Norgesglasset 01.08.07

Smittsomme kjæledyr - Smaken av Norge på tur: Grovpølse - Sommerens plageånder: Klegg - Tre i Norge del 3 - Reinås og Reiten, skamløse samfunnsødeleggere - Når kommer gjeldskatastrofen - Markfiske forbudt - Rentefrie lån - Sumar i Bladstova

Hør: Norgesglasset 01.08.07

Smittsomme kjæledyr

Hund overfører bakterier,

Dette kan gi deg magetrøbbel.

Foto: Stefan Søderstrøm / SCANPIX

- Vanligvis går det over av seg selv, uten antibiotikabehandling, forteller seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Line Vold. De vanligste sykdommene er campybacteriose og salmonellose. Det ble samlet meldt om cirka 4400 tilfeller av disse i 2006. Den enkleste måten å unngå smitte på er å vaske hendene og ha god hygiene på kjøkkenet. Gunnar Børstad har hatt dyrepensjonat i 20 år, men har aldri opplevd å bli syk av dyrene. - Jeg er nøye med hygienen og vasker godt etter dyrene, sier Børstad. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

Smaken av Norge på tur:

Grovpølse

Radiokokken Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen jakter fortsatt etter den gode maten. De besøker Ytterøya i Trondheimsfjorden der grisene går fritt i skogen. I dag skal de se hva man kan lage av grovpølse.

Sommerens plageånder:

Klegg

- Kleggen er både lur og dum, sier biolog Alex Strømme. Lur fordi den er lydløs, så byttet ikke oppdager den. Dum fordi den prøver å bite oss mennesker. Bittet gjør så vondt at risikoen for å bli slått ihjel er temmelig stor! Reporter: Ann Jones.

Tre i Norge del 3

De dro til Gjende, til indrefileten av Jotunheimen, de tre engelske herrene som i 1880 delvis padla seg vei gjennom deler av Østlandet. To år etterpå kom boka "Tre i Norge ved to av dem" ut i England. Nå er den en klassiker mange elsker. Reporter Sjur Sætre har vokst opp med en far som til stadighet fortalte fra dette humoristiske møtet med norsk natur og kultur for nesten ett hundre og tretti år siden. Denne sommeren følger han i fotspora til de tre. I dag, Lillihammer, hvor han tar inn på samme hotell som de tre herrene: Victoria Hotell.

Reinås og Reiten, skamløse samfunnsødeleggere

Det hevder dagens kommentator Bjørn Vang. Lovlig eller ikke, når Hydro deler ut tohundre millioner til sine ledere bryter det brutalt med våre verdier og viser politikkens avmakt.

Når kommer gjeldskatastrofen?

Norges Bank hever renten og de hever renten, og en undersøkelse gjort av kredittanalysebyrået Fitch Ratings forteller at faren for gjeldskrise i det norske boligmarkedet er størst, blant alle land i den vestlige verden. Men Ola og Kari Nordmann lar seg ikke skremme, vi låner som aldri før. Tom Staavi redaktør i Dine Penger forteller at gjelden vi har er mest på grunn av boligkjøpene vi gjør, og oppussingen av boligene. Han mener prisene i boligmarkedet nå er unormalt høy. Men han har ikke tro på at det kommer et boligkrakk, men tror prisene vil flate ut.

Markfiske forbudt

Raoul Bierach

Raoul Bierach ved Direktoratet for naturforvaltning, er positiv til markforbudet.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Er mark farligere for villaksen enn fluer? Grunneiere i Stjørdalsvassdraget utenfor Trondheim, har fra og med i dag innført markfiskeforbud. Det betyr at all laks som blir tatt den neste måneden, må ha bitt på en flue, og ikke en mark-krok. Målet til grunneierene er å bevare laksestammen. Men vil dette ha noen effekt? Ved Direktoratet for Naturforvaltning, er seniorrådgiver Raoul Bierach positiv til forbudet.

- Det viser seg at graden av overlevelse hos fisk som blir sluppet ut igjen i elva, henger sammen med hva den har bitt på først, sier Bierach til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Rentefrie lån

Synes du at du betalar for mykje rente på lånet ditt? Kunne du tenkje deg eit nærare forhold til banken? Kva med å ta opp eit rentefritt lån? Stadig fleire tek opp slike lån i Storbrittannia og USA, og om nokre år kan dei bli ein realitet i Noreg.

Radio Røynda:

Grisen

Radio Røynda ferierar, og lausmedarbeidar Vetle-Ivar held seg for det meste innandørs. Han har brukt mykje tid på å lytte til nynorsk-artisten Odd Nordstoga, som slo igjennom med "Kveldssong for deg og meg" for eit par år sidan. Vetle-Ivar, han har oppdaga ein grov tekstfeil, men redaktør Finn Tokvam har litt vanskar med å sjå poenget.

Hør: Norgesglasset 01.08.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix