NRK Meny
Normal

Norges beste platemikser

Magnus Høiberg kaller seg FINAL, og er Norges beste diskjockey. Fredag viste han Frokost-tvs seere hva han kan få til med vinylplater og to platespillere.

Platemikser Magnus Høiberg
Foto: NRK

Tidligere i august gikk attenåringen fra Halden til topps i DMC Norway 2006, som er norgesmesterskapet for platesnurrere. Nå skal Magnus, med artistnavnet FINAL, til London for å yppe seg mot verdenseliten.

Platespillere som instrument

Magnus er ikke en tradisjonell DJ som spiller plater på fest og nøyer seg med det. Han er en såkalt turntablist.

- En turntablist bruker platespillerne som instrumenter. På lik linje med folk som bruker lydene på et piano til å spille, bruker jeg lydene på vinylplatene til å lage ny musikk, forklarer Magnus.

I vår fullførte han tre års videregående skolegang. Magnus gikk musikklinja, med platespillere som hovedinstrument.

- Jeg spilte først piano, men ble hekta på turntablism for fire år siden. Nå trener jeg opptil fem-seks timer om dagen.

Magnus "Final" Høiberg
Foto: NRK

VM neste stopp

10. september tar Magnus med seg vinylen og platespillerne, og setter seg på flyet til London for å forsvare Norges ære under DMC World Championships - VM for DJ-er.

Magnus er full av respekt for motstanden han vil møte, men håper å markere seg under konkurransen.

- Jeg er tross alt bare atten år og har holdt på i fire år. De andre i konkurransen kan være dobbelt så gamle som meg, og ha ti eller tjue års fartstid. Men jeg skal gjøre mitt beste. Drømmen min er å drive med platesnurring på heltid, og da er VM et godt sted å starte, avslutter den lovende diskjockeyen.

Se FINAL spille i Frokost-TV

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: