- Ja, vi må trene opp smaksløkene våre, mener matformidler i Opplysningskontorene i landbruket, Oda Smeby Christensen.
– Ved å lære opp smakssansene våre blir det lettere å kjenne igjen smaker og vi blir mer oppmerksomme på hvordan ulike matvarer smaker.
Smakens uke
– Blæææ, det smakte surt, sier Jarle Rydland Lilletvedt og geiper.
6.klasse på
tester ut smaksløkene sine. Fire glass er merket med tallene ett til fire, og det er om å gjøre og skille de fire væskene fra hverandre. Det er sur, søt, salt og bittert i hvert sitt glass.Forsøkene er en del av Smakens uke. Neste uke vil skoler over hele landet delta i et undervisningsopplegg der smaken settes på timeplanen.
Smaker i blinde
Både synet og lukten påvirker smaken. Derfor må elevene smake på ulike ting både med neseklyper og bind for øynene.
– Vi må prøvesmake på litt forskjellig måter, for det hender at synet bedrar oss. Synet sender signaler til hjernen, og da gjør vi oss opp en mening før vi nesten har smakt på noe, forteller Jarle. – Og det er jo dumt, dersom vi ikke smaker på noe som er godt, bare fordi det ser vondt ut!