Hopp til innhold

Norges humørbonde

Mitt livsløp er en kombinasjon av bevisst karrièreutvikling og tilfeldigheter, sier Geir Styve. Han kan med begeistring og entusiasme snakke om både nærmiljø og det som virker oppmuntrende.

Geir Styve
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

- Humørbonden bor på en gård og prøver med muntre midler å tackle den gnagende fortvilelsen. Jeg skal ikke forhindre andre i å ha samme holdning, men i dag er jeg den eneste patenterte humørbonden her i landet.

Geir Styve (51) på Hjelmås i nord-Hordaland har sett det som en livsoppgave å oppmuntre og å inspirere folk i bygde-Norge.

- Når jeg møter bønder rundt omkring i landet vet jeg ofte hvordan de har det så akkurat det trenger de ikke å fortelle meg så mye om. Hvordan de tar det, det synes jeg derimot er spennende. Tar de det med pågangsmot, eller blir de overmannet av fortvilelsen.

Inspirert av Sponheim Hvordan blir man så en humørbonde?

Geir Styve

Geir Styve

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

- Jeg ble det i et lettere anfall av sinne forårsaket av en replikk fra daværende landbruksminister Lars Sponheim. I forbindelse med et jordbruksoppgjør fikk Sponheim tydeligvis et ”uheldig øyeblikk” da han hevdet at norske bønder var en stor gjeng med ”sutrebønder”.

Jeg følte meg fornærmet og tenkte at det må da finnes en ”humørbonde”? Jeg søkte på nettet, men kopling humør/bonde ga ingen treff. Derimot fikk jeg vanvittig mange treff på kombinasjonen ”sutring” og ”bønder”.

Søndagens Sølvsupergjest kan med begeistring og entusiasme snakke om både nærmiljø og det som virker oppmuntrende. Bakgrunnen hans er variert, fra å være offiser i Forsvaret via bygningsingeniør, markedsøkonom og bedriftsrådgiver.

- Mitt livsløp er en kombinasjon av bevisst karrièreutvikling og tilfeldigheter, sier Styve blant annet i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Da jeg skulle velge utdannelse og yrke, var regionen jeg bor i, preget av stagnasjon. Derfor gjorde jeg et taktisk valg og utdannet med innen byggebransjen. Senere bygget jeg på min utdannelse med fag innen administrasjon og ledelse.

Geir Styve

Geir Styve

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Oppmuntringsagenter
Geir Styve mener at oppmuntring trolig er det beste og enkleste virkemiddel for å redde bygde-Norge. Derfor engasjerer han seg sterkt i det han kaller ”oppmuntringssaken”.

- Jo mer jeg forsker på dette, jo viktigere blir det. Om noen gjør noe bra uten at det blir lagt merke til, kan tvilen lett melde seg hos vedkommende. Tilbakemelding og ros har sammen med oppmuntring en sterk og gjennomtrengende effekt. Søndagen Sølvsupergjest arbeider også med å utdanne oppmuntringsagenter.

- Disse går gjennom et kurs og forplikter seg deretter til å gjøre et årlig oppmuntringstak som de må melde fra om. Da får de også en re-sertifisering som gjelder for ett år til!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober