NRK Meny
Normal

Norges beste felespiller

«Aurum» er det latinske navnet på gull – og tittelen på den siste plata med Gjermund Larsen Trio. Og dette er musikk det virkelig glitrer av.

Gjermund Larsen og Sondre Meisfjord fra Gjermund Larsen trio.
Foto: Eivind Kaasin

Gjermund Larsen blir av mange regnet som den beste felespilleren i landet. Han har vunnet Landskappleiken og Spellmannprisen for beste folkemusikkplate, og har også markert seg som solist i mange ulike sammenhenger – for eksempel sammen med Kringkastingsorkesteret og Trondheimsolistene. Og han spiller i Majorstuen og sammen med Christian Wallumrød, for å nevne noe. I Gjermund Larsen Trio har han med seg kontrabassist Sondre Meisfjord og Andreas Utnem på flygel og trøorgel.

Hør låter fra Gjermund Larsen Trios nye cd her:

Gjermund Larsen på MySpace Music

Avslappet spillestil

Det er to år siden de sist spilte sammen på plate. Larsen står for melodiene, de arrangerer sammen i gruppa, og framfører musikk som på alle måter viser at dette er musikere som frir seg fra sjangergrensene. Felespillet er briljant. Gjermund Larsen har et sjeldent stort register. I bunnen ligger en veldig avslappet spillestil, med en særegen måte å sette an tonene, ofte med lyden av fingrene som slår ned på strengene. Han har en ganske slentrende stil, men som på alle måter er kontrollert, og med fyldig, sterk klang. Han får det vanskelige til å høres lett ut.

Brusende

Selv om Gjermund Larsen er sjefen, klarer de to andre i trioen alltid å holde følge. De treffer hverandre hver gang og er med på å lage musikk det virkelig svinger av. Og heldigvis greier de også å holde igjen og skape rom mellom tonene. Riktig nok blir det noen ganger ganske svulstig, men faktisk synes jeg det er litt kult at de tør å la det bruse noen ganger. Og de holder seg innenfor grensen sånn at det ikke flommer fullstendig over.

Mange høydepunkter

Jeg liker det. Plata viser mange flytende taktarter, eller feiende valser, men lite av de aller eldste slåttetradisjonene. Unntaket er en polsdans, og akkurat da låter det spesielt friskt, for Gjermund Larsen føler seg tydelig komfortabel med å spille denne takten. Derfor kunne jeg tenkt meg å høre mer av akkurat dette. Men plata har likevel nok av høydepunkter. En av dem er Bachslått, der inspirasjonen tydelig er fra Partita nr. 2, 5. sats, av Johan Sebastian Bach.