Hopp til innhold

Norgesglasset 01.05.07

Natt til 1. mai skapte Blitz - Ekspedisjonen som forsvant - Verdt sin vekt i gull: Tørrfisk - Hvordan dyrke tomat og ringblomster - HC Hanssen kåserer - 60 år siden 1. mai ble offentlig høytidssdag - Sommervikar til fengsel - Mat og opprinnelse - Barneskoleelever i Bodø om vår og forelskelse

Natt til 1. mai skapte Blitz

Blitz-huset
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Natt til 1. mai 1978 var det for første gang store sammenstøt mellom politi og ungdommer rundt Slottsparken i Oslo. I åra som kom ble disse sammenstøtene en tradisjon som tiltrakk seg ungdom fra hele Østlandet. Mange som var med på disse opptøyene var også sentrale i miljøet som skulle bli Blitz. De tok huset i bruk natt til 1. mai 1982, altså for 25 år siden.

Ekspedisjonen som forsvant

Sir John Franklin
Foto: Frammuseet

Den ble ekspedisjonen som forsvant og er mer myteomspunnet enn noen andre eksepdsisjoner i polarhistorien. Sir John Franklin var engelsk karrierreoffiser. Da han var 59 år fikk han oppdraget med å finne Nordvestpassasjen, snarveien til Østens rikdommer. Våren 1845 dro han av gårde med vel 130 mann fordelt på store fartøy. Skipene kom aldri tilbake, og ennå er det et mysterium hva som egentlig skjedde.

Verdt sin vekt i gull:

Tørrfisk

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim. Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet? Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglasset.

Hvordan dyrke tomat og ringblomster

Vil du eta eigendyrka tomatar, må du følgja litt med undervegs og vera raus med næringa. Ringblomar, derimot, er takknemlege berre dei får veksa opp. Jo meir du plukkar, jo meir blømer dei. Kari Bøckman på Stend jordbruksskule fortel deg meir om begge.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Kameratslig hilsen".

60 år siden 1. mai ble offentlig høytidssdag

1935 innførte regjeringen Nygårsvold dagen som offentlig flaggdag men i 1947, for 60 år siden ble 1. mai offentlig høytidsdag. Parolene i de første togene som gikk allerede i 1890-årene rundt om i verden var 8-timersdagen. I dag er parolene mangfoldige og ganske ulike rundt om i verden. Vieke Schjem intervjuer spesialrådgiver Einar Terjesen.

Sommervikar til fengsel

Knut-Erik Rønningen
Foto: Sjur Sætre / NRK

Jobbmarkedet for norske arbeidstakere har nesten aldri vært bedre. Det er mange jobber og velge i, og nå er det arbeidsgiverne som sliter for å finne folk. I Oslo fengsel har det oppstått en helt nye situasjon denne sommeren. Markedet er så godt som rensket for sommervikarer.

- Situasjonen er helt snudd på hodet i forhold til tidligere, sier ansvarlig for å skaffe sommervikarer Knut-Erik Rønningen i Oslo fengsel. Reporter Sjur Sætre møtte ham utenfor porten der vi så ofte har sett Egon Olsen i Olsenbanden spasere inn og ut.

Mat og opprinnelse

Gilde selger lam fra store deler fjellet i Sør-Norge som gourmetlam fra Hallingskarvet? Hva er egentlig vitsen med opprinnelsesmerking når det sotre produsentene tøyer grensene, spør Tron Soot-Ryen.

Barneskoleelever i Bodø om vår og forelskelse

Våren er mest romantisk, mener Magnus Olav Ravnå, nyforelsket, mens Monica Angell tror en engel skyter piler på folk slik at forelskelsen sprer seg i mai. Sebastian Emmanuel skal ikke bli forelsket før han fyller tjue år. Reporter: Bjørn Vang.

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober