Elever med grønne fingre

– Jeg liker ikke purre, men gulerøtter er godt, sier Fridjof Bøe, mens han plukker poteter i skolehagen. Det bugner av epler, poteter og blomster på Liland skole på denne tida av året.

Plukker poteter i skolehagen.
Foto: John Arnt Nøstdal

6.klassingene er i full sving med innhøstingen. Ute i skolehagen står purre på rad og rekke. Innimellom er det poteter og i raden ved siden av ligger det gul squash i metervis.

Jeg har hatt lyst, men har ikke gjort det

Olav Småbrekke (11) om epleslang

Arkitekttegnet

Liland skole i Bergen satset stort på skolehagen sin for åtte år siden, da de vant en stor pengepremie i en konkurranse arrangert av bilgiganten Ford.

– Vi vant en miljøpris på over 200.000 kroner, forteller lærer Ole Helge Gundersen.

– Pengene brukte vi til å bygge ut hagen vår. En hagearkitekt tegnet den og nå har vi både grønnsakshage, frukttrær, drivhus og fiskedam.

Bedre enn klasserommet

Alle elevene må hjelpe til i skolehagen. De må luke, vanne, mate fiskene og passe på at alt ser fint ut.

– Jeg synes det er mest gøy å klippe gresset og mate fiskene. Stine Hope Vatle er en av dem som er med når Norge Rundt besøker hagen.

– Det er fint å være ute her når været er bra, i stedet for å sitte inne i klasserommet.

Er det ikke mye jobb da?

– Neida, vi er jo mange elever om oppgavene.

Epleplukking på Liland skole
Foto: John Arnt Nøstdal

Lappskaus og eplekake

Det meste elevene dyrker brukes i undervisningen, blant annet i mat og helsetimene. Epler blir til eplekake, purre og poteter til lappskaus og friske blomster lyser opp bordene på skolekjøkkenet.

– Elevene lærer på så forskjellige måter. Noen lærer bedre når de kan jobbe fysisk her i hagen, forteller Ole Helge Gundersen. – De ser epleblomstene blir til epler, at bananskall kan bli til kompost og elevene samler inn frø fra blomstene på høsten, og da ser de at frøene ikke bare kommer fra frøposen i butikken.

Og elevene bedyrer at de ikke går på epleslang, selv om trærne frister med røde epler.

– Nei, jeg har hatt lyst, men har ikke gjort det, sier Olav Småbrekke.

Kors på halsen?

– Ja, kors på halsen.

På fredag klokken 1930 på NRK 1 kan du se den flotte hagen og de flinke elevene i Norge Rundt!

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar om korrupsjon

  «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

  Fra filmen "Blue Code of silence"
  Foto: Spætt Film
 • Pregløs bigfoot-oppfølger

  – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

  Fra filmen "Familien Bigfoot"
  Foto: Norsk Filmdistribusjon
 • Flere velger privat begravelse

  Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.