NRK Meny
Normal

Norgesglasset 01.10.07

Bønder trives - Smaken av Norge på tur: Rabarbragrøt - Vår daglige Beatles: "Ob-la-di, Ob-la-da" - Drep sneglebarna! - Marianne Meløy kåserer - Forretningsfolk fornærmer utenlandske kunder - Hemmelige agenter - Økende antibiotikaresistens i Norge - Flørte-vogn på T-banen

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 01.10.07

Bønder trives

De sliter fra morgen til kveld, og mange er ikke seine om å fortelle dem at de har sugerør i statskassa og at lønna deres er det vi som betaler. Men selv om bøndene kan få litt på pukkelen fra hvermansen, så stortrives bøndene på jobb. Det er nye tall fra Statistisk sentralbyrå som kan fortell av så mange som 9 av 10 bønder stortrives på jobb. De er mindre syk enn oss andre og ifølge skilsmisse statistikken ligger bøndene langt under oss som ikke er bønder. Rådgiver og forfatter av boka Arbeidsglede Johan Velten er ikke overraska over at de fleste bønder trives på jobben. Han mener vi en av grunnene til at de trives kan være at de ikke er så opphengt i statusjaget som mange av oss andre er.

Norgesglasset dro til Nannestad i Akershus fylke og møtte Thorolf Holter, som forteller at det er et krevende yrke med lite fritid, men at jobben er alsidig og han stortrives.

Smaken av Norge på tur:

Rabarbragrøt

Trondheim kommunes produksjonskjøkken lager middag til 2000 personer hver dag. For at maten skal bli næringsrik nok for de eldre og syke, så jukser vi ikke, sier kokk Roar Moan. - Her lager vi maten fra grunnen av. Og radiokokk Inge Johnsen blir begeistret og lager 300 liter rabarbragrøt.

Vår daglige Beatles:

"Ob-la-di, Ob-la-da"

En utskjelt og elsket sang med en forvirrende tekst, en tittel som visstnok var et nigeriansk motto, og trusselen om et søksmål er ingrediensene i historien bak "Ob-la-di, Ob-la-da"

Drep sneglebarna!

Det er om sommeren vi hører om de slimete hageterroristene, og om krative måter å drepe disse på. Men faktisk så er det høsten som er den ideelle jaktsessonen. For det er noe med det å ta tak i problemene mens de enda er små, dette gjelder også iberiaskogsneglen.

- Om høsten legger sneglene egg, disse ligger i klaser og er lett å drepe hvis man legger dem i kokende vann. Da dreper man opptill 30 fremtidige mordersnegler samtidig, sier forsker Arild Andersen ved bioforsk.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Tekstil-blindhet"

Forretningsfolk fornærmer utenlandske kunder

Mange norske forretningsfolk tror de har fornærmet utenlandske kunder på grunn av dårlig engelsk.Det viser en fersk spørreundersøkelse utført i 600 norske eksportbedriter. - En av to spurte tror de har såret en utenlandsk forretningsforbindelse på grunn av språklige misforståelser. Mange norske forretningsfolk vegrer seg for å delta i sosiale sammenhenger med utenlandske kunder, sier Glenn Hellekjær, 1. amanuensis i engelsk ved Universitetet i Oslo. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Hemmelige agenter del 1:

Glamorøs dobbeltagent

Terboven trodde han hadde sjarmert henne til å spionere for seg, svenskene visste hun var deres agent, nordmennene skulte til henne, - og sannelig spionerte hun ikke for amerikanerene også. Det er så man kan spørre seg når Sonja Wigert hadde tid til å spille inn filmer...

Da historikeren Tore Pryser arbeidet med forskningsprosjektet "Tyske hemmelige tjenester i Norden 1930-50" , hadde han planlagt ett kapittel om kvinnelige agenter. Men etter hvert ble stoffet så omfattende at det krevde sin egen bok: Kvinner i hemmelige tjenester, som gis ut nå i høst. Den handler om kvinnelige spioner og agenter i Norge og nabolandene våre under 2. verdenskrig, og i en serie på fem forteller Tore Pryser oss i Norgesglasset om noen av de norske. Enkelte av agentene har kjente navn, andre har man ikke hørt om verken før eller siden - vi begynner med den største stjernen, Sonja Wigert.

Økende antibiotikaresistens i Norge

Den enorme bruken av antibiotika i Europa gjør at mange land har gitt opp bruken av medisinen i kampen mot bakterieinfeksjoner. Fra 2005 til 2006 økte salget av antibiotika med 4 prosent her til lands, det høyeste forbruket som er registrert i Norge. I menneskekroppen finner vi mange bakterier, både på huden, i magen og i tarmene. Av og til oppstår det sykdom forårsaket av infeksjon, og det kan bli behov for antibiotika. Men behandlingen har en bakside - Bruker du medisinen for ofte kan du oppleve antibiotikaresistens, det vil si at bakterien opparbeider et forsvar som gjør at behandlingen ikke virker, sier Gunnar Skov Simonsen, leder for NORM, Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens, til reporter Camilla Tjønn Thingvoll.

Flørte-vogn på T-banen

Stockholmerne har uoffisielt bestemt at sistevogna på T-banen er singelfolkets vogn, og det liker pressetalsmann Max Landergård i Stor-Sthlms Lokaltrafik. Han vil ha flørting på T-banen, mens Oslo Sporveiers infosjef Hans Fristad ikke har lignende ønsker for T-banen i hovedstaden. Reporter: Bjørn Vang.

Hør: Norgesglasset 01.10.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3