Hopp til innhold

Norges morsomste bok blir utstilling

«Alvdalstriologien» til Kjell Aukrust vant NRKs kåring av Norges morsomste bok, og nå er lekenheten i forfatterskapet hans den røde tråden i sommerens utstilling på Aukrustsenteret.

Alvdalstriologien
Foto: Fotomontasje / NRK

"Jeg vokste opp blant kuer, griser, hester, høner, spælsau, agronomer fra Østerdalen og en illsint sveiser fra Solør. Det var på Storsteigen Landbruksskole i Alvdal, hvor far min var rektor", skriver Kjell Aukrust i Erindinger. Det er situasjoner fra dette miljøet har han skildret med sin sedvanlige humor og strek i Alvdalstriologien, som er fokuset for utstillingen "Norges morsomste bok".

– Bøkene hans treffer minst tre generasjoner

Kjell Aukrust

Kjell Aukrust i 1962, på vei til prøve på Flåklypa TV i kringkastingshuset på Marienlyst.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

- At Simen, Bonden og Bror min, samlet i Alvdalstrilogien blir kåret til Norges morsomste bok av NRKs publikum 50 år etter at de kom ut, viser hvor stor kunstner Kjell Aukrust er, sier Gunn Hvamstad, daglig leder på Aukrustsenteret.

– Vi ønsker å bruke denne anledningen til å synliggjøre det enda bedre i utstillingene våre, sa hun til publikum under åpningen av sommerutstillingen.

Bøkene til Kjell Aukrust er gitt ut i over en million eksemplarer og blir trykket i stadig flere opplag. Det var tydelig i NRKs uhøytidelige kåring av Norges morsomste bok i fjor høst, at litteraturen til en av landets mest folkekjære kunstnere, fremdeles er populær.

"Kjell Aukrust er Norges morsomste forfatter! Bøkene hans treffer minst tre generasjoner. Kvalitetslitteratur." Det skrev Britt Løkken i sin nominasjon av Alvdalstriologien til NRKs kåring av Norges morsomste bok.

Les mer: Vi kårer Norges morsomste bok

– Leken fulgte ham hele livet

Gunn Hvamstad

Daglig leder på Aukrustsenteret, Gunn Hvamstad, velger å høre på bøkene på gammeldags måte, heller enn på mobil.

Utstillingen på Aukrustsenteret består av både tegninger og tekster. Man kan se utdrag fra Dagbladet, hvor serien startet og en rekke tegninger fra bøkene. Bøkene kan høres både i en lenestol i retrohjørnet og med QR-kode på smarttelefon.

– Med barndommen og oppveksten i Alvdal skapte Kjell litteratur og kunst som ble folkeeie. Vi ønsker å vise noe av miljøet Kjell vokste opp i, og hvordan leken fulgte med han gjennom hele livet, forteller Gunn Hvamstad om sommerutstillingen på Aukrustsenteret.

– Vi har prøvd å gjøre sammenhengen mellom tekster og tegninger enda tydeligere. Og også vise det tette miljøet i Steigardene der Kjell vokste opp sammen med broren og Simen og Bonden og vordende agronomer som kreativ stimulans.

Aukrustsenteret

Aukrustsenteret stiller ut både tekst, tegninger og lyd, også for mobil.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

- Det er lekenheten i Kjells liv vi setter lys på med denne utstillingen, forteller Gunn Hvamstad, daglig leder for Aukrustsenteret i Alvdal.

Kari Aukrust (91), den folkekjære kunstnerens livsledsaker, var tilstede under åpningen. Hun kunne fortelle om andre spillopper til mannen sin enn de litterære, for eksempel da han ble kastet ut av en opera iunder en av deres reiser i Italia, da Kjell Aukrust reiste seg opp og begynte å dirigere av begeistring midt i forestillingen, og spratt opp igjen og fortsatte selv om han ble bedt om å sette seg ned.

Det humoristiske landskapet i Norge

Publikum foreslo en lang rekke bøker de syntes fortjente prisen "Norges morsomste bok. Tor Hansen foreslo den første novellen i Thomas F’s siste nedtegnelser til allmennheten av Kjell Askildsen. Sidsel B. Hommersand foreslo Jo Nesbøs Doktor Proktor-bøker.

"Amatøren av Lars Saabye Christensen. Ingen over, ingen ved siden", skrev en. "Doppler, og …, nei vent…bare Doppler. Ingen over, ingen bak garasjen. Doppler." Skrev en annen.

Erlend Loes bøker for voksne og barn fikk mange forslag, det gjorde også bøker av Are Kalvø, Vigdis Hjorth, Arnfinn Kolerud, Tor Åge Bringsværd og Agnes Ravatn.

Erlend Pedersen gikk hardt ut med sitt forslag: "Har disse folkene som foreslår Loe og så videre egentlig lest andre bøker? Jeg skjønner ikke hvorfor NRK stiller dette spørsmålet all den tid svaret er gitt på forhånd. S. p. r. i. n. g. f. a. r. t. v. e. d. f. j. o. r. d. e. n." Han var ikke den eneste som foreslo Rolf Sagens bok fra 1986.

Forfattere engasjerte seg også. Ragnar Hovland skrev i sitt forslag: "Subsidiært: Arnfinn Kolerud. Årets bok og den forrige. Sagen og Kolerud, altså. Ufatteleg at det går an å blande andre inn i denne diskusjonen." Han ble selv nominert med Stille natt.

Kristine Tofte spilte inn Selma Lønning Aarø som "ei av Noregs morsomste. Ho bør på lista med både Fortvilet kreps 72. Vekevis og En rekke avbrutte forsøk. Aina Basso foreslo samme forfatterinne: "En rekke avbrutte forsøk er noko av det artigaste eg nokon gong har lese. Har ikkje for vane å flire høgt når eg sit åleine på eit fly, men det gjorde eg med denne boka. Uunngåeleg."

Les mer: Lesetips: 101 morsomme bøker

I dette landskapet av humoristisk norsk litteratur er det Kjell Aukrust har stukket seg fram.

Hvorfor Kjell Aukrust?

Blant de ti nominerte bøkene som folk stemte over sto også Alvdalstriologien til Kjell Aukrust, foreslått mange ganger. Den viste seg å være mer populær enn både av nettopp Selma Lønning Aarøs En rekke avbrutte forsøk og populære Doppler av Erlend Loe , som havnet på andre og tredje plass.

Hans Olav Kvaal skrev i sin nominasjon: "Kjell Aukrust må også være med. Utdrag fra Flåklypa Tidene er helt utrolig." Og Selma Lønning Aarø kommenterte vinneren av kåringen med å si at henne sønner sikkert har sett Flåklypa Grand Prix flere hundre ganger.

Det er tydelig at Kjell Aukrust er kjent for mer enn Flåklypa.

Bonden trodde blindt på Vår Herre

Alvdalsbøkene til Aukrust toppet salgslistene da de kom ut fra 1958 og utover. 'Bonden trodde blindt på Vår Herre', iallefall i begynnelsen av boka.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker i NRK, tror at det er kombinasjonen av Aukrusts karakteristiske tegninger av bygdefolket og detaljerte beskrivelser av dagligdagse hendelser med humoristisk tilsnitt, som skaper gjenkjennelse og anerkjennelse blant norske lesere.

– Kjell Aukrust var uærbødig, og hadde en sjarmerende blanding av uskyldighet og fandenivoldskhet som gjorde fortellingene hans til noe mer enn tradisjonelle erindringer. Han lekte seg, både med strek og ord, forklarer Straume.

Les mer: Norges morsomste bok er kåret!

Aukrustsenteret ligger i Alvdal, på veien til og fra Røros, Rondane og Trondheim. Folkemuséet er tegnet av Sverre Fehn og har tar i mot rundt 25 000 besøkende i året. Seinere i sommer avdukes selveste romraketten til Reodor Felgen.

Aukrustsenteret på Facebook

Mer om hva som skjer på Aukrustsenteret.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh