NRK Meny
Normal

Norgeglasset 10.08.07

Neglebiting – Brunsnegler med 12 volt – Norske riddere – P-pille til besvær – Båtvett med Sildakongen – Fisketurisme del 2 – Sommerfenomen: Bikini – Radio Røynda – Arkivsommer: Råd for bading - Vi jobber mindre på fredager

Hør: Norgesglasset 10.08.07

Neglebiting

Neste måned åpner verdens første behandlingssenter for neglebitere i Nederland. Direktøren, som heter Alain-Raymond van Abbe, påstår at han har funnet en metode som gjør neglebiting umulig, og sier i følge nyhetsbyrået Anna Nova: Dette vil være det første stedet noensinne som takler dette alvorlige problemet. Men hvor alvorlig er det egentlig å bite negler? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo ser nærmere på saken.

 

Brunsnegler med 12 volt

Pensjonist ved Bergen stanser iberiasneglen med strøm fra bilbatteri. Sneglene skyr strømmen og de som prøver seg blir grillet. Olav Kallestad i Telavåg ved Bergen hadde tidligere hagen full av brunsnegler, men nå har han ingen. Strøm fra et 12 volts bilbatteri på planke med to ledninger skremmer livet av de sleipe små krypene. Ved programleder Roy Strømsnes.

 

Norske riddere

I sommer har middelalderen preget flere festivaler rundt omkring i landet. Mange forbinder denne tiden med riddere i skinnende rustning. Og det er faktisk ikke så dumt tenkt, for vi hadde faktisk riddere her i Norge også?

 

P-pille til besvær

Norges mest solgte p-pille, Yasmin, blir anklaget for å ha forårsaket to dødsfall i Danmark. - Vi vet for lite om hormonet østrogens virkning på kroppen, sier forsker ved Institutt for samfunnsmedisin, Kirsten Myhr. Yasmin er også den pillen som ser ut til å toppe statistikken over bivirkninger. Samtidig prøver produsentene å selge oss flere p-piller, gjerne med ekstra effekter som mindre vann i kroppen og mindre kviser. Myhr mener det ikke er grunn til å bruke mer penger på slike piller så lenge effektene ikke er dokumentert. Uansett er det viktig at enhver bruker er klar over at å spise hormoner, kan ha bivirkninger som ikke er ønskede. Blant annet blodpropp - og over lang tid - brystkreft. Reporter: Julie Worsøe-Walla.

 

Båtvett med Sildakongen

Harping, dorging eller pilking? Det finnes utallige måter å fiske på. Sildakongen Arvid O Mørch kommer nå med noen gode tips til de som vil hente middagsmaten i havet. Reporter er Øystein Ellingsen.

 

Fisketurisme del 2

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen skal stoppe turistene som fyller frysebokser med kysttorsk. Varaordfører Odd Rikardsen i Steigen sier mange tar med 100 kilo i stedet for de lovlige 15. Eier av turistanlegget i Steigen Arild Aasjord mener yrkesfiskerne ikke skal ha enerett på torsken, mens pubeier Chia Vallisado melder om null inntekt fra turistene. Reporter: Bjørn Vang

 

Sommerfenomen:

Bikini

Den er itsy og den er bitsy, og den gir kvinner mye hodebry når sommeren nærmer seg. Førstelektor ved høgskolen i Oslo Kirstin Røvig Håberg forteller at bikinien fyller 61 år. Bikinien har fått navnet sitt fra en øy i stillehavet som heter Bikini. På 40- og femti tallet utførte USA prøvesprengninger av atombomber på disse øyene. Og da Louis Reard skulle finne et navn på sin nye bademote kolleksjon, hørte han om disse prøvespregningene som ble utført i stillehavet, og valgte da å kalle klesplagget bikini, rett og slett fordi det kunne se ut som at det hadde vært et større plagg som hadde blitt knust til biter i en kjerneeksplosjon. Men bikinien var ikke en umiddelbar suksess. I de katolske landene boikottet de bikinien, og krevde forbud mot at den skulle vises i amerikanske filmer. Men det var nettopp fra den amerikanske filmindustrien bikinien fikk sin dra hjelp.

 

Radio Røynda: Bygdadyret

I Radio Røynda var dei opptatt av dyrehistorier for eit par dagar sidan.I dag er det eit heilt anna dyr som er samtaleemne - bygdedyret. Redaktør Tokvam meiner bygdedyret lever, mens Vetle-Ivar avviser det som reint oppspinn. Og da dette gikk for første gang i 2004, het statsministeren Kjell Magne Bondevik.

 

Arkivsommer:

Råd for bading

Visste du at legemsvekten går ned en del ved daglige sjøbad? Idrettslege Hannisdahl hadde gode råd å gi lytterne for 70 år siden.

 

Vi jobber mindre på fredager

Fredag er det unntakstilstand på mange arbeidsplasser. Mange tenker på helg og i storbyene er det viktig å komme seg av gårde før man står fast i helgerushet. Dette påfører næringslivet store tap.

Hør: Norgesglasset 10.08.07

Norgesglasset NRK P1