Hopp til innhold

Norges Woodstock

Den måtte komme, 4 år etter den legendariske konserten i Woodstock i 1969 kom Ragnarock til Holmenkollen, og det pga en hardingfele! Nå har festivalen kommet ut på DVD og CD, med digitalisert lyd må vite.

Ragnarock i Holmenkollen.
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Hør innslaget om Ragnarock her

Hippiene er løs

Arne Phillip Fraas

Arne Phillip Fraas med en yngre utgave av seg selv i hånden.

Foto: Pål Thoresen / NRK

Arne Pillip Fraas lyttet intenst da han hørte Fanitullen med Christiania Fusel og Blaagress første gang, kombinasjonen av fele og rock syntes han var steintøft og fikk umiddelbart lyst til og gjøre noe på det som produsent i centralfilm. 1973 ble bestemt å være innovasjonsår for produksjonselskapet,

-Kom med forslag var omkvedet, og Fraas foreslo en festival hvor folkemusikk og rock gynget sammen i skjønn forening. Et møte med skiforeningen ble avtalt og Holmenkollen ble deretter bestemt som arena, og dermed var hippiene løs.

Film først så festival

Aren Phillip Fraas

Arne Pillip Fraas i mimremodus i sofaen

Foto: Pål Thoresen / NRK

Ideen var og lage en helaftens langfilm ut av det, men festival tanken var født og slik ble norges første og største festival til, nå foreligger det hele på CD og DVD og markerer slutten for Fraas engasjement i Ragnarock.

-Jeg er stolt som fikk være med på og starte dette, filmen er et monument over en svunnen tid hvor rocken fremdeles var ung og alt virker mindre høytidlig enn nå, men se, avbryter han seg selv, der er en ung Olav Stedje også!

Kanskje du finner deg selv i løpert av den 2 timer lange DVD`n også?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober