Norgesglasset 01.07.08

Japansk charter til Norge - Luftfartshistorien del 2 - Dagen i dag 1. Juli - One-Hit Wonder - HC Hanssen kåserer - Alt om barnetrygden - NRK 75 år - Radio Korgen - Historien om kurbadet

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 01.07.08

Japansk charter til Norge

Japanske turister ankommer Flesland

Japanske turister ankommer Flesland.

Foto: MMS: Jan Inge Ebbesvik / NRK

I kveld lander det første japanske charterflyet i rute, et Boeing 747 Jumbojet, på Bergen lufthavn Flesland. 380 japanske turister har da tatt turen direkte fra den japanske byen Hiroshima, og er klare til å utforske norske fjell og fjorder. Reporter er Pål Plassen.

Luftfartshistorien del 2

Den 7. Juni 1912 er en stor dag for alle flyentusiaster i Norge. Dette var nemlig første gangen en norsk pilot fløy med eget fly i norsk luftrom. Med halve Østlandet som tilskuere fører løytnant Hans Fleiscer Dons flyet Start fra Horten til Fredrikstad.

-Hele poenget med denne flyvningen var å slå svenskene forteller konservator Karl Kleve ved Norsk Luftfartsmuseum. Etter planen skulle nemlig en svensk pilot holde flyshow måneden etter, og det ville Løytnant Dons og hans kamerater for enhver pris unngå. Reporter Sjur Sætre dykker i vår luftfartshistorie. Denne gangen handler det om Løytnant Dons og flyet Start og den første flyvningen med norsk pilot i Norge.

Dagen i dag

1. Juli

En av verdens økonomiske spydspisser fosser fremover og får stadig mer makt i verden. Kina er ikke bare verdens mest folkerike nasjon, men har også en flere tusen år gammel historie. De siste hundre årene har i stor grad vært formet av kampen mellom kommunistene og nasjonalistene, og det kommunistiske styret som kom etter borgerkrigens slutt. Siden 1949 har det kinesiske kommunist partiet har all myndighet i Kina, og dagen i dag er det 87 år siden partiet som styrer verdens mest folkerike nasjon ble grunnlagt.

One-Hit Wonder:

”Gimme Dat Ding”

Dagens "One-hit wonder" startet som en barnesang, men endte opp som en landeplage både i Europa og på De britiske øyer. Her får du historien om "Gimme Dat Ding".

Kåseri

Halvard C. Hanssen kåserer: ”Ingen stor karriere”.

Alt om barnetrygden

Barnetrygda har råtna på rot, hevder seniorforsker Aksel Hatland ved NOVA, Norsk inst. for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Han mener alle overføringsordninger til barnefamilier må gjennomgås på nytt, og at debatten i dag preges av gamle argument. Rep: Bjørn Vang.

NRK 75 år

Akkurat i dag kan Norsk Rikskringkasting feire 75 år. I forbindelse med 70-årsdagen til NRK laget Kjetil Lillesæter en jubileumsserie. Vi ser tilbake på den stive og formelle tonen som preget NRK Radio i den første tiden.

Radio Korgen

Høsten 1981 ble kringkastingsmonopolet i Norge opphevet, noe som førte til de første nærradioene. Av de åtte første som fikk konsesjon, er den eneste som fortsatt er på lufta Radio Korgen, som feiret 25 år i fjor. Radioens historie blir grundig dokumentert i boka Radio Korgen gjennom 25 år, som nettopp er gitt ut.

Historien om kurbadet

Barnløshet, lammelser, forstoppelse og kjønnssykdommer, i de gamle kurbadene fantes det ikke grenser for hva man kunne behandle ved bruk av vann. Men hjalp det virkelig? Georg Apenes er forfatter av boka om Hankø Bad og blir intervjuet av Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.