Norgesglasset 01.05.08

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt - Ny røykevaksine - Dagen i dag 1. Mai - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Skuddet i Buvika - Fra nettside til rikdom - Østerrike og barna - Postkort fra livet

1. mai-møte mellom biskop og partiet Rødt

"Vi har flere felles politiske mål". Det er biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme og leder i partiet Rødt i Bodø Jostein Greibrokk skjønt enig om på 1.mai. Vi møter dem i finværet på kaia i Bodø. Rep: Bjørn Vang.

Ny røykevaksine

Røyking
Foto: ScanStockPhoto

Ingen klissete tyggegummi i ny og ne, men du kan kan få litt vondt i armen når du blir stukken - Svenske forskere utvikler en vaksine som skal få deg til å stumpe røyken!

Dagen i dag

1. Mai

Dagen i dag er ikkje berre Arbeidernes dag. Det er også en dag for ein nyvinning som vart lagt ut for sal i 1840. Vi skal høyre historia om korleis ein papirlapp vart en kommunikasjonsrevolusjon lenge før telefonen. Tron Soot-Ryen fortel meir.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: ”Turisten”.

Skuddet i Buvika

Mange har kanskje hørt om Menstad-slaget i 1931, da forsvarsminister Quisling sendte militært mannskap mot demonstrerende arbeidere ved Skien. Slaget har blitt sett på som en av de første store arbeidskonfliktene her til lands. Men 18 år før Menstad-slaget foregikk det en blodig streik ved Piene-mølle utenfor Trondheim, som historien har glemt. Forfatter Idar Lind og reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo forteller historien.

Fra nettside til rikdom

Jakob Envall går konkret til verks når han planlegger en fremtidig rikdom. I 2006 opprettet han bloggen, hurjagblevrik.se. En side som til tross for navnet, ikke beskriver hvordan Envall har blitt rik, men hvordan han jobber med å bli det. Bloggen har blitt veldig populær og hadde over tyve tusen treff i mars. - Jeg får veldig mange tilbakemeldinger, både positivt og negativt, sier Envall. Han mener alle har mulighet til å slå seg opp økonomisk. Man må bare gå frem strategisk og ta utgangspunkt i der man er. - Og så kan man selvsagt kikke på nettsiden om man vil ha tips, mener Envall. Reporter: Julie Worsøe-Walla

Østerrike og barna

Den grusomme avsløringa fra Østerrike har vært ukens store samltalemne. Tar barna skade av å høre om slikt? Nei, mener kommentator Tron Soot-Ryen som mener vi voksne lett overfører vår angst til barn.

Postkort fra livet

Postkort fra livet
Foto: Montasje / NRK

Dagens postkort har fått den noe kryptiske tittelen "En banan søker sine røtter". Historien er skrevet av Mona Grenne, og den er også fortalt av henne.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel
 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.