Norges Woodstock

Den måtte komme, 4 år etter den legendariske konserten i Woodstock i 1969 kom Ragnarock til Holmenkollen, og det pga en hardingfele! Nå har festivalen kommet ut på DVD og CD, med digitalisert lyd må vite.

Ragnarock i Holmenkollen.
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Hør innslaget om Ragnarock her

Hippiene er løs

Arne Phillip Fraas

Arne Phillip Fraas med en yngre utgave av seg selv i hånden.

Foto: Pål Thoresen / NRK

Arne Pillip Fraas lyttet intenst da han hørte Fanitullen med Christiania Fusel og Blaagress første gang, kombinasjonen av fele og rock syntes han var steintøft og fikk umiddelbart lyst til og gjøre noe på det som produsent i centralfilm. 1973 ble bestemt å være innovasjonsår for produksjonselskapet,

-Kom med forslag var omkvedet, og Fraas foreslo en festival hvor folkemusikk og rock gynget sammen i skjønn forening. Et møte med skiforeningen ble avtalt og Holmenkollen ble deretter bestemt som arena, og dermed var hippiene løs.

Film først så festival

Aren Phillip Fraas

Arne Pillip Fraas i mimremodus i sofaen

Foto: Pål Thoresen / NRK

Ideen var og lage en helaftens langfilm ut av det, men festival tanken var født og slik ble norges første og største festival til, nå foreligger det hele på CD og DVD og markerer slutten for Fraas engasjement i Ragnarock.

-Jeg er stolt som fikk være med på og starte dette, filmen er et monument over en svunnen tid hvor rocken fremdeles var ung og alt virker mindre høytidlig enn nå, men se, avbryter han seg selv, der er en ung Olav Stedje også!

Kanskje du finner deg selv i løpert av den 2 timer lange DVD`n også?

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs