Norges håp til nordisk barnebokpris

Øyvind Torseter og Ragnar Aalbu er nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Ragnar Aalbu og Øyvind Torseter

Ragnar Aalbu (til venstre) og Øyvind Torseter er nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for bøkene «Krokodille i treet» og «Mulegutten».

Foto: Stian Lysberg Solum og Terje Bendiksby / NTB scanpix

13 bøker er nominert til Nordens viktigste pris for barne- og ungdomslitteratur. To nordmenn har fått plass på den ærefulle listen; Øyvind Torseter og Ragnar Aalbu.

Mulegutten

Nordisk Råds jury beskriver den nominerte boken «Mulegutten» som «humoristisk, dramatisk og smuk»

Torseter er dermed nominert for andre gang til den høythengende prisen som har blitt delt ut siden 2013. I 2014 mottok han, sammen med Håkon Øvreås, prisen for boken «Brune».

I år er Torseter nominert for «Mulegutten», som juryen beskriver som «både humoristisk, dramatisk og smuk».

– Kan lage bøker uten å tenke kommersielt

Torseter synes det er inspirerende å bli nominert til en så gjev pris.

– Jeg er veldig takknemlig for den type oppmerksomhet. Det motiverer meg til å lage flere bøker.

To menn i dress smiler mot kamera. Den ene har langt, brunt hår den andre kort blondt.

Øyvind Torseter (til høyre) og Håkon Øvreås fikk Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Han mener grunnen til at det står så bra til med norsk barne- og ungdomslitteratur, er fordi forfatterne kan lage bøker uten å tenke på kommersielle behov.

Men likevel treffer jo disse «smale» bøkene ofte bredt?

– Ja, det er vanskelig å forutse, sier forfatteren, som selv har blitt overrasket over hvor populære noen av hans egne bøker har blitt.

– «Hullet» var en slik bok. Den er oversatt til 15 språk, blant andre japansk og amerikansk, men da jeg jobbet med den hadde jeg ingen anelse om at den skulle bli så populær.

Setter pris på å bli sett

Ragnar Aalbu

Ragnar Aalbu er for første gang nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

Foto: Hæge Håtveit

Ragnar Aalbu er for første gang nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Han synes det er stor stas å være med på en så prestisjefylt liste.

– Det er ofte ensomt å skrive bøker, og dermed blir respons viktig. Og responsen blir sjeldent så tydelig som når man blir nominert til slike priser.

Krokodille i treet

«Krokodille i treet» handler, som tittelen gjenspeiler, om en krokodille i et tre. Aalbu forteller at han liker at dyr blir metaforer i kraft av dyret de er.

Han er nominert for «Krokodille i treet», en av mange bøker forfatteren har laget med dyr i hovedrollen.

– Jeg liker at dyr blir metaforer i kraft av dyret de er. I denne boken, som handler om en krokodille i et tre, blir det tydelig at dette er en karakter som er utenfor komfortsonen.

Også Aalbu er tydelig på hva som gjør at norsk barne- og ungdomslitteratur slår an utenfor Norges grenser.

– Støtteordningen har betydd mye for oss som driver med dette. Den gjør at vi kan ha fokus på å lage god litteratur. Det er en ordning jeg tror mange misunner oss.

Samisk nominasjon fra Norge

Marry Ailonieida Somby

Marry Ailonieida Somby er årets nominasjon fra det samiske språkområdet.

Foto: Yngve Olsen Saebbe

Årets nominasjon fra det samiske språkområdet, er også fra Norge; Marry Ailonieida Somby og Biret Máret Hætta (ill.) for bildeboken «Čerbmen Bizi – Girdipilohta» (på norsk: «Reinkalven Lille Bizi – Den flygende pilot»).

Somby debuterte i 1976 med «Ámmul ja alit oarbmælli», som ble den første barneboken på samisk. Året etter ble den utgitt på norsk med tittelen «Ammul og den blå kusinen».

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK