NRK Meny
Normal

Elever med grønne fingre

– Jeg liker ikke purre, men gulerøtter er godt, sier Fridjof Bøe, mens han plukker poteter i skolehagen. Det bugner av epler, poteter og blomster på Liland skole på denne tida av året.

Plukker poteter i skolehagen.
Foto: John Arnt Nøstdal

6.klassingene er i full sving med innhøstingen. Ute i skolehagen står purre på rad og rekke. Innimellom er det poteter og i raden ved siden av ligger det gul squash i metervis.

Jeg har hatt lyst, men har ikke gjort det

Olav Småbrekke (11) om epleslang

Arkitekttegnet

Liland skole i Bergen satset stort på skolehagen sin for åtte år siden, da de vant en stor pengepremie i en konkurranse arrangert av bilgiganten Ford.

– Vi vant en miljøpris på over 200.000 kroner, forteller lærer Ole Helge Gundersen.

– Pengene brukte vi til å bygge ut hagen vår. En hagearkitekt tegnet den og nå har vi både grønnsakshage, frukttrær, drivhus og fiskedam.

Bedre enn klasserommet

Alle elevene må hjelpe til i skolehagen. De må luke, vanne, mate fiskene og passe på at alt ser fint ut.

– Jeg synes det er mest gøy å klippe gresset og mate fiskene. Stine Hope Vatle er en av dem som er med når Norge Rundt besøker hagen.

– Det er fint å være ute her når været er bra, i stedet for å sitte inne i klasserommet.

Er det ikke mye jobb da?

– Neida, vi er jo mange elever om oppgavene.

Epleplukking på Liland skole
Foto: John Arnt Nøstdal

Lappskaus og eplekake

Det meste elevene dyrker brukes i undervisningen, blant annet i mat og helsetimene. Epler blir til eplekake, purre og poteter til lappskaus og friske blomster lyser opp bordene på skolekjøkkenet.

– Elevene lærer på så forskjellige måter. Noen lærer bedre når de kan jobbe fysisk her i hagen, forteller Ole Helge Gundersen. – De ser epleblomstene blir til epler, at bananskall kan bli til kompost og elevene samler inn frø fra blomstene på høsten, og da ser de at frøene ikke bare kommer fra frøposen i butikken.

Og elevene bedyrer at de ikke går på epleslang, selv om trærne frister med røde epler.

– Nei, jeg har hatt lyst, men har ikke gjort det, sier Olav Småbrekke.

Kors på halsen?

– Ja, kors på halsen.

På fredag klokken 1930 på NRK 1 kan du se den flotte hagen og de flinke elevene i Norge Rundt!

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.