Hopp til innhold

Norges ukjente polarhelter

Noen av Norges mange ukjente polarhelter har navn som Jørn, Hårek, Geir, Øystein og Heidi. De sørger for at Trollstasjonen på Dronning Mauds land kan holde helårsåpent for forskere og utforskere.

Fjellet Stabben i Jutulsessen, Dronning Maud Land, Antarktis.
Foto: Anders Nielsen / NRK

Det er gjerne navn som Amundsen, Scott og Ousland som trekkes fram når man snakker om mennesker som har vært på Antarktis over lengre tid. De som har gått langt og trosset vær og vind for å komme seg inn til sydpolpunktet. I de senere årene har også forskerne som er der for å løse de mange klimagåtene fått stor anerkjennelse.

Veiskilt på Trollstasjonen, Dronning Maud Land, Antarktis.

Troll. Langt unna de fleste.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Noen helt andre polarhelter er vanlige folk som deg og meg. De er snekkere. elektrikere, rørleggere, leger, kokker og mye annet.

Det er dem som sørger for at det er helårsdrift på den norske forskningsstasjonen Troll på Dronning Mauds land.

Langt hjemmefra

Trollstasjonen ligger rundt 15.000 kilometer fra Norge på 72 grader sør i fjellmassivet Jutulsessen. På sommeren arbeider det et tjuetalls personer der, men på vinteren synker befolkningen til en 6-7 stykker.

Kanskje ikke så rart. Temperaturen synker fort til minus 40 grader og været kan være ekstremt over is- og snøviddene. De effektive kuldegradene og vinterstormer kan gjøre det umulig å være ute over lengre tid på vinterstid.

Forskningsstasjonen Troll, Dronning Maud Land, Antarktis.

Forskningsstasjonen Troll i rødt øverst i midten. Rundt om ligger verkstedhaller, lagerrom og kraftstasjoner.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Nå er det imidlertid sommer og temperaturen ligger mellom minus 10 og minus 20 grader, noen ganger helt opp i 0. Med blå himmel og sol hele døgnet får man fort følelsen av en fin norsk fjellpåske.

Stasjonen ble bygd i 1990, men det var ingen som overvintret i området før år 2000. Da stasjonen ble utvidet i 2004/05 ble forholdene for de som overvintrer kraftig forbedret. Samtidig ble Troll airfield bygd, en tre kilometer lang flystripe på blåisen som gjør det mulig for vanlige fly å lande med mannskap og forsyninger.

Polarjunkier

Menneskene som arbeider på Troll har forskjellige grunner for å være der. De er håndplukket av Norsk Polarinstitutt til oppgaven. For det er en spesiell arbeidsplass. Flere måneder uten personlig kontakt med andre enn kollegaer.

Likevel er det mange av de ansatte som har flere sesonger bak seg, både her og på steder som Svalbard og Jan Mayen. De blir hektet på livet og omgivelsene i dette stille og rolige landskapet. For selv om arbeidsdagen er 12 timer lang hver dag, får man nok av tid til å tenke og bli kjent med selg selv.

Jørn Dybdahl ved Troll-stasjonen, Dronning Maud Land, Antarktis.

Jørn Dybdahl er inne i sin fjerde sommersesong på Troll.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Jørn Dybdahl bor til vanlig på Svalbard hvor han driver Svalbard hestesenter. Han er inne i sin fjerde sommersesong på Troll og har ikke tenkt til å gi seg med det.

- Det er et spesielt liv for en spesiell type mennesker, men lønna er relativt god og gir meg fleksibilitet resten av året, sier han.

Han synes ikke det er noe problem å få dagene til å gå.

- Nei, vi har lange arbeidsdager og er slitne etter jobb. Kveldene går stort sett med til å spise og slappe av noen timer før vi går til sengs. Kanskje ser vi en film eller spiller litt kort.

Favorittkortspillet blant gutta er en Antarktis-variant av ”Mattis”, kalt ”Hund”.

De ansatte på Troll-stasjonen spiller sin variant av kortspillet "Mattis", kalt "Hund.

Et av mange daglige slag om hvem som blir 'Hund'.

Foto: Anders Nielsen / NRK

- Vi tar gjerne et kjapt slag etter frokost, så må taperen går rundt å være ”hund” resten av dagen. Det er det ikke hyggelig å bli, sier Jørn, som med klar adresse til en kamerat også forteller at han trener mye på sykkel her nede.

- Vi skal sykle Birkebeinerittet sammen og jeg er i kjempeform, skremmer han.

Tusenkunstnere

Selv om Jørn er i transportteamet og er ansatt som tekniker, er han utdannet sveiser. Det får han god bruk for i arbeidet sitt.

- Vi er langt borte fra folk og vi som jobber her må stadig ty til fantasi og nødløsninger når apparater eller maskineri vi har bruk for blir ødelagt. Det skjer relativt ofte i dette kalde klimaet, sier Dybdahl.

Trenger man reservedeler kan det ta lang tid å få fram. Fly kommer det svært få av og de fleste forsyningene henter man fra båter langs shelfen, eller iskanten, 280 kilometer unna. Det er en reise som tar en uke tur/retur.

Jørn Dybdahl ved Trollstasjonen i Dronning Maud Land.

Jørn Dybdahl tilbringer mye tid bak rattet på beltevogner og prepareringsmaskinene de bruker når de henter forsyninger ved shelfen.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Da Norge Rundt var på Troll sammen med statsminister Jens Stoltenberg, hans følge og et stort presseoppbud røk for eksempel oppvaskmaskinen. Den tålte rett og slett ikke den store økningen i folketallet på stasjonen. Flere yrkesgrupper måtte da inn for å bygge den om, slik at man fikk varmt vann inn i maskinen og skittent vann ut.

God forpleining

Vann er det forresten nok av på Troll. Frossent vann. Det gjør man bruk av. Flere ganger om dagen hentes det snø og is som smeltes og føres rett i springen. 10.000 år gammelt friskt og rent vann som man kunne tjent store penger på dersom man hadde tappet det på flaske.

Også god mat er høyt prioritert på Troll. Stasjonen har et godt utstyrt kjøkken og tre kokker som tryller fram de herligeste retter.

- Det er utrolig bra mat her. Jeg må si jeg beundrer fantasien til de på kjøkkenet, sier Jørn. Mat er en viktig trivselsfaktor for oss som jobber her.

Landskap ved Trollstasjonen. I bakgrunnen fjellet Rabben.

Landskapet rundt Troll er relativt variert. Bare 2 prosent av landmassen i Antarktis er snø- og isfritt. Ved forskningsstasjonen er det mye bart fjell.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Skryt fra Stoltenberg

Statsministeren fikk smake på både livet og maten under sitt besøk på Troll.

Statsminister Jens Stoltenberg tas imot på Antarktis.

Statsminister Jens Stoltenberg var svært fornøyd med både mottakelsen og oppholdet på Troll.

Foto: Anders Nielsen / NRK

I sin tale under festmiddagen trakk han fram innsatsen de ansatte på stasjonen gjør for at den skal kunne være åpen for forskere og utforskere hele året.

Han var også imponert over hvor godt både innkvartering og forpleining ble gjennomført for de rundt 30 besøkende.

- Jeg er full av beundring for menneskene som arbeider her, sa han. Jeg er også stolt over å være statsminister i et land som viderefører våre gode tradisjoner med tilstedeværelse i polarområdene.

Norge Rundts møte med Antarktis og menneskene som arbeider der kan du se på NRK 1 fredag 25. januar klokken 19:30. 

Fotograf John Arnt Nøstdal, programleder Anders Nielsen og lydmann Trond Baugsø i Norge Rundt.

Fotograf John Arnt Nøstdal, programleder Anders Nielsen og lydmann Trond Baugstø i Norge Rundt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

PS!

Til dere som leser dette på Troll: Siden dere ikke kan motta TV-signaler på stasjonen, sender vi denne Norge Rundt-episoden til dere på DVD per neste fly.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.