Hopp til innhold

Norske barn blir mest mobbet i Europa

I Norge er det flere barn som blir mobbet, på nettet og utenfor, enn i de fleste andre europeiske land. Barn helt ned i niårsalderen hetser hverandre på nettet.

Digital mobbing

Den lille jenta pryder forsiden av boka «Digital mobbing» Foto: Guro Skjelderup

Foto: Illustrasjon

Elisabeth Staksrud er forfatter av boka «Digital mobbing», som kom ut i dag. Den er beregnet på foreldre og lærere og kan brukes i skolen.

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud

Foto: NRK

– Mobbing på nettet er usynlig for de voksne. Det er umulig å flykte fra det. Rykter, løgner og bilder kan bli lagt ut når som helst, og de kan forfølge deg fra miljø til miljø. Blant ofrene er både mobberne og de som blir mobbet, sier hun.

Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Hun er en av lederne av verdens største forskningsprosjekt om barn, unge og Internett, EU Kids Online, og er ansvarlig for prosjektet i Norge.

Hun har sammenliknet de norske tallene om mobbing fra
EU Kids, med det europeiske gjennomsnittet.

Digital mobbing i Norge og Europa

Land/verdensdel

Hvem? 

 Hvordan?

Hva skjedde? 

I Norge

31 prosent er blitt mobbet på nett og/eller utenfor siste 12 måneder.

18 prosent er blitt mobbet ansikt til ansikt, 6 prosent via nettet, 8 prosent via mobiltelefon. Mobbing på nett skjer oftest via sosiale nettverk.
 

5 prosent av de over 11 år har fått stygge/sårende meldinger, 2 prosent har opplevd at slike meldinger ble spredt, og 2 prosent er blitt truet på nettet.
 

I Europa

19 prosent er blitt mobbet på nett og/eller utenfor siste 12 måneder.

13 prosent er blitt mobbet ansikt til ansikt. 6 prosent via nettet, 3 prosent via mobiltelefon. Mobbing på nett skjer oftest via sosiale nettverk.

4 prosent av de over 11 år har fått stygge/sårende meldinger, 2 prosent har opplevd at slike meldinger ble spredt, og 1 prosent er blitt truet på nettet.
 

– Bruker nettet mye

Elisabeth Staksrud vet ikke hvorfor det både er flere mobbere, og flere som blir mobbet, i Norge.

– Norske barn bruker nettet mye. Og forskningen viser at de som mobber, ofte blir mobbet selv. Digital mobbing er også mest utbredt blant jentene, sier hun.

Thor-Erik Rødland

Thor-Erik Rødland er IKT-ansvarlig lærer ved Ringshaug ungdomsskole

– Blir aldri kvitt det

Ved Ringshaug ungdomsskole i Tønsberg har lærere og elever tatt tak i problemet.

Oliver Kandal Wilhelmsen

Oliver Kandal Wilhelmsen

Foto: Per Foss / NRK

– Jeg har ikke opplevd å bli mobbet på nettet selv, men vet om mange. Det ødelegger selvtilliten, og du føler at alle er ute etter deg, sier Oliver Kandal Wilhelmsen.

Slettet twitter-konto

Han forteller at skolen i fjor slettet en falsk twitter-konto og politianmeldte dem som sto bak spredning av rykter og løgner om flere av elevene på skolen.

Du tør ikke stå midt oppi ansiktet på en og skrive masse stygt til henne, ikke sant, men på Internett ser hun deg ikke så da kan du bare holde på. Og du ser jo ikke hvordan hun reagerer heller. Jeg tror det er derfor man blir mye tøffere på Internett enn i virkeligheten.

Jente 13 i boka "Digital mobbing"

Læreren hans, Thor Erik Rødland, tror at grunnlaget for den digitale mobbingen legges lenge før elevene setter seg til maskinen.

– Skal du forebygge, må du starte med å skape et godt klassemiljø. Det gjelder både den digitale og den «vanlige» mobbingen. Men jeg føler vi har en jobb å gjøre når det gjelder å lære barn hvilke regler som gjelder på nettet. Viktigst er det nok å snakke sammen, sier Rødland.

Selvmord og selvskading

Line Indrevold Stänicke

Line Indrevold Stänicke

Foto: NRK

Elisabeth Staksrud peker i boka si på flere alvorlige konsekvenser av digital mobbing.

– De som mobber og blir mobbet er ofte også inne på sider på nettet som handler om selvskading, hat og spiseforstyrrelser, sier hun.

Line Indrevold Stänicke er psykologspesialist ved Nic Waals Institutt, på Lovisenberg sykehus i Oslo. Hun tror også at mobbingen skaper en risiko for å utvikle alvorlige psykiske vansker.

– Vi tror det skaper økt selvmordsfare. Sosial utforsking er en viktig del av barne- og ungdomslivet. Hvis du blir arrestert på det, kan det bli en tung byrde. Mobbing er også forbundet med skam, derfor ber de ikke så lett voksne om hjelp, sier hun.

– Gode samtaler

Line Indrevold Stänickes beste råd er å ha gode samtaler mellom barn og voksne.

Hun peker også på lærer og helsesøster som viktige samtalepartnere i skolen.

–Det er ingen tvil om at digital mobbing går sterkt inn på dem som blir rammet. Det skaper sosial engstelse og i mange tilfeller selvmordstanker, sier hun.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)