Hopp til innhold

Norge skal kjøpe og selge blod

Norge er ikke lengre selvforsynt med blod. I juli begynner blodimporten.

Blod.
Foto: Ullevål universitetssykehus.

Hør saken: Blodig import

Frem til nå har legemidler basert på blodplasma til bruk i Norge blitt fremstilt av blod fra norske blodgivere, men fra 1. juli går Norge ut på det internasjonale blodmarkedet.

Kjøp og salg

Blodpose (Illustrasjonsfoto)
Foto: Alexander Schulz / SCHULZ/MAXPPP/MAXPPP TEAMSHOOT

- Det dreier seg om kjøp og salg av blodplasma.

- Vi selger norsk plasma til firma i utlandet og kjøper tilbake legemidler fremstilt av plasma som kan komme fra andre land, forklarer avdelingsoverlege Tor Hervig ved Blodbanken på Haukeland Universitetssjukehus.

Les: Blodgiverne svikter i sommer

Blodplasma er den delen av blodet som er igjen etter at man har fjernet blodcellene. Plasmaen kan brukes til å lage legemidler som brukes under akuttkirurgi, behandling av immunforsvarssykdommer og blødersykdommer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Blodunderskudd

Blodprøve
Foto: Rainer Prang / NRK

Grunnen til at Norge må ut og handle blod er at det ikke har blitt donert nok blod av norske blodgivere. Men for pasientene vil det ikke få noen konsekvenser, annet enn at det er man kan være mer sikker på at det faktisk er nok blodplasma og legemidler.

- Sikkerheten på utenlandsk plasma er tilnærmet lik norsk plasma, det vil si at de utelandske giverne er like trygge som norske blodgivere, sier Tor Hervig.

Hvert år produserer blodbankene i Norge 50 tonn blodplasma til sammen, ifølge Legemiddelindustrien. Av dette produseres 140 kilo av antistoffet og immunproteinet gammaglobulin.

Forbruket av gammaglobulin har steget veldig de siste årene, ikke fordi flere blir syke, men fordi det brukes oftere i behandling. I Norge er det hvert år behov for 160 til 170 kilo.

Hør hele reportasjen: Blodig import

Les: 23 regelbrudd i blodbanken

Les: Kan løse blodmangelen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.