Norgesglasset 01.03.07

Gutter er mammadalter - Starskudd for polaråret - Vår daglige Beatles: "If I Fell" - En glad laks er en god laks - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - New York forbyr ordet nigger - Kai Fjell 100 år - Ukjente polarekspedisjoner del 4 - Representerer bunaden en nordmann i dag?

Hør: Norgesglasset 01.03.07

Gutter er mammadalter

Tre av ti unge kvinner eier sin egen bolig, mens flere unge menn enn kvinner blir boende hjemme hos mor og far, viser en undersøkelse Nordea har utført. Kvinner tar ansvar for å eie egen bolig, mens mennene blir igjen på gutterommet, forteller forbrukerøkonom i Nordea, Randi Marjamaa. Men er guttene mammadalter, eller er de bare taktiske?

Starskudd for polaråret

Er det mulig å holde styr på tusenvis av mennesker frå heile verden som alle vil finne ut av polanes hemmeligheter - uten at dei trakkar på beina til kvarandre? I formiddag opna det internasjonale polaråret.

Vår daglige Beatles:

"If I Fell"

De fleste tror at "If I Fell" bare er en søt kjærlighetssang. Men om man studerer teksten litt nærmere, skjønner man at den er skriven av en mannssjåvinist.

En glad laks er en god laks

Det forteller forsker Anders Kiessling ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.En laks som ikke opplever stress i oppdrettsmerdene beholder energi og får høgre sukkerinnhold ved slakting, og da blir holdbarheten bedre. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Syndfloden".

New York forbyr ordet nigger

Ordet nigger er rasistisk og må ut av hip-hop-musikken og populærkulturen. Det meiner dei folkevalde i New York, og i går vedtok bystyret eit symbolsk forbod mot ordet. Dei vil at artistar som seier nigger i tekstane sine ikkje skal nominerast til Grammy-prisen, og dei ber fjernsynsnettverk sensurere programma sine. Direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, seier det er umogleg å tvinge folk til å endre språket sitt.

Artist og musikkprodusent Tommy Tee kallar vedtaket eit forsøk på sensur, og seier musik-bransjen aldri vil finne seg i forbodet.

Kai Fjell 100 år

Kunstneren Kai Fjell ville fylt 100 år i år, og Elverum kunstforening markerer jubileet med en stor utstilling i Galleri Nysted. OVer 50 bilder fra hele hans liv stilles ut. I tillegg er det også 7 seriegrafiere til salgs.

Familien kom fra Drammen men kjøpte gården Nordby i Hernes i Elverum da Kai Fjell var 14 år. Han skulle egentlig ta over garden, men hadde trang til å male og tegne. Han flyttet til Oslo der han debuterte som kunstner i 1932. Fortsatt finnes arbeider etter kunstneren på gården. Kai Fjell regnes nå som en det forrige århundrets fremste billedkunstnere.

Ukjente polarekspedisjoner del 4:

Eivind Astrup - en av våre største polarhelter

Eivind Astrup er mannen som i manges øyne er en av våre største polarhelter. Han ble bare 24 år gammel, men sammen med den amerikanske polarhelten Robert Peary gjennomførte han det Helge Ingstad besrkiver som en av de dristigste og mest vellykkede porlarferder i sin tid.

Representerer bunaden en nordmann i dag?

Hvorfor tar du med deg en ostehøvel til dem du skal besøke i utlandet, og ikke ny norsk musikk eller design?

- Nordmenn har en tendens til å trekke seg tilbake til fortiden når vi ønsker å vise oss frem, forteller trendanalytiker Gunn-Helen Øye. Etter at Sogn og Fjordane ga kongen et bunadskledt brudefølge i bursdagsgave, har diskusjonen om hvovidt dette er representativt for fylket i dag, dukket opp. Øye mener at dette er typisk norskt, og årsaken mener hun er hjernevasking gjennom generasjoner.

- Hvorfor viser vi ikke fram nåtiden istedet for å trekke i bunad og danse på stabburet? Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Hør: Norgesglasset 01.03.07

Norgesglasset

 

Kulturstrøm