton, leder i foreningen Ønskebarn. Reportere er Pål Plassen og Thor Henry Bjor.

Vår daglige Beatles:

"Cry Baby Cry"

En tv-reklame, en barneregle og ei surrealistisk barnebok var de tre inspirasjonskildene for John Lennon da han laget sitt eget lille eventyr i form av sangen "Cry Baby Cry".

Kronisk smerte

Ei fersk undersøking viser at vi i Noreg no ligg på verdstoppen når det gjeld kroniske sjukdomer.

No ska forskarar ved Smertesenteret ved St Olavs Hospital finne ut kva dette kan skuldast. Er vi blitt meir pysete,eller prater vi her om ein livsstilssjukdom?

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Kjeks uten sjokolade"

Hodeskallene leveres tilbake til Neiden

De 94 øst-samiske hodeskallene som ble gravd opp og sendt til Oslo for snart hundre år siden skal leveres tilbake til lokalsamfunnet, sier inst.leder Gunnar Nicolaysen ved Universitetet i Oslo. "Det var et gravrøveri" sier sametingspolitiker Aili Keskitalo. Historieprofessor Einar Niemi sier det er på tide at levningene gravlegges der de hører hjemme. Reporter: Bjørn Vang.

Løgn og sannhet:

Myter om løgn, del 1

Visste du at de fleste av oss lyger opptil flere ganger om dagen? En del handler om mer eller mindre uskyldige hvite løgner, - kanskje for å unngå å såre folk. Andre løgner er av det mer alvorlige slaget. Blånekting for gale handlinger vi egentlig har gjort. Hvordan avslører man løgneren? En av de sterkeste mytene om løgneren er at kroppsspråket avslører deg. 

Vil fjerne forbod mot frøbyting

Sidan Forskrift om såvare blei tilpassa ei rekkje EØS-direktiv i 2004 har det vore ulovleg å byte, gi vekk eller selje frø til matvekster for alle andre enn godkjende forretningar. Dessutan må frøa vere offentleg sertifiserte om dei skal byte hender. Det skriv Nationen i dag.

Kornåker

For å bevare gamle kornsorter bytter man gjerne frø. Nå blir dette vanskelig.

Foto: Nilsen, Heidi B. / SCANPIX

Bakgrunnen for lovendringa var eit ynskje om å kvalitetssikre frø som blir vrukte i kommersiell matvareproduksjon, men no kan det sjå ut som lovendringa trugar arbeidet med å bevare det biologiske mangfaldet.

Etter å ha tatt inn over seg konsekvensane ber no Norsk Hageselskap, Norges Naturvernforbund, Norges Bondelag og ei rekkje andre organisasjonar landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ordne opp. Prydvekster, trær og blomar er unnateke regelverket, men frø av gamle, tradisjonsrike nyttevekster er sjeldan sertifiserte. Og dei som byter slike frø segimellom er gjerne idealistane som trengs for å unngå at til dømes gamle potetsortar og kornslag ikkje forsvinn heilt.

Truleg driv ikkje eingong Norsk Genressurssenter eller Nordisk Genbank lovleg i dag, begge institusjonane samarbeider med hageeigarar og gardbrukarar for å samle inn og bruke usertifiserte frø.

Avdelingsdirektør Kjell Nyhus i Landbruks- og matdepartementet seier desse konsekvensane var uforutsette, og at departementet ser på saka.

Flyvende meitemark

Hørt om meitemarkregn før? Dette er et fenomen man av og til kan være vitne til, senest i helga måtte østfoldinger og vestfoldinger plukke mark fra tak og balkonger. Spørsmålet er om det ligger noe overnaturlig bak disse flygende meitemarkene? Forsker Trond Knapp Haraldsen forteller at markregn har sin helt naturlige forklaring.

- Når mark klistrer seg til råtne blad, står de i fare for å bli blåst til himmels. Begynner det i tillegg å regne, så faller marken av, altså har vi fenomenet meitemarkregn, forteller Haraldsen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 01.11.07

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller