Værgudene råder i nord!

– Det er to jeg tror på. Det er Vår Herre og meteorologene, sier Johnny Løseth til Norge Rundt, med glimt i øyet.

Norge Rundt på Sommarøy
Foto: Trond Baugstø / NRK

Løseth er fisker. Bosatt på Sommarøy utenfor Tromsø og han har vært på havet siden han var 18 år. Johnny Løseth vet hva det betyr å leve tett på været - og uværet! Hele året er han ute med sjarken for å fylle garnene sine med torsk, kveite, hyse, uer eller sei.

– Jeg liker jobben min. Det er fritt og jeg er min egen sjef. Men, det er været som styrer hvordan dagen min blir.

Johnny Løseth
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Starter dagen med Yr.no

For noen av oss er klokken halv fem på morgenen fortsatt natt, men da er Johnny Løseth oppe for å sjekke meteorologenes siste meldinger på Yr.no . Da får han en pekepinn på om det blir fiske eller ikke. Noen dager er han usikker på om varslene stemmer og drar ut med sjarken.

– Det hender jo at meteorologene bløffer oss, så da må vi ut å sjekke. Kan jo ikke ligge på land dersom det er godt vær. Men, de har blitt mye flinkere til å melde været nå enn tidligere.

Ofte storm og stiv kuling

Sommarøy ligger 5 mil utenfor Tromsø på vestsida av Kvaløya og med Atlanterhavet som nærmeste nabo. På grunn av fjellene ved Senja og havstrømmene i Malangen er området svært vindutsatt. Ved Hekkingen fyr rett utenfor Sommarøy har Meteorologisk institutt en målestasjon.

– I gjennomsnitt viser målinger der 20-50 døgn med storm og 110 dager med liten eller stiv kuling. Det er mye, forteller Helge Tangen som er regionleder ved Vervarslingen for Nord-Norge

En fiskerhistorie

Johnny Løseth husker en gang meteorologene meldte storm. I flere dager meldte de om skikkelig ruskevær på havet, men fiskerne så ikke noe til stormen.

– Dagene gikk, og vi ble ute og fiska, men så fikk en av gutta telefon fra mor. Og hun sa at nå var stormen på vei. Meldingen gikk over radioen til alle som var ute. At nå hadde hu mor ringt og at vi måtte komme oss til land. Vi dro inn og da ble det uvær! Det er noen ganger det lønner seg å høre på hu mor, humrer Løseth!

Sommarøy
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kulturstrøm

  • Rapper dømt i Kristiansand tingrett

    Rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som Kamelen, er dømt til å betale 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. Dommen falt onsdag i Kristiansand tingrett. Han må også betale 2000 kr i saksomkostninger.