Hopp til innhold

Norgesglasset 01.05.08

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt - Ny røykevaksine - Dagen i dag 1. Mai - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Skuddet i Buvika - Fra nettside til rikdom - Østerrike og barna - Postkort fra livet

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt

"Vi har flere felles politiske mål". Det er biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme og leder i partiet Rødt i Bodø Jostein Greibrokk skjønt enig om på 1.mai. Vi møter dem i finværet på kaia i Bodø. Rep: Bjørn Vang.

Ny røykevaksine

Røyking
Foto: ScanStockPhoto

Ingen klissete tyggegummi i ny og ne, men du kan kan få litt vondt i armen når du blir stukken - Svenske forskere utvikler en vaksine som skal få deg til å stumpe røyken!

Dagen i dag

1. Mai

Dagen i dag er ikkje berre Arbeidernes dag. Det er også en dag for ein nyvinning som vart lagt ut for sal i 1840. Vi skal høyre historia om korleis ein papirlapp vart en kommunikasjonsrevolusjon lenge før telefonen. Tron Soot-Ryen fortel meir.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Turisten”.

Skuddet i Buvika

Mange har kanskje hørt om Menstad-slaget i 1931, da forsvarsminister Quisling sendte militært mannskap mot demonstrerende arbeidere ved Skien. Slaget har blitt sett på som en av de første store arbeidskonfliktene her til lands. Men 18 år før Menstad-slaget foregikk det en blodig streik ved Piene-mølle utenfor Trondheim, som historien har glemt. Forfatter Idar Lind og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo forteller historien.

Fra nettside til rikdom

Jakob Envall går konkret til verks når han planlegger en fremtidig rikdom. I 2006 opprettet han bloggen, hurjagblevrik.se. En side som til tross for navnet, ikke beskriver hvordan Envall har blitt rik, men hvordan han jobber med å bli det. Bloggen har blitt veldig populær og hadde over tyve tusen treff i mars. - Jeg får veldig mange tilbakemeldinger, både positivt og negativt, sier Envall. Han mener alle har mulighet til å slå seg opp økonomisk. Man må bare gå frem strategisk og ta utgangspunkt i der man er. - Og så kan man selvsagt kikke på nettsiden om man vil ha tips, mener Envall. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Østerrike og barna

Den grusomme avsløringa fra Østerrike har vært ukens store samltalemne. Tar barna skade av å høre om slikt? Nei, mener kommentator Tron Soot-Ryen som mener vi voksne lett overfører vår angst til barn.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje / NRK

Dagens postkort har fått den noe kryptiske tittelen "En banan søker sine røtter". Historien er skrevet av Mona Grenne, og den er også fortalt av henne.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.