Hopp til innhold

Her er Norges ukjente musikkstjerner

Beyonce gjør det. Britney Spears gjør det. Justin Bieber gjør det også. I tillegg benytter en rekke andre internasjonale stjerner seg av norske låtskrivere når de gir ut album.

Noelle

Nicki Noelle levde på kinamat og boksesuppe da hun først flyttet til NY for å satse på en karriere som låtskriver og produsent. Nå har hun eget studio i L.A. og kontrakt med Universal.

Stjerneprodusent og hitmaskin Stargate jobber fra New York, leverer slagere i hopetall og lever godt av å skrive låter i et internasjonalt marked. De er ikke alene.

– Norske låtskrivere er av det mest spennende når det gjelder norsk musikkeksport om dagen, sier Helene Dolva Broch som er leder for prosjektavdelingen i Music Norway.

Andreas Axident

Andreas Schuller, alias «Axident» lever som låtskriver og produsent i LA.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Det er vanskelig å finne en oversikt, men media har allerede presentert flere av dem som leker med de store: Stargate i New York, Ina Wroldsen, som jobber i London og har skrevet for Britney Spears, Laila Samuelsen bor i Berlin, har skrevet flere MGP-låter og dessuten oppnådd tyske listeplasseringer, Fred Ball «Pleasure» jobber fra London hvor han har signert med rapperen Jay-Z sitt management «Rock Nation», «Espionage» i New York. Og mange flere.

Se liste over norske låtskrivere for det internasjonale markedet nederst i saken

Nicky Noelle

Nicky Noelle i studio. Fra Instagram.

Foto: Privat
Nicky Noelle

Nicky Noelle, norsk låtskriver som har kontrakt med Universal.

Foto: Privat

Norske låtskrivere har tatt seg over grensa og er i ferd med å sette sine fotavtrykk i musikkmarkeder over hele verden.

– Dagene er aldri like

Nicki Noelle ble kåret til «Månedens Urørt» og spilt masse på P3 i 2004. Da hadde hun allerede jobbet med musikk i 10 år. I dag har hun eget studio og publiseringsselskap i Los Angeles, samt kontrakt med Universal. Advokaten sin deler hun med «Rihanna».

– Ideer til låterdukker gjerne opp midt på natta. Dagene er aldri like, sier Nicki Noelle (33) til NRK.no.

Hun forteller at mens hun den ene dagen klekker ut ideer til gode «tracks», eller instrumentaler, kan hun den neste bli satt til å lytte til låter som Universal har sendt for at hun skal «topline» – legge tekst og melodi på.

– Neste dag spiller jeg det inn hjemme i studio, mixer det og sender det ut, sier Noelle.

Produserer for Grammy-nominerte

Noelle skriver for Beyoncé, Cassie, Rihanna og andre store artister, men hun er også produsent. Når hun har den hatten på kan hun for eksempel bli satt til å jobbe med andre, og Grammy-nominerte produsenter.

– Det er ikke bare gutter som produserer. Det synes jeg er viktig å få frem!

Mot slutten av uka kan hun bli satt til å vokalprodusere med Terry Lewis (Jimmy Jam & Terry Lewis). Eksempelvis.

– Dagene er aldri like!

Billig kinamat og kakerlakker til frokost

Nicki Noelle fikk nok av rampelyset i Norge. Hun trives best bak spakene, og vil klunke på pianoet, leke seg med trommer og lage sanger ut fra diktene som snurrer rundt i hodet på henne. Hun ville være kreativ, men ikke nødvendigvis på scenen. Derfor pakket hun en bag og reiste til New York.

Stargate, Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen

Ikke så ukjente Stargate, Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen jobber fra New York.

Foto: Braata, Espen / VG

– Til å begynne med bodde jeg i Harlem hvor jeg spiste suppe på boks og billig kinesisk mat og våknet med kakerlakker på armen. Jeg kjente ingen bortsett fra en undergrundsrapper som tok meg med til et «producer showcase», hvor folk spiller musikken sin for et dommerpanel, gjerne bestående av store artister.

– Timing og kjemi er alt

Derfra gikk det slag i slag. En dag traff hun tilfeldigvis Sony-sjefen selv rett etter at han nettopp «hadde hatt noen andre koselige gutter fra Norge innom kontoret». Det var Stargate. Og dermed hadde Noelle en manager.

Timing og kjemi er alt i denne bransjen

Nicki Noelle

– Man må strekke ut ei hånd og hilse på folk. Det er viktig. Timing og kjemi er alt i denne bransjen, sier Skedsmo-dama, som lever godt på pengene hun tjener som låtskriver og produsent.

– Man kan tjene veldig bra på musikken. Men mye har endret seg og i dag tjener man bedre på å bli spilt på radio enn salg. Satsene i USA er mindre enn i Norge, men landet er også større. Det betyr flere radio kanaler. Jeg har klart meg og får jobbe med det jeg elsker. Det er alt jeg vil si og alt som teller!

Fra Sognsvann til LA

Andreas Schuller, som går under produsentnavnet «Axident» (28) begynte med å skrive sanger til russebusser. I dag bor han i LA hvor han livnærer seg som produsent og låtskriver for «Far East Movement», «Inna», «Adam Lambert», «Acon» og «Flor Ida». Blant andre.

– Min spesialitet er grooves. Jeg lager ting som folk beveger seg til, sier Schuller som opprinnelig er fra Drøbak ved Oslofjorden.

Jeg trenger ikke lenger å kjempe om plassen min, det jeg kjemper om nå er de store hitene.

Andreas «Axident» Schuller

Han har leilighet på Hollywood Bolulevard, og en produksjonsdeal med Christopher «Tricky» Stewart, som står bak hits som Beyoncé’s «Single Ladies», Justin Bieber's «Baby» og Rihanna’s «Umbrella», som er som en mentor for Drøbaks-gutten. Med andre ord klarer han seg godt som låtskriver og produsent i LA.

– Jeg trenger ikke lenger å kjempe om plassen min, det jeg kjemper om nå er de store hitene, sier han.

– Det er moro å være norsk. I LA.

Han jobber konstant, men sier at til musikkprodusent å være lever han et ganske normalt liv. Nå er han på juleferie i Norge, men tilbake i LA fortsetter han på albumet han gjør for «Inna», som er stor stjerne i Latin-Amerika.

– Det er definitivt en fordel at jeg ikke er amerikaner i LA. En teori er at vi nordmenn er vant til kvalitet fremfor kvantitet, mens i USA er det helt motsatt; man kjøper og bytter ut hele tiden. Det er noe med den enkle kvaliteten, og det å måtte klare å finne på moroa sjøl. Det er veldig norsk og blir godt mottatt der for øyeblikket.

Britney Spears

Flere nordmenn har skrevet låter for Britney Spears.

Foto: Tony Avelar / Ap

Han forteller at han forsøker å holde alle dager forskjellige, at det er da han er som mest kreativ.

– Noen dager har man et spesifikt mål, og må kanskje tilpasse en idé til en artist. Andre dager møter man venner og skriver bare for at det er gøy å skrive sammen. I tillegg kan man få inn en annen medprodusent, begynne og spille og sammen luke ut små ideer som kan gjøres store.

– Jeg bruker ikke tid på en sang som ikke tvinger meg til å jobbe videre på den. Ingen bryr seg om musikken din før den tvinger dem til å gjøre det.

Når han har en sang lager han en demo med en definert groove og sound. Deretter blir den sendt til et plateselskap, og så venter han på napp. Biter det på blir det satt tid i et innspillingsstudio, der må det finpusses før låta er klar.

– Jeg blir nok i LA, samtidig vil jeg ha barn i Norge når tiden er inne for det, sier Andreas «Axident» Schuller.

«Impossible» med Shontelle er skrevet av norske Ina Wroldsen.

Fra badespeil til LA

Noelle elsker å sitte bak spakene og har ikke angret på at hun kastet seg ut i låtskriverbransjen. I dag er jenta som startet med å synge med farens barberbørste foran speilet produsent, låtskriver og artist i L.A.

Hun beskriver seg som en som vandrer dit ting skjer. En dag håper hun på å kunne signere egne talenter.

– Jeg står faktisk på flyttefot til London, Universal sender meg dit for en stund. Det er der det skjer nå.

Norske låtskrivere for det internasjonale markedet

Andre Lindal

Los Angeles

Justin Bieber, Kelly Clarkson, Nelly Furtado, Chris Medina mfl. Signert til Darkchild.

Ina Wroldsen

London

Britney Spears, The Pussycat Dolls, Leona Lewis, Sophie Ellis Bextor, Pixie Lott.

Dsign

Trondheim/Seoul/Korea/LA

Girls Generation, Jolin Tsai, Namie Amuro.

Stargate

 New York

2x Grammy, toppet Billboard Hot 100 10 ganger. Rihanna, Ne-Yo, Beyoncé, Katy Perry,. 

Element

 Oslo/New York

Cee Lo Green, Musiq Soulchild, Madcon.

Espionage

 New York

Beyonce, Train.

Mads Lie Skåre/Slipmats

 Oslo

Jennifer Hudson, Ayaka Hirahara, Eric Saade, Sayaka Shionoya

Martin Mulholland

 Trondheim

Owl City, EXO, Super Junior, Boys Republic, Chris Medina, Margaret Berger, Isaac Elliot, F(X). 
 

Idap/William «Nasty Kutt»

 Los Angeles

Envy.

Fred Ball

 London

KT Tunstall, Sophie Ellis-Bextor, JLS, M.I.A., Daley, Bernhoft, Kylie , Brett Anderson and Little Mix.

Laila Samuelsen

 Berlin

I Heart Shark, Hanne Sørvåg, Kat Vinter, Lary, Larsito fra Culture Candela.

Cashmere Cat/Magnus August Høiberg

New York

Jobber tett med Benny Blanco med å produsere for de største hiphop-navnene. Remix for bla. Lana Del Ray.

Axident/Andreas Schuller

Los Angeles

Urban/Hip-hop, grooves. Flor Ida, Pit Bull, Enrique Iglesias, Far East Movement, Inna, Adam Lambert, Acon.

Alexander «Rykkinfella» Austheim

Oslo

Isaac Elliot.

Joakim Harestad Haukaas

 Stavanger, reiser mye

Britney Spears, Robin Stjernberg.

Waterfalls låtskrivere

 Oslo

Isaac Elliot, Ronan Keating, Kylie Minogue.

Big City

Lillestrøm/Los Angeles

Charlie Wilson, Cassie og X-Factor 2013-finalist Carlito Olivero, Sandra Lyng Haugen, Karpe Diem. Paperboys, Stella Mwangi. 

Joachim «J Ryggs»  Rygg

Los Angeles

Film, TV, reklame: The Internship (20th Century Fox), Criminal Minds (CBS), Shrek Forever After (Dreamworks), CSI: Miami (CBS), This Means War (FOX films), Three Stooges (20th Century Fox), Rags (Nickelodeon), Happy Feet 2 (Dreamworks), America’s Next Top Model (CW) etc.

Kulturstrøm

  • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

    Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.