NRK Meny
Normal

Norgesglasset 01.05.08

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt - Ny røykevaksine - Dagen i dag 1. Mai - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Skuddet i Buvika - Fra nettside til rikdom - Østerrike og barna - Postkort fra livet

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt

"Vi har flere felles politiske mål". Det er biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme og leder i partiet Rødt i Bodø Jostein Greibrokk skjønt enig om på 1.mai. Vi møter dem i finværet på kaia i Bodø. Rep: Bjørn Vang.

Ny røykevaksine

Røyking
Foto: ScanStockPhoto

Ingen klissete tyggegummi i ny og ne, men du kan kan få litt vondt i armen når du blir stukken - Svenske forskere utvikler en vaksine som skal få deg til å stumpe røyken!

Dagen i dag

1. Mai

Dagen i dag er ikkje berre Arbeidernes dag. Det er også en dag for ein nyvinning som vart lagt ut for sal i 1840. Vi skal høyre historia om korleis ein papirlapp vart en kommunikasjonsrevolusjon lenge før telefonen. Tron Soot-Ryen fortel meir.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Turisten”.

Skuddet i Buvika

Mange har kanskje hørt om Menstad-slaget i 1931, da forsvarsminister Quisling sendte militært mannskap mot demonstrerende arbeidere ved Skien. Slaget har blitt sett på som en av de første store arbeidskonfliktene her til lands. Men 18 år før Menstad-slaget foregikk det en blodig streik ved Piene-mølle utenfor Trondheim, som historien har glemt. Forfatter Idar Lind og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo forteller historien.

Fra nettside til rikdom

Jakob Envall går konkret til verks når han planlegger en fremtidig rikdom. I 2006 opprettet han bloggen, hurjagblevrik.se. En side som til tross for navnet, ikke beskriver hvordan Envall har blitt rik, men hvordan han jobber med å bli det. Bloggen har blitt veldig populær og hadde over tyve tusen treff i mars. - Jeg får veldig mange tilbakemeldinger, både positivt og negativt, sier Envall. Han mener alle har mulighet til å slå seg opp økonomisk. Man må bare gå frem strategisk og ta utgangspunkt i der man er. - Og så kan man selvsagt kikke på nettsiden om man vil ha tips, mener Envall. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Østerrike og barna

Den grusomme avsløringa fra Østerrike har vært ukens store samltalemne. Tar barna skade av å høre om slikt? Nei, mener kommentator Tron Soot-Ryen som mener vi voksne lett overfører vår angst til barn.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje / NRK

Dagens postkort har fått den noe kryptiske tittelen "En banan søker sine røtter". Historien er skrevet av Mona Grenne, og den er også fortalt av henne.

Norgesglasset NRK P1