NRK Meny
Normal

Norges nye hiphop-hovedstad

De rapper på kav bergensk. Bruker ord som bekkalokk og lot i tekstene sine. Unge rappere i Bergen er stolt av tilhørigheten sin og bruker den for alt den er verdt i musikken.

Norge Rundt lager rapp
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Hvorfor skal jeg synge på engelsk når jeg uttrykker meg best på norsk og ikke minst på dialekt, sier Vågard Unstad, i gruppa A-laget. Hiphop miljøet i Bergen er stort. Noen mener at vestlandsbyen snart blir den nye hovedstaden for hiphop i Norge.

Ikke som de amerikanske

Gunnar Greve «Gest» Pettersen har holdt på med rapp siden 90-tallet. Han begynte da han var tidlig i tenårene.

– Jeg måtte jo finne på noe for å dra damer! Jeg kunne ikke danse, så da ble det musikken i stedet.

Han har gitt ut flere plater både som en del av gruppa Spetakkel og alene. I fjor kom han med plata «I grevens tid».

– Det som fascinerer meg er at det er så mye mer enn bare musikken. Det er hele hiphop miljøet, en egen kultur med klær og utrykk, dans og rapp. Rapp er bare en del av det hele. Jeg synger om det som betyr noe for meg. Ikke sånn som de amerikanske rapperne som synger om dop og vold, men om hverdagslige ting og det som opptar meg, forteller han.

Norge Rundt rapp
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Egen Norge Rundt-rapp

Norge Rundt har fått samlet den harde kjernen i hip hop miljøet. Ute på Nordnes jobber gruppa A-laget sammen med Lars Vaular og Gunnar Greve «Gest» Pettersen om å lage en rapp til fredagens program.

– 5020 Bergen…hva rimer på Bergen? Undrer Gunnar.

– Jeg har prøvd flere ganger å finne noe, roper Girson Dias i A-laget, – og det er bare fergen!

– Hva med tilsynsvergen, utbryter Lars Vaular.

– Passer kanskje ikke så bra til Norge Rundt, flirer de andre.

– Kanskje vi kan «disse» andre program, sier Lars.

– Noen konkurrenter.

– Husk at Norge Rundt er et hyggelig program, da, skyter programlederen inn og frykter at noen skal bli hengt ut i beste sendetid.

Det blir stille og alle gutta konsentrer seg om skrivingen sin. Ingen hadde noen gang trodd at de skulle skrive en låt til Norge Rundt.

Se Norge Rundt-rappen her

Synger inn Norge Rundt rap
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix