Hopp til innhold

Norges nye hiphop-hovedstad

De rapper på kav bergensk. Bruker ord som bekkalokk og lot i tekstene sine. Unge rappere i Bergen er stolt av tilhørigheten sin og bruker den for alt den er verdt i musikken.

Norge Rundt lager rapp
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Hvorfor skal jeg synge på engelsk når jeg uttrykker meg best på norsk og ikke minst på dialekt, sier Vågard Unstad, i gruppa A-laget. Hiphop miljøet i Bergen er stort. Noen mener at vestlandsbyen snart blir den nye hovedstaden for hiphop i Norge.

Ikke som de amerikanske

Gunnar Greve «Gest» Pettersen har holdt på med rapp siden 90-tallet. Han begynte da han var tidlig i tenårene.

– Jeg måtte jo finne på noe for å dra damer! Jeg kunne ikke danse, så da ble det musikken i stedet.

Han har gitt ut flere plater både som en del av gruppa Spetakkel og alene. I fjor kom han med plata «I grevens tid».

– Det som fascinerer meg er at det er så mye mer enn bare musikken. Det er hele hiphop miljøet, en egen kultur med klær og utrykk, dans og rapp. Rapp er bare en del av det hele. Jeg synger om det som betyr noe for meg. Ikke sånn som de amerikanske rapperne som synger om dop og vold, men om hverdagslige ting og det som opptar meg, forteller han.

Norge Rundt rapp
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Egen Norge Rundt-rapp

Norge Rundt har fått samlet den harde kjernen i hip hop miljøet. Ute på Nordnes jobber gruppa A-laget sammen med Lars Vaular og Gunnar Greve «Gest» Pettersen om å lage en rapp til fredagens program.

– 5020 Bergen…hva rimer på Bergen? Undrer Gunnar.

– Jeg har prøvd flere ganger å finne noe, roper Girson Dias i A-laget, – og det er bare fergen!

– Hva med tilsynsvergen, utbryter Lars Vaular.

– Passer kanskje ikke så bra til Norge Rundt, flirer de andre.

– Kanskje vi kan «disse» andre program, sier Lars.

– Noen konkurrenter.

– Husk at Norge Rundt er et hyggelig program, da, skyter programlederen inn og frykter at noen skal bli hengt ut i beste sendetid.

Det blir stille og alle gutta konsentrer seg om skrivingen sin. Ingen hadde noen gang trodd at de skulle skrive en låt til Norge Rundt.

Se Norge Rundt-rappen her

Synger inn Norge Rundt rap
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)