Hopp til innhold

Med smak på timeplanen

Vi går på kurs for vinsmaking. Men, hvor bevisste er vi smaken når vi spiser mat. Trenger smaksløkene våre å trenes opp? Vi trente sammen med elevene på Slettebakken skole.

Norge RUndt
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

- Ja, vi må trene opp smaksløkene våre, mener matformidler i Opplysningskontorene i landbruket, Oda Smeby Christensen.

– Ved å lære opp smakssansene våre blir det lettere å kjenne igjen smaker og vi blir mer oppmerksomme på hvordan ulike matvarer smaker.

Norge Rundt
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Smakens uke

– Blæææ, det smakte surt, sier Jarle Rydland Lilletvedt og geiper.

6.klasse på Slettebakken skole tester ut smaksløkene sine. Fire glass er merket med tallene ett til fire, og det er om å gjøre og skille de fire væskene fra hverandre. Det er sur, søt, salt og bittert i hvert sitt glass.

Forsøkene er en del av Smakens uke. Neste uke vil skoler over hele landet delta i et undervisningsopplegg der smaken settes på timeplanen.

Norge Rundt
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Smaker i blinde

Både synet og lukten påvirker smaken. Derfor må elevene smake på ulike ting både med neseklyper og bind for øynene.

– Vi må prøvesmake på litt forskjellig måter, for det hender at synet bedrar oss. Synet sender signaler til hjernen, og da gjør vi oss opp en mening før vi nesten har smakt på noe, forteller Jarle. – Og det er jo dumt, dersom vi ikke smaker på noe som er godt, bare fordi det ser vondt ut!

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.