Norges beste platemikser

Magnus Høiberg kaller seg FINAL, og er Norges beste diskjockey. Fredag viste han Frokost-tvs seere hva han kan få til med vinylplater og to platespillere.

Platemikser Magnus Høiberg
Foto: NRK

Tidligere i august gikk attenåringen fra Halden til topps i DMC Norway 2006, som er norgesmesterskapet for platesnurrere. Nå skal Magnus, med artistnavnet FINAL, til London for å yppe seg mot verdenseliten.

Platespillere som instrument

Magnus er ikke en tradisjonell DJ som spiller plater på fest og nøyer seg med det. Han er en såkalt turntablist.

- En turntablist bruker platespillerne som instrumenter. På lik linje med folk som bruker lydene på et piano til å spille, bruker jeg lydene på vinylplatene til å lage ny musikk, forklarer Magnus.

I vår fullførte han tre års videregående skolegang. Magnus gikk musikklinja, med platespillere som hovedinstrument.

- Jeg spilte først piano, men ble hekta på turntablism for fire år siden. Nå trener jeg opptil fem-seks timer om dagen.

Magnus "Final" Høiberg
Foto: NRK

VM neste stopp

10. september tar Magnus med seg vinylen og platespillerne, og setter seg på flyet til London for å forsvare Norges ære under DMC World Championships - VM for DJ-er.

Magnus er full av respekt for motstanden han vil møte, men håper å markere seg under konkurransen.

- Jeg er tross alt bare atten år og har holdt på i fire år. De andre i konkurransen kan være dobbelt så gamle som meg, og ha ti eller tjue års fartstid. Men jeg skal gjøre mitt beste. Drømmen min er å drive med platesnurring på heltid, og da er VM et godt sted å starte, avslutter den lovende diskjockeyen.

Se FINAL spille i Frokost-TV

Kulturstrøm