Mark Zuckerberg er gründeren som står bak Facebook. Han er ifølge Forbes verdt over 98 milliarder kroner.
Foto: KIMIHIRO HOSHINO / AfpWaleed Ahmed og Flemming Sommerfeldt Bordoy er gründerne bak solcelleetuiet til iPhone, et produkt de allerede har tjent 12 millioner kroner på.
Det hele begynte med en lys idé i sommerferien i Dubai. Der brukte kompisene telefonene til surfing, spill og ringing.
De syntes batterikapasiteten var altfor dårlig, og fikk med det en idé som kickstartet deres gründerkarriere.
Deretter gikk det slag i slag for den dynamiske duoen. Etter å ha fått innvilget et etablererstipend på 150 000 kroner hos Innovasjon Norge, tegnet Ahmeds bror prototypen, og de fikk den produsert.
I 2011 venter firmaet deres, Grønt Norge, en omsetning på 40 millioner kroner.
Overskuddet er forventet til å bli 27 millioner kroner. Midt oppi denne vanvittige suksesshistorien finner vi to 20-åringer fortsatt ikke har bodd alene, og kun har fullført videregående skole.
Bor hos mamma og pappa
–Det blir mye reising, så det er ikke noen vits i å kjøpe leilighet helt ennå. Vi jobber beinhardt med å åpne dører for tiden. Derfor bruker vi heller ingen penger, sier Waleed Ahmed til nrk.no.
For selv om millionene renner inn for gründerduoen, har de til gode å leve det Ahmed kaller ”det gode livet”. For øyeblikket er Bordoy i militæret, mens Ahmed kombinerer jobb med å gå på Hult International Business School i London.
– Forstå meg rett, vi har det helt fantastisk. Men vi tenker et par år til med jobbing før vi begynner å leve livet skikkelig. Flemming og jeg har en avtale om at vi skal ta det litt med ro når vi har 100 millioner på kontoen, sier 20-åringen.
Avtale til 750 millioner kroner
Waleed Ahmed regner med å tjene over 100 millioner kroner på den nye avtalen som forplikter hans firma Grønt Norge til å levere 13 millioner EKG-hansker innen 2014.
Foto: Daniel Eriksen / NRKI fjor tok de to ut 100 000 kroner til eget bruk, i tillegg til at firmaet betaler all reising.
Det er ikke all verden, hvis man tar med i betraktningen at de akkurat landet en avtale verdt svimlende 750 millioner kroner.
Det vil si, en avtale verdt 250 millioner som går frem til 2012 er underskrevet. Avtalen verdt 750 mill frem til 2014 er så godt som i mål, og blir jobbet med av advokater i skrivende stund.
For etter å ha gjort stor suksess med solcelleidéen, er fokuset flyttet over til et helt nytt marked – sykehusmarkedet.
Ahmed og Bordoy har nemlig sikret seg rettighetene på salg av et amerikansk pulsmålingsinstrument i hele verden. Etter å ha møtt elektrokardiogram-hanskens oppfinner, professor Govindan Gopinathan, er Ahmed helt på nett med hvordan oppfinnelsen fungerer.
– Hansken måler pulsen til pasienten, og sender informasjon direkte til sykehuset fra ambulansen gjennom en datamaskin. Den har 12 innebygde elektroder og er kun for engangsbruk. Sånn sett er den mye mer hygienisk enn dagens elektroder, som må renses mellom hver pasient. Oppfinnelsen brukes allerede i stor skala i USA, sier Ahmed.
Tjener over 100 millioner
Allerede 15. november skal de første 25 000 hanskene leveres. En måned senere skal ytterligere 25 000 leveres. Til sammen er bestillingen på 13 millioner hansker innen 2014. Avtalen kan bli verdt 750 millioner kroner, ifølge Ahmed selv.
– Jeg kan ikke si hvor mye vi kommer til å tjene på dette, men det blir mer enn 100 millioner i hvert fall, sier Ahmed.
Pengene satt til side har 20-åringen ståltro på oppfinnelsen.
– Den kommer til å redde liv, sier han.
Mark Zuckerberg-type holdning
Det hele begynte da Ahmed og Flemming som 18-åringer troppet opp på Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og solgte inn idéen som sikret dem 150 000 kroner i oppstartspenger.
Allerede da hadde Innovasjon Norge stor tro på duoen. Nå står de som et eksempel for alle med en god idé.
– De tenker unorsk stort. De bryr seg ikke om janteloven i det hele tatt. Det er en Mark Zuckerberg-type holdning, sier Bård Stranheim, direktør for Innovasjon Norge avdeling Telemark.
Stranheim har med mye unge folk å gjøre, men han mener deres alder stikker seg ut.
– Vi har ingen under 18 som har fått støtte. Så selv om vi har med mye unge folk å gjøre, er disse to helt i ytterkant av skalaen. De har definitivt funnet en vinneroppskrift, sier Stranheim.