NRK Meny
Normal

Norges dårligste cricketlag vil til VM

De vet at de er Norges dårligste lag. Vålerenga Cricketklubb har elendige odds hva angår å gjøre cricketsporten mer populær i Norge. Likevel vil de til VM i Australia i 2015 for å lære.

Fem personer krysser et gangfelt med kostymer på

NORGES DÅRLIGSTE CRICKETKLUBB VIL TIL VM 2015: Og det håper de å få til gjennom filmen Cricketing the Streets of Oslo. Kanskje kaster også cricketlegenden Sachin Tendulkar også sine øyne på cricketlaget fra det høye nord?

Foto: Fra filmen Cricketing the Streets of Oslo produsert av Sant & Usant

Sachin Tendulkar

CRICKETLEGENDE: Filmen er en kjærlighetserklæring til Sachin Tendulkar og et rop om hjelp fra Vålerenga Cricketklubb som er Norges dårligste cricketlag.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp
Kvinne med mørk genser smiler

KJÆRLIGHETSBREV TIL CRICKETLEGENDE: Produsent og kampanjeleder Eirin Gjørv satser på at Vålerengasjarmen skal få Sachin Tendulkar på premieren.

Foto: Jarl Nymo / NRK

For å få oppfylt sin største drøm har Vålerenga Cricketklubb og produsenten bak filmen «Cricketing The Streets of Oslo» tatt utradisjonelle metoder i bruk.

Med crowdfunding, eller en såkalt folkefinansieringskampanje, håper de at filmen om det udugelige cricketlaget fra nord kan ha verdenspremiere i Australia den 15. februar.

Drømmen om Sachin

Dette er dagen før India og Pakistan spiller kamp i cricket-VM. Den store drømmen er å få den indiske cricketlegenden Sachin Tendulkar til å se filmpremieren sammen med fem av spillerne.

– Det han får er et kjærlighetsbrev fra Norge. Det må det være vanskelig å si nei til, vi satser på sjarmfaktoren, sier produsent og kampanjeleder for «Cricketing the streets of Oslo», Eirin Gjørv.

Vil gjøre cricket mer populært i Norge

Filmen handler om cricketklubben Vålerenga i det høye nord, som har hatt dårlige resultater de siste årene, og er en blanding mellom en kjærlighetserklæring til Tendulkar og et rop om hjelp. Formålet med filmen er å gjøre cricket mer populært i Norge.

– Det er ikke for Vålerenga sin skyld, men for cricketen. Tenk om hele verden ville snu hodet hit og se at man spiller cricket også i det lille landet her også og gjøre cricketen anerkjent også på andre arenaer, sier lagleder i Vålerenga Cricketklubb, Anees Rauf.

Norge skriker ikke akkurat etter crickethistorier, selv om filmen – ifølge produsenten – er både hjertevarm og morsom.

– Vi prøver å nå det cricketelskede publikum med historien om dette ekstremt dårlige cricketlaget i det kalde, mørke Norge, sier Gjørv.

Vil ha premiere i Australia

Filmen er ferdigfinansiert med statlig støtte, så det de ber om penger til er å sende fem menn til Australia, leie en kinosal og ha verdenspremiere på filmen der.

– Gjennom folkefinansiering ønsker vi å bygge opp et publikum til filmen. Vi hadde uflaks, for da vi lanserte kampanjen i Australia, sammenfalt det med et episk dødsfall, der en australsk cricketspiller døde under veldig spesielle forhold. Det har tatt alle overskrifter i to uker. Nå begynner vi å få spalteplass i Australia, men nå har vi kun én uke igjen på å ferdigfinansierte prosjektet, sier Gjørv.

Mangler 100.000

Kampanjen har foreløpig klart å samle inn rundt 80.000 kroner på folkefinansieringssiden Pozible. Målet er å få inn 180.000 kroner før kampanjen stenger på fredag. Å finansiere verdenspremieren på denne måten kan skape engasjement hos publikum og samtidig markedsføre filmen, sier produsent for «Cricketing the streets og Oslo» og kampanjeleder Eirin Gjørv.

Bieffekten av crowdfunding er at man engasjerer publikum i kulturproduktet i en tidlig fase. Slikj får man ambassadører for prosjektet. Det er en måte å få prosjektet ut på samtidig med at man får finansiert en liten del av det. Jeg tror det har et kjempepotensial, sier hun.

– Trenger gode historier

Gründeren bak den norske folkefinansieringssiden bidra.no, Jan Olav Ryfetten, forteller at folkefinansiering på nett ennå ikke er et like stort fenomen i Norge som andre steder. Men dette er i ferd med å endre seg, tror han.

– Jeg tror det blir litt som Facebook. Det blir latterliggjort da det kom, ett år etterpå var alle på. Det er mye gull og upolerte diamanter blant alle ungdomsbedriftene i regi av videregående skoler i Norge. Regjeringen har bestilt mer innovasjon og nyskaping i Norge, hvordan skal vi klare det? Jo, gjennom folkefinansiering, sier Ryfetten.

Tre mennm en med hettegenser to med skjorte

VIL TIL VM: David Hill, Talib Hussain og Anees Rauf er spillere på Norges dårligste cricketlag. Likevel vil de til VM.

Foto: Jarl Nymo / NRK


Kampanjen til cricketklubben er et eksempel på potensialet i folkefinansiering, mener han. Et potensial som er spesielt stort for kulturprosjekter.

– Det står og faller på de gode historiene. Får man dem ut i media vil folk forstå at dette er et kult verktøy som de kan bruke og stadig flere vil ta det i bruk, sier han.

Spente

Det er ikke første gangen Vålerenga Cricket klubb forsøker å få den indiske cricketstjernen Sachin Tendulkars til å se dem. Men hvordan få en mann som i cricketens verden er langt større enn fotballens David Beckham til å kaste sine øyne på lille Norge og Vålerenga Cricketklubb?

– Kanskje han ser på nettsiden vår, blir kjent med hvem vi er, og får lyst til å komme til filmpremieren, sier David Hill i Vålerenga.

I verste fall må cricketlegenden Sachin Tendulkar se VM-kampen mellom India og Pakistan uten å ha sett filmen om Vålerenga Cricketklubb.