Hopp til innhold

Norges beste stemmer

Norges beste stemmer, og en av Sveriges, gjester Beat for Beat denne fredagen. Vi kan love noen fantastiske nummer fra disse fire damene: Marie Bergman, Torun Eriksen, Solveig Slettahjell og Live Maria Roggen.

Marie Bergman, Torun Eriksen, Solveig Slettahjell og Live Maria Roggen.

Fra v.: Marie Bergman, Torun Eriksen, Solveig Slettahjell og Live Maria Roggen.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Se hele sendingen i Nett-TV!

Ikke vist på TV: "Så lenge skutan kan gå"

 

På Gisle Børges lag er en av deltagerne Solveig Slettahjell. Hun har en av Norges aller vakreste jazzstemmer som formidler det enkle og lyriske på en fantastisk måte.

Solveig er utdannet ved Norges Musikkhøyskole hvor hun tok hovedfag i ”Vokalpedagogikk”.

Beat for Beat

Nært løsningen?

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Hun slapp plata”Domestic Songs” i oktober og den ble faktisk spilt inn hjemme i hennes stue på det forholdsvis nyanskaffede flygelet.

Radka Toneffs minnepris

For noen få år tilbake mottok Solveig både Kongsberg Jazzfestivals musikkpris og Radka Toneffs minnepris. Dette medførte noen ekstra kroner som ble investert i dette flygelet hun nå har akkompagnert seg selv på.

Det kan nok være hun i kveld ikke "bare" viser oss sine sangkvaliteter, men også tangentkvaliteter. Hun gjør blant annet en helt utrolig fin versjon av Tom Waits-låta "Take it with me" som anbefales på det aller varmeste.

I 2004 vant hun Spellemannsprisen for beste jazzplate og det gjorde hun sammen med sitt band Slow Motion Orchestra. Dette bandet er en nydelig opplevelse som kan passe spesielt på mørke høstkvelder.

I kveld er hun på lag med kollega Live Maria Roggen som også er en av våre aller beste jazztolkere.

 

Pat Metheny

Live Maria Roggen har også vunnet Spellemann sammen med sitt eget band Come Shine. Dette skjedde i 2002 og prisen var selvsagt Årets Jazzplate. Dette er et fantastisk band som også har samarbeidet med KORK (Kringkastingsorkesteret).

Hun spiller også i et annet band som kaller seg ”Tu’ba” og de har kanskje en av de mest spesielle besetningene en kan tenke seg nemlig; vokal og tuba. De har snart 10-års jubileum og kommer i den forbindelse ut med album for å feire jubileet.

Live Maria Roggen

Vakker stemme

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Hun begynte tidlig med musikk og spilte fiolin helt fra hun var 6 til hun var 22 år. Sangen kom noe senere, men det ble sangen som ble Live Marias hovedinstrument. Sin formelle utdannelse sin tok hun på Jazzlinja ved konservatoriet i Trondheim.

Hun har en vakker og inderlig stemme som klarer å formidle historier og det er en nytelse å høre henne synge.

Hun har vært på Norgesturné med en av verdens alle beste gitarister nemlig Pat Metheny. Denne turneen var også Trondheim jazzorkester med på og Live Maria forteller at dette var en drøm som ble virkelighet. Det kan man godt forstå, men det er ikke rart denne dama får denne type jobber med sin unik stemme.

Ønsker du å se mer til Live Maria kan du se henne på Belleville i Oslo den 29. november. Hennes plateselskap Jazzland Productions arrangerer denne dagen flere konserter. Blant annet en hvor Torun Eriksen, som er på det andre laget, også vil være med på. Bor du i Oslo anbefales det å få med seg disse to damene.

Før det kan du høre henne hos oss hvor hun synger flere nydelige sanger, og spesielt vil hun nok imponere med sin vakre tolkning av Neil Youngs "Birds". Utrolig vakkert!

Å få spille med Pat Metheny var en drøm som ble virkelighet.

Live Maria Roggen

Tyske fans

Torun har en stor tilhengerskare, ikke bare i Norge, men også i Tyskland hvor hun ofte er på turné.

Hun er utdannet ved Skien videregående skole og NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) i Oslo og ble tidlig kjent innen gospelmiljøet.

Torun Eriksen

Sanger med særpreg

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Hun har en tydelig forankring i jazzen i sin stemme, men skiller seg tydelig ut med å også tilføre musikken særpreg fra både soul, gospel og den amerikanske singer-/songwriter-tradisjonen.

Under Oslo Jazz-festival var hun med på å avslutte festivalen på konsertscenen Rockefeller, hvor hun spilte sammen med artist og produsent Bugge Wesseltoft.

I høst har Torun vært på turne i Japan og Sør-Korea hvor hun har turnert med et tysk kor som synger Toruns egenkomponerte sanger som de har arrangert for kor. Torun var med som solist og sier det var en utrolig spennende opplevelse.

Hun jobber nå med sitt tredje album som kanskje ikke kommer før i 2009, men i mellomtiden kan vi se henne her i Beat for Beat eller høre på hennes andre utgivelser.

I kveld gjør hun blant annet Stevie Wonder-låta "I love every little thing about you" som du virkelig bør få med deg.

 

”Svenska sing- and songwriters urmoder”

På Tronds lag har vi en av de store svenske heltene nemlig Marie Bergman. Hun begynte å spille på klubber allerede som 14-åring og har spilt med både Cornelius Vreeswijk og Fred Åkerström da hun opptrådte på klubben ”Storken” i Stockholm som tenåring.

Marie Bergman

Engasjerende dame

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Fra 1969 til 1973 spilte hun i ”Family four” (Et Peter Paul & Mary-“aktig” band) og publikum har enda ikke tilgitt at hun sluttet der. Det var vanskelig for folk å forstå endringen fra søt og blond “slagerflicka” til en selvbevisst rocke/visesanger.

Marie startet sin solokarriere i 1974 da hun ga ut sitt album ”Mitt ansikte” og har tilsammen gitt ut 20 plater.

Hun ble i 2004 kalt ”Svenska sing- and songwriters urmoder” av Dagens Nyheter og det er et utsagn det overhodet ikke er vanskelig å si seg enig i.

Nå er hun, ved siden av å reise rundt og turnere, en etterspurt sangpedagog i Norden. Hun holder mange kurs i stemmebruk og som hun sier "Stemmen kan være ditt livsredskap som kan hjelpe deg til å få bedre velvære, helse, spirit og også som medisin." Kursene har navn som blant annet: "Den unika rösten" eller "Sång och qi gong". Hun har også innehatt gjesteprofessorstilling i sang.

I kveld gjester Marie Bergman oss her i Norge, og vil du høre Elvis i en bluesversjon som virkelig tar av, håper vi du ser på i kveld. "I got stung" blir aldri den samme etter Maries versjon.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)