NRK Meny
Normal

Tøffe gutter skal bli gentlemen

En offiser bør både kunne knyte slips og danse foxtrot. Derfor er det obligatorisk for kadettene ved Krigsskolen å gå på «Takt -og tonekurs».

«Takt-og tonekurs» på Krigsskolen.
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

— Slipsknuter er ikke min sterkeste side, ler kadett Emil Ottosen.

– Det er vel mamma som har ordnet med slipsene mine, innrømmer han. Og legger til at han bare har et slips i skapet sitt. Men, nå må den kommende offiseren ordne en ekte Windsor selv.

Offiser og gentleman

Helt siden 1750 har Krigsskolen utdannet offiserer. I dag ligger Krigsskolen på Linderud i Oslo, men «Takt-og tonekurset» holdes i skolens gamle lokaler i «Kanslergaarden» i Tollbugata 10. I de gamle ærverdige lokalene lærer de unge kadettene etikette. Hva som passer seg for en offiser og ikke.

Lærer sving på «Takt-og tonekurs».
Foto: NRK

Alminnelig dannelse

Det er mye som skal læres på det flere uker lange kurset. De skal lære å kle seg og te seg. Rett og slett alminnelig dannelse. Som hva ligger i begrepet mørk dress. Hvordan drikker man konjakk? Kadettene lærer også hvordan de skal presentere seg selv og følget sitt i sosiale sammenhenger. Danse. Hvordan dekke et bord og hva en toastmaster skal gjøre. Og ikke minst, hvordan en skal oppføre seg overfor sin borddame eller partner.

Og la oss her nevne at i papirene på Krigsskolen står det: at en kvinne alltid har rett!

Gammeldags, men nyttig

I følge Rittmester og instruktør, Henrik Moe, er det ikke gammeldags med et slikt kurs. Han mener det er viktig for å gi de kommende offiserene den tryggheten de trenger når de er ferdig på skolen.

– Før de vet ordet av det skal de ut som offiserer og representere Norge i ulike sammenhenger. Da er det viktig å vite hva som er riktig etikette, hva som er akseptert. Når en vet hvordan en skal oppføre seg og kle seg kan en konsentrere seg om de andre viktige oppgavene en har. Kurset gjør at de slipper å bruke energi på å bekymre seg for antrekket. Men, det kan nok se litt gammeldags ut! innrømmer han.

Se mer på Norge Rundt fredag 3.oktober kl. 19.30 på NRK1

«Takt-og tonekurs» på Krigsskolen.
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix