Hopp til innhold

Drømmedag for Peder

Museumsbestyrer Peder har fått oppfylt en av sine største drømmer. Følg hans store opplevelser på Norge Rundt i kveld.

Museumsbestyrer Peder Haugfos er klar for en kjøretur.

Peder har klargjort reinen for kjøring. Dette blir gøy!

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

På selveste 6.februar, som er den samiske folkedagen, ser du en ekte samisk ramme rundt Norge Rundt -innslagene.

I forrige uke hadde Norge Rundt et innslag om Drammensgutten Peder Haugfos (13) som aller helst skulle ønske han var same, og som har laget et samisk museum i kjelleren. Da han på slutten av sendinga ble overrasket med at han skulle få være med vår samiske programleder til Karasjok, var det mange som måtte tørke en tåre.

I to dager sto hele Karasjok på hodet for drammensgutten.

Rørt president

Dette er Peders første besøk i Finnmark. Første stopp er på sametinget, hvor han får møte selveste sametingspresidenten, Egil Olli.

– Jeg er så stolt over deg! Hadde vi hatt flere slike som deg, hadde vi hatt masse ambassadører rundt om i verden, for det trenger vi, sier en rørt sametingspresident.

Et stort øyeblikk både for museumsbestyreren og sametingspresidenten.

Et stort øyeblikk både for den unge gutte fra Drammen og for Norges sametingspresident Egil Olli.

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Gavedrøss

Drammensgutten vi møtte i forrige sending i Drammen, hadde gjort stort inntrykk på alle. Overalt hvor Peder dukket opp, vanket det fine og kostbare gaver til museet hans i Drammen. Det vanket inn to guttekofter, koftespenner i sølv, et abonnement på avisa Sagat, bøker, cder og masse annet.

Nye samiske venner fikk han også, både store og små. Peder ble godt kjent med sønnen til koftegiver Kirsti Strømeng, Mattis (11). Sommerferien til Peders familie er nemlig spikret. Det blir flere uker i Finnmark, og da skal de treffes igjen.

– Da jeg fikk en gutt for 13- år siden, hadde jeg ingen anelse om at det var en samegutt jeg hadde fått. Det er litt rart at Peder har fått denne store interessen for samene, for vi har ingen tilknytning til samene, sier mora til Peder, Randi Helgerud som fulgte sønnens magiske tur til Finnmark.

Klar for reindrift

Peders ultimate mål er å bli reindriftssame. Men han vet godt at ikke hvem som helst kan bli det.

– Jeg kan jo finne meg en samejente som har rettigheter til reindrift om noen år, sier Peder lurt.

Reisen ga mersmak, og litt trening fikk han også i å drive med rein og kjøre skuter. Og blant alle aktivitetene, var det nok skuterkjøring og kjøring med rein som ble vinnerne.

Etter skuterturen var det godt med ordentlig samisk mat i lavvoen.

Etter skuterturen var det godt med ordentlig samisk mat, reinkjøtt og 'gumpos'. Fra venstre: Peder Haugfos, Lasse Erik Gaup og Anne Louise Gaup.

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Se Peders magiske besøk i Karasjok på Norge Rundt fredag 6.februar kl 19:30, på NRK1.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober