Norges største Harry Potter-fan?

Mange liker Harry Potter. Så har vi dem som tar skrittet videre og dyrker fenomenet. Ida Sofie Vesterelv slår de fleste i å være Potter-tilhenger.

Harry Potter Vesterelv

Ida Sofe Vesterelv (18) slår fast at hun er Norges største Harry Potter-fan.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Potter-fans

Over hele verden finnes det tilhengere som ikke kun har sett filmene, men tatt steget videre med å engasjere seg i fenomenet. Rundt 40.000 Harry Potter-tilhengere samlet seg utenfor Trafalgar Square forrige uke.

Foto: BEN STANSALL / Afp
Sandra Lystad

Emma Watson er et forbilde for Sandra Lystad som sier hun har vokst opp med Harry Potter.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

En ung trollmannlærling har i over ti år hatt en massiv fanskare verden over. Nå tar eventyret snart slutt, og siste film i serien «Harry Potter og Dødstalismanene del 2» har premiere i Norge på onsdag.

NRK.no møtte Ida Sofie Vesterelv (18) i forkant. Hun er overbevist om at hun må være Norges største Potter-fan.

– Det er en magisk verden som jeg føler jeg er en del av, sier Vesterelv til NRK.no.

Lært seg trylleformlene

Det har gått sport i å bli Harry Potter-tilhenger. Men en ting er klinkende klart; det er vesentlige ting som skiller en «vanlig» Potter-fan, og en blodfan. Noen velger å gå dypere inn i temaet ved å la det bli en del av sin egen identitet.

– Man kan si at jeg har utforsket Harry Potter-verdenen litt mer enn de fleste andre, sier Vesterelv og utdyper:

 • Hun har møtt skuespillerne.
 • Mistet tellingen på hvor mange ganger hun har lest bøkene.
 • Lært seg trylleformlene.
 • Flere replikker er memorisert.
 • Hun designer sine egne tryllestaver.
 • Har et høyt ønske om at Harry Potter-verdenen skal bli virkelig.

Og listen blir lengre...

– Jeg har lest bøkene på både engelsk og norsk. En gang dro jeg helt til Florida for å dra på «Wizarding world of Harry Potter», ler Vesterelv.

Harry Potter Norge

I helgen var det Harry Potter-treff på Blindern i Oslo.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

– Kall meg gjerne «nerd»

Vesterelv deltok også på åpningen av Harry Potter-utstillingen i New York i april i år. Deretter så hun Daniel Radcliffe på Broadway. Men for henne vil Radcliffe alltid være Harry Potter.

– Jeg er nok det man kaller en nerd, men det gjør meg ingenting, smiler hun.

Også venninnen Sandra Lystad (20) har vært Potter-tilhenger siden hun var barn. Jentene møtte hverandre gjennom Potter-miljøet, og det blir stadig arrangert sammenkomster for entusiastene. Begge to har «The Complete Idiot's Guide to the World of Harry Potter» plassert i bokhyllene.

– Får dere status i miljøet av å kunne så mye om HP?

– Selvsagt, svarer de, og lærer journalisten trylleformelen «Obliviate».

Den kan slette minnet, og «Hermine» bruker formelen i starten av siste film for å slette foreldrenes minner som omhandler henne.

LES OGSÅ: Nå blir det mer Harry Potter

– Man kan si jeg er en tilhenger. Jeg har reist land og strand og sovet ute for å få tak i premierebilletter, sier Lystad.

Forsker: – De skaper et fasinasjonsobjekt

Britain Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Emma Watson møter fans på premieren i London.

Foto: Joel Ryan / Ap
Arve Hjelseth, forsker

– For mange er Harry Potter-fenomenet blitt en måte å markere status på, sier Arve Hjelseth, forsker ved NTNU.

Inge Carlen

Inge Carlen arrangerer Harry Potter-treff.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Ekspertene og fansene er enige. Harry Potter har til tider skapt et massehysteri blant folk.

– Hva gjør Harry Potter-universet til et så kraftfullt kulturprodukt?

– For mange er Harry Potter-fenomenet blitt en måte å markere status på. Å ha inngående kjennskap i et avgrenset felt er stadig populært, og det har blitt en subkultur. Mange vil fremstå som «eksperter» innenfor miljøet, sier Arve Hjelseth sosiolog og førsteamunesis ved NTNU til NRK.no.

Hjelseth mener det har vært en massiv markedsføring av både filmene og bøkene, men han tror suksessen i stor grad skyldes ryktespredning.

– Ikke alle stormsukseesser stammer utelukkende fra markedsføring. Rykter sprer seg i ulike nettverk som til sammen skaper en voldsom «hype».

Han sier at når de «riktige» personene finner ut at Harry Potter er bra, sprer det seg fort. Det er viktig for folk å være fortrolige med det som trendsetterne er opptatt av, sier han.

– De største fansene etablerer koder og ønsker å overskride det generelle kjennskapet til boken, emnet, eller artisten. De setter seg inn i universet,og det skapes en form for felleskap blant de innvidde, sier Hjelseth.

– Eventyret er ikke over for oss

Siste bok er skrevet i Potter-serien, og skuespillerne, kritikerne, og tilhengerne har utrykt sin sorg.

– Det blir så trist når det er ferdig, sukker Vesterelv.

Jentene synes Harry Potter fikk en verdig avslutning, men ønsker at flere bøker kommer ut for salg i fremtiden. Blant annet lærerbøkene til Harry Potter.

– Vi kommer til å fortsette å møtes, og arrangere Harry Potter-treff. For oss tar eventyret aldri slutt, sier Vesterelv.

Harry Potter siste film

Siste film i serien «Harry Potter og Dødstalismanene del 2» har premiere i Norge på onsdag.

Foto: Jaap Buitendijk / Ap

Kulturstrøm

 • Brann i Bozar

  Mandag ettermiddag stod taket i Brussels kultursenter Palais des Beaux-Arts, eller Bozar, i brann, skriver Flamsk kringkasting, VRT. 60 brannmenn var med i slukningsarbeidet i den ærverdige Art Deco-bygningen, som er tegnet av Victor Horta. En av utstillingene viser en rekke originalmanuskripter av Beethoven. Brannen er nå slukket.

 • Parler oppe på russisk plattform

  Parler, det sosiale mediet som er blitt populært blant ytre høyre-tilhengere i USA, er delvis oppe igjen etter å ha blitt kastet ut av App store. Et russisk teknologifirma har tilbudt Parler plass på sin plattform, melder Reuters.

 • Garth Brooks syng for Biden

  Countrystjerna Garth Brooks skal delta på scenen i Washington under innsettingsseremonien til Joe Biden, ifølgje Hollywood Reporter. Brooks er, etter Beatles, den mestseljande plateartisten i USAs historie. Lady Gaga skal synge nasjonalsongen.